Stöd för utvecklingsinsatser
Stöd ges till projekt och aktiviteter med en tydlig inriktning på utveckling.
Utvecklingsstödet är ett engångsstöd och om det beviljas är det enbart en gång för varje utvecklingsinsats. Syftet med utvecklingsstödet är att bidra med utveckling i föreningslivet och ska i förlängningen ge förutsättningar till att fler kan ta del av en meningsfull fritid.
Särskilda krav
Utvecklingsstöd kan sökas inom nedan områden;
- Att prova nya metoder och arbetssätt. Att göra saker på ett annat sätt än man tidigare gjort exempelvis flytta ut verksamhet som vanligtvis genomförs inomhus.
- Att stärka föreningens förmåga inom områden som exempelvis föreningskunskap, ekonomi, marknadsföring, jämställdhet och mångfald. Exempelvis genom utbildning.
- Att nå ut till och inkludera en specifik målgrupp exempelvis nyanlända, ledare, styrelseledamöter, tonåringar, personer i behov av extra stöd eller nå människor i områden med låg föreningsaktivitet. Exempelvis genom Öppna aktiviteter eller arbete med att rekrytera och behålla ideellt engagerade i föreningen.
- Att genomföra insatser under en uppbyggnadsperiod för en ny verksamhet som idag inte genomförs i föreningen alternativt en nybildad förening som under en uppstartsperiod uppfyller kraven för att få stöd från Enköpings kommun.
Bedömning och fördelning
Ansökan ska tydligt vara kopplad till föreningens verksamhet och bidraget ska gå till de faktiska kostnader som utvecklingsinsatsen innebär.
Stödet kan gå till kostnader för kommunikation och marknadsföring, hyra av tillfällig lokal, förbrukningsmaterial, mindre inköp av livsmedel/fika, utrustning/material samt visst arvode/gage till externa aktörer eller tillfälliga ledare. Stöd kan även ges för mindre inköp av utrustning till en utgift under ett halvt prisbasbelopp så länge det finns en koppling till aktivitet i ansökan och de särskilda kraven ovan. Bidrag för öppna aktiviteter söks i efterhand efter godkännande av handläggare.
Utvecklingsstöd kan ej sökas för renovering av byggnader och anläggningar eller större inköp av utrustning/material.
Ansökan och redovisning
Ansökan om stöd görs alltid före projektets/aktivitetens genomförande. Högsta ansökningsbelopp är 20 000 kronor per ansökan.
Bidragsberättigade föreningar söker stöd via sitt konto på Rbok.
Redovisningen av stödets resultat och ekonomi ska vara gjord senast två månader efter avslutat projekt/aktivitet. Utöver redovisningen förväntas mottagaren av stöd lämna ytterligare information om det efterfrågas.
Ansökningsplan
Ansökan om utvecklingsstöd kan sökas två gånger per år.
Period 1:
- Ansökan öppen 15 oktober – 30 november, beslut i december och utbetalning i Januari.
Period 2:
- Ansökan öppen 15 april – 31 maj, beslut och utbetalning i juni.
Sökande måste var beredd på att komplettera sin ansökan under handläggningstiden.