Om du blivit utsatt för eller begått ett brott

Du är inte ensam. Det finns hjälp och stöd att få från kommunen olika verksamheter.

Om du blivit utsatt för ett brott

Om du har du blivit utsatt för ett brott kan myndigheter och föreningar stötta och hjälpa dig. Kommunen erbjuder samtalsstöd samt ekonomiskt eller praktiskt stöd. Vi har tystnadsplikt och det kostar inget.

Är du under 18 år kan du tillsammans med en medlare träffa den som har utsatt dig för ett brott. Då kan du ställa frågor och berätta hur händelsen har påverkat dig.

Du kan prata med oss på Familjens hus eller Nyängen öppenvårdsmottagning för att få stöd och hjälp. Vi kan också hjälpa dig att komma i kontakt med polis, åklagare, försäkringsbolag eller andra som du kan behöva få hjälp av.

Om du själv begått ett brott

Du kan genom en medlare få möjlighet att visa att du ångrar det du har gjort och samtidigt be om ursäkt. Du tar då ansvar för dina handlingar och visa mod genom att möta den du har gjort illa. Det kan göra det lättare för dig att hantera det du har gjort.

Ungdomstjänst

Beroende på vad du har dömts till kan du behöva jobba mellan 20 och 150 timmar oavlönat. Arbetet kan vara på dagtid, kvällstid, helger eller lov. Vi hjälper dig att hitta en lämplig arbetsplats.