Laga mat över öppen eld

Laga mat på murrikka med oss! Här nedan hittar du material som förbereder dig och din klass inför vår utedag tillsammans.

Laga mat på murrikka

Att få laga sin egen mat över öppen eld är en upplevelse för alla. Ingen mat smakar så bra som när man får vara ute och tillsammans med sina kompisar fixa en egen måltid ute.

Naturskolan ser till att det blir möjligt för din grupp att laga sin egen mat över öppen eld. Vi har all utrustning som krävs för matlagning ute.

Det du som lärare behöver göra är att välja ett av våra recept se till att skaffa ingredienser till maten och förbereda eleverna på vad dom ska göra ute i fält. Ingredienser kan du som lärare beställa hos din matbespisning om du är ute i god tid. Förbereda eleverna gör du genom att ni innan utedagen tittar igenom våra instruktionsfilmer om matlagning ute. Det är mycket som ska klaffa om allt ska fungera bra under matlagningen så det är av största vikt att eleverna har en viss förförståelse innan vi träffas. Det får dom genom att ni tillsammans tittar på filmerna och efter varje del reflekterar kring vad som förväntas av eleverna under arbetet.

När ni nu är väl förberedda är ni välkomna ut och laga mat med Naturskolan.

Låt eleverna planera maten och få hemkunskap på köpet

De lite äldre eleverna som har hemkunskap kan träna på att förbereda matlagning i skolan och sedan genomföra matlagningen ute i skogen. Förberedelserna blir som ett mindre arbetsområde för eleverna. Eleverna delas in i grupper om 5-7 elever, dock max 5 grupper. Dessa förbereder utedagen genom att lägga meny och planerar inköp av mat. Ingredienserna tar ni sedan med er från skolan, ut i skogen. Eleverna behöver också skriva listor på vilket material som de kommer att behöva. Obs! Naturskolan tar med den matlagningsutrustning som ni önskar minus personliga saker som matlåda, kåsa och bestik. Elevernas mat ska gå att laga på en muurikka. Ni kan använda recepten här på vår hemsida eller helt egna recept. Det kan underlätta om ni bestämmer en huvudingrediens, tex färs eller förstekt kyckling, som eleverna får utgå ifrån. Det är roligt att lyckas så var lite noga med att granska deras idéer, vill de äta tex pasta, föreslå att de ska ta med förkokt sådan osv.

En fördjupning av det här upplägget finns i temat "skogens mat".

  • Läs mer om temat "skogens mat"

Se filmer innan utedagen

Att förbereda eldstaden

Att såga och hugga ved

Att förbereda matlagningen

Att tända elden

Att laga maten

Att diska och städa undan

Checklista - laga mat ute

Före matlagning

  1. Gör en eldstad: gräv bort översta lagret på marken, samla stenar och lägg runt eldplåten, hämta vatten i hinken.
  2. Såga upp meterveden i 4-5 bitar.
  3. Klyv veden till smalare bitar (stå på knä, båda händer håller i yxan, du får bara såga och hugga när en vuxen är med).
  4. Ta fram och förbered ingredienser till maten, skär upp i mindre bitar.
  5. Sätt ihop muurikkan med de tre benen, använd handskar.

Under matlagning

  1. Gör upp en eld och woka maten på muurikkan.
  2. Ta bort muurikkan från elden när maten är klar, använd handskar.
  3. Ställ plåtburken med diskvatten i elden.

Efter matlagning

  1. Diska muurikkan: töm muurikkan från matrester och ställ tillbaka på elden med lite vatten, skrapa botten ren med stekspaden, töm av vattnet och torka torrt och rent med flera tidningspapper
  2. Diska bunkar, skärbrädor, köksknivar, stekspadar: häll upp varmt diskvatten i diskbaljan, tillsätt några droppar diskmedel, diska allt och skölj och torka med hushållspapper
  3. Återställ efter eldningen: låt veden brinna ut, använd handskar och vicka ut askan i er stenring, häll på rikligt med vatten tills marken känns kall, sprid ut stenarna i naturen, lägg tillbaka mossa etc. på marken/eldplatsen
  4. Plocka upp allt skräp och släng i sopsäcken, skruva av benen på muurikkan, använd handskar, lägg tillbaka muurikkan i påsen och benen i konservburken, samla ihop gruppens utrustning.

Följebrev till personal i matbespisningen

Det här brevet är till för att underlätta för personalen i matbespisningen.

Hej!

Vi från naturskolan hoppas med detta brev kunna underlätta för er när ni ska plocka ihop ingredienser till en utedag med oss. Lärarna väljer ut ett recept ur vår samling som de vill att eleverna ska kunna tillaga utomhus.

  • Det aktuella receptet ska ni få tillsammans med detta brev.
  • Eleverna kan skära ingredienser utomhus så det går bra att skicka med tex hel lök och paprika.
  • Vi hanterar aldrig rå kyckling utomhus, så om det är kyckling i receptet måste den vara förstekt.
  • Pasta behöver av praktiska skäl vara förkokt.

Det är bra om maten är fördelad till de olika matlagningsgrupperna. Den här gången kommer vi att laga mat i _____________ grupper.

Olja behöver alltid skickas med så vi kan steka.

Dryck

Vi vill undvika engångsförpackningar som festis. Skicka gärna med blandbar dryck, vi har dunkar och vatten att bland med och i så det gör vi i skogen.

Läraren kryssar i listan:

  • Eleverna kommer att ha med tallrik, mugg och bestick. JA/NEJ
  • Vi vill att ni skickar med engångsartiklar till alla elever och personal. _____antal

Tips som funkar bra i skogen:

  • Om det ska vara sås till maten är det bra om den är i en flaska istället för en burk. (Tänk ketchupflaska – flaska med pip)
  • Hushållspapper är alltid användbart.