Naturvetenskaps­programmet

Naturvetenskaps­programmet (NA) lägger grunden för fortsatta studier inom naturvetenskap, matematik och teknik men förbereder dig även för fortsatta studier inom andra vetenskapliga områden.

Foto på elever i laborationssal på naturvetenskapsprogrammet.

På naturvetenskapsprogram är vår ledstjärna nyfikenhet. Vi samarbetar över ämnesgränser och gör många spännande experiment. Självklart hjälper vi dig att utveckla din studieteknik.

En naturlig samlingspunkt

Det mesta av undervisningen sker i programmets egna lokaler där torget är en naturlig samlingspunkt. Här finns goda möjligheter för elever att arbeta tillsammans och hjälpa varandra och du har möjlighet att få extra hjälp av lärarna som alltid finns nära till hands.

Stövlarna på

Vi åker på studieresa och studerar marinbiologi. Det är ett av de många uppskattade studiebesök som eleverna på naturvetenskapsprogrammet gör under sin gymnasietid.

Breda kunskaper

Naturvetenskapliga programmet ger dig en bred kunskapsbas för vidare studier. Vi jobbar i ämnesöverskridande projekt där olika ämnen ingår. Här prioriterar vi både samarbeten med andra samt egna studier.

Programfördjupning

Som programfördjupning på naturvetenskapliga programmet erbjuds bland annat naturvetenskaplig specialisering, engelska 7, matematik 4-5 och entreprenörskap (Ung företagsamhet).

Kontakt och besök

Du kan givetsvis kontakta oss om du har några frågor om programmet. Det går också bra att besöka oss på våra informationskvällar och på öppet hus som vi anordnar varje år för elever i årskurs 9.

Inriktningar för naturveten­skaps­­programmet

Vilket program du än väljer kan du anpassa din utbildning med olika inriktningar och programfördjupningar. För dig som ytterligare vill bygga på din utbildning finns möjligheten att läsa utökade kurser.

Naturvetenskap

Den här inriktningen ger dig behörighet till alla högskole- och universitetsutbildningar. Du läser fortsättning i de naturvetenskapliga ämnena: biologi, kemi och fysik. Dessutom ingår steg 4 i matematik.

Naturvetenskap och samhälle

Du väljer fortsättningskurs i minst ett av ämnena biologi, kemi och fysik. Du läser dessutom kurs 2 i samhällskunskap samt geografi 1.

Särskild variant - musik

Från och med hösten 2023 kan du välja att kombinera naturvetenskapsprogrammet med musikutbildning. 

Poängplan

År 2024-2027

År 2023-2026

År 2022-2025

År 2021-2024

Elever berättar om programmet

Foto på elever vid skåp.

Amanda Berglind och Lisa Andersson, elever på naturvetenskapsprogrammet.

Hur är det att vara elev på naturvetenskapsprogrammet?

– Jag tycker att det blev bättre än jag förväntade mig. Det är bra gemenskap i klassen och även med andra klasser. I början kan det vara en stor omställning. Det är högt studietempo men lärarna stöttar oss mycket, och även klasskompisarna, säger Lisa.

Vad har du lärt dig på ditt program?

– Jag har lärt mig att planera mitt arbete ännu bättre med tanke på det höga tempot och fått ny kunskap inom en rad olika ämnen. Vi har något som heter mentorstid, där vi går igenom provkalendern för att få bättre koll, speciellt i hektiska perioder. Att byta skola och börja i en ny klass är även en erfarenhet som jag kommer ta med mig, säger Lisa.

Vilken användning kommer du ha av din utbildning i framtiden?

– Jag valde natur för att få en bred utbildning. Då har man en bra grund och det går att ändra sig i framtiden. Det går att välja natur/natur eller natur/sam om man vill det, säger Lisa.

Vilken är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?

– Det snabba tempot var en stor omställning och det är mer matematik och fördjupningar, men vi får mycket hjälp så man landar i det ganska snabbt. Både jag och Lisa har fritidsaktiviteter och extrajobb efter skolan och det funkar jättebra. Det går även att läsa utbildningen på 4 år om man vill ha ett lite lugnare tempo, säger Amanda.

Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?

– Våga sök till natur! Jag vill bli läkare men var rädd för att utbildningen skulle vara för svår. Det är tufft men det är inte omöjligt, säger Amanda.