Försäljnings- och service­programmet

Försäljnings- och serviceprogrammet (FS) genomsyras av service och kommunikation. Vi lär dig kommunicera och möta människor på olika sätt. Här får du även tillägna dig digitala kunskaper och färdigheter.

Foto på elev som praktiserar i butik.

Service och kommunikation

Alla företag behöver bra säljare, servicepersoner och ledare. Kanske vill du göra karriär inom handeln, eller jobba med marknadsföring, skapa evenemang eller jobba i en nätbutik? Hos oss lär du dig allt om detta men även att genomföra idéer, dra igång projekt och att starta ditt egna företag. Du får även fördjupade kunskaper i att använda programvaror och plattformar på internet, allt för att vara redo att möta dagens moderna handel.

Inblick i många olika branscher

FS är i första hand ett yrkesprogram. Du kan välja att börja jobba eller studera vidare på yrkeshögskola direkt efter din yrkesexamen. Men hjälp av individuella val kan du även skaffa dig grundläggande behörighet för högskolestudier. Under dina år hos oss kommer du få inblick i många olika branscher och få kontakter med flera olika företag genom bland annat studiebesök, gästföreläsningar och mycket praktik.

Framtidens ledare

Det gemensamma för ämnena här är service och kommunikation. Som elev hos oss lär du dig hur du är som ledare och hur du gör för att driva och marknadsföra företag. Därför är det bra om du är utåtriktad och tycker om människor.

Kontakt

Se vår film

Här nedan kan du se en film om hur det är att gå på handels- och administrationsprogrammet (nuvarande försäljnings- och serviceprogrammet) på Westerlundska gymnasiet.

Inriktningar och ämnen

Vilket program du än väljer kan du anpassa din utbildning med olika programfördjupningar. För dig som ytterligare vill bygga på din utbildning finns möjligheten att läsa utökade kurser.

Modern teknik

Med hjälp av modern teknik kommer du redan första året att arbeta en hel del praktiskt. Under år 2 och 3 jobbar du med ditt UF-företag och får göra allt från affärsplan till årsbokslut. Du får möjlighet att visa upp dig på mässor, delta i tävlingar och tjäna pengar.

Praktik

Dessutom är du ute på mer än 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Om du är praktiskt lagd, har intresse och vill göra handelsämnena på ett helt annat sätt kan vi även erbjuda dig en lärlingsutbildning.

Lärlingsutbildning

På Westerlundskas försäljnings- och serviceprogram har du möjligheten att bli lärling. Det innebär att du är på en arbetsplats inom handeln och studerar handelsämnena där. Du har en handledare och får uppföljning av dina kunskaper från skolan. De elever som har och har varit lärlingar är oftast mycket praktiskt lagda och trivs bra på sina lärlingsplatser.

Lärlingen är elev på det program som han eller hon har sökt till men har lättare att lära sig genom att utföra saker praktiskt. En elev kommer på så sätt mer till sin rätt på en arbetsplats.

Eleven ska vara på lärlingsplatsen under halva sin skoltid (1250 poäng) och under resten av tiden läsa bland annat svenska, engelska, matte samt idrott och hälsa.

Många lärlingar får jobb på sina lärlingsplatser. Skolan hjälper eleven att hitta plats och utbildar handledaren. För att få en bredd på utbildningen är man som lärling inom minst två branscher, ibland fler.

I årskurs ett är lärlingarna ute två dagar i veckan för att sedan läsa inne i skolan tre dagar. I årskurs två och tre är lärlingarna ute tre dagar och inne två. Ämnen du läser i skolan är bland annat svenska, matte, engelska, natur- och samhällskunskap samt idrott.

Ledarskapsår

I årskurs två kan du också välja ett ledarskapsspår. Du kommer då få testa på att leda andra i olika situationer men även teoretiskt lära dig om hur man kan leda. Detta sker i samarbete med flera företag och organisationer i Enköping. Dessutom kan detta spår ge dig behörighet till högskola och universitet.

Poängplan

År 2022-2025

År 2021-2024

År 2020-2023

Elever berättar om programmet

Foto på elev i skolkorridor.

Ebba Larsson, elev på programmet.

Hur är det att vara elev på programmet?

– Jag trivs väldig bra. Vi har bra och välutbildade lärare och vi får gå många bra och lärorika kurser. På den här utbildningen har man möjlighet att jobba både praktiskt och teoretiskt och det gillar jag.

Vad har du lärt dig på programmet?

– Jag har lärt mig hur det är att vara ute på en arbetsplats. Jag har också lärt mig att ta ansvar för mina studier.

Vilken användning kommer du ha av din utbildning i framtiden?

– Jag kommer att ha stor användning av min utbildning. Den ger mig många möjligheter eftersom jag får en yrkesexamen, men jag har möjlighet att välja kurser så att jag får en examen med högskolebehörighet också. Det ger mig flexibilitet.

Vad är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?

– Skillnaden är att det är högre tempo och att man får lära sig att ta ansvar för sina studier från första början. Gör man inte det halkar man efter och det blir svårt att hinna ikapp. Vi har fått jättebra hjälp från lärarna som verkligen vill vårt bästa. De påminner oss och ger oss strategier för hur vi ska lägga upp våra studier.

Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?

– Du ska välja ett program som du själv tycker om, inte det som dina kompisar tycker om. Du ska gå på gymnasiet i tre långa år, då är det viktigt att man gillar det man studerar. Har du svårt att välja, gå till studie- och yrkesvägledaren. Det hjälpte mig jättemycket, men det som avgjorde var när jag gick på en prova-på-dag. Efter det kunde jag välja, så det är mina tips, säger Ebba.