Teknik­programmet

Teknikprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med problemlösning och teknikutveckling. Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier i teknik och naturvetenskap såväl som många andra högskoleutbildningar.

Foto på två elever på teknikprogrammet.

Vill du vara med och förändra världen är teknikprogrammet en bra start. Vi som arbetar här tror på dig och vill att du avslöjar din dröm för oss. Du har rätt att känna dig framgångsrik och bli sedd för den du är. Vi vet att alla som bestämmer sig kan klara av programmet och vi tänker stödja dig hela vägen.

Varierad undervisning

Teknikprogrammet är en utmärkt väg till de högsta utbildningarna på universitet och högskola. Vi har ett öppet klimat där lärare och mentorer finns på plats för att vägleda och hjälpa dig att utvecklas. Våra lärare har, förutom sin lärarbehörighet, även yrkeserfarenhet. Vi vill ge dig en chans att utveckla många olika förmågor och skapar därför en varierad undervisning där olika ämnen möts.

Studier för framtiden

Teknikprogrammet är ett studieförberedande program där du behöver lägga ner engagemang och tid på dina studier. Våra lokaler och datorer med moderna program ger möjlighet att använda hela skoldagen effektivt. Vi arbetar teoretiskt, praktiskt och i projektform för att uppnå variation och utveckla din kreativa förmåga. Här går vi från idé till verklighet för att utveckla framtidens teknik.

Kontakt

Se vår film

Här nedan kan du se en film om hur det är att gå på teknikprogrammet på Westerlundska gymnasiet.

Inriktningar och ämnen

Vilket program du än väljer kan du anpassa din utbildning med olika inriktningar och programfördjupningar. För dig som ytterligare vill bygga på din utbildning finns möjligheten att läsa utökade kurser.

Design och produktutveckling

Inriktningen passar dig som är kreativ, nyfiken och gillar att skapa. Gå från idé till färdig produkt med hjälp av datorn och genom att skapa riktiga modeller. Efter studierna kan du exempelvis studera till industridesigner, arkitekt, produktutvecklare eller webbdesigner.

Informations- och medieteknik

Lär dig mer om datorer, programmering och webbutveckling. Du lär dig att göra webbsidor, skapa och konfigurera lokala nätverk, samt programmera. Efter studierna kan du exempelvis arbeta som nätverksansvarig eller studera vidare inom programutveckling.

Teknikvetenskap

Använd matematik och fysik som verktyg för att lära dig ingenjörens arbetsmetoder. Du lär dig datorprogram som teknikutvecklare använder. Efter studierna kan du fortsätta studera till exempelvis högskoleingenjör, civilingenjör eller arkitekt.

Poängplan

År 2022-2025

År 2021-2024

År 2020-2023

År 2019-2022

Elever berättar om programmet

Foto på elever.

Irma Käll och Jakob Annetun Sjöberg på teknikprogrammet.

Hur är det att vara elev på teknikprogrammet?

– Det är kul att vara elev på teknikprogrammet. Här har vi en en bra stämning och gemenskap mellan elever och lärare, säger Irma.

– Här finns en bra sammanhållning och bra lärare som stöttar en och vill att man ska komma framåt i sin utbildning, säger Jakob.

Vad har ni lärt er på ert program?

– Jag har utvecklats inom matematik där vi pluggar i ett högt tempo jämfört med i grundskolan. Här lär vi oss en ny sak varje lektion, säger Jakob.

– Utöver matematiken så har jag har lärt mig mer om att samarbeta och jobba i grupp. Vi gick en kurs i ung företagsamhet som jag lärde mig mycket av, säger Irma.

Vilken användning kommer ni ha av er utbildning i framtiden?

– För mig är det positivt att jag får en bred utbildning på programmet. Jag har inte bestämt mig vad jag vill göra i framtiden, och då är det bra att det här är ett jättebrett program som ger mig möjlighet att kunna läsa vidare inom princip vad som helst framöver, säger Irma.

– Jag är intresserad av programmering och det är något jag kan utveckla på den här utbildningen, och tänka mig att jobba med i framtiden, säger Jakob.

Vad vill ni säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?

– Välj något som ligger dig nära till hands. Om du till exempel vill jobba med datorer kanske du inte ska välja restaurangprogrammet, säger Jakob.

– Välj något du är intresserad av, bara du har ett engagemang så kommer du klara det! säger Irma.