Naturvetenskaps­programmet

Naturvetenskaps­programmet (NA) lägger grunden för fortsatta studier inom naturvetenskap, matematik och teknik men förbereder dig även för fortsatta studier inom andra vetenskapliga områden.

Foto på elever i laborationssal.

På naturvetenskapsprogram är vår ledstjärna nyfikenhet. Vi samarbetar över ämnesgränser och gör många spännande experiment. Självklart hjälper vi dig att utveckla din studieteknik.

En naturlig samlingspunkt

Det mesta av undervisningen sker i programmets egna lokaler där torget är en naturlig samlingspunkt. Här finns goda möjligheter för elever att arbeta tillsammans och hjälpa varandra och du har möjlighet att få extra hjälp av lärarna som alltid finns nära till hands.

Stövlarna på

Vi åker på studieresa och studerar marinbiologi. Det är ett av de många uppskattade studiebesök som eleverna på naturvetenskapsprogrammet gör under sin gymnasietid.

Breda kunskaper

Naturvetenskapliga programmet ger dig en bred kunskapsbas för vidare studier. Vi jobbar i ämnesöverskridande projekt där olika ämnen ingår. Här prioriterar vi både samarbeten med andra samt egna studier.

Programfördjupning

Som programfördjupning på naturvetenskapliga programmet erbjuds bland annat naturvetenskaplig specialisering, engelska 7, matematik 4-5 och entreprenörskap (Ung företagsamhet).

Kontakt

Se vår film

Här nedan kan du se en film om hur det är att gå på naturvetenskapsprogrammet på Westerlundska gymnasiet.

Inriktningar för naturveten­skaps­­programmet

Vilket program du än väljer kan du anpassa din utbildning med olika inriktningar och programfördjupningar. För dig som ytterligare vill bygga på din utbildning finns möjligheten att läsa utökade kurser.

Naturvetenskap

Den här inriktningen ger dig behörighet till alla högskole- och universitetsutbildningar. Du läser fortsättning i de naturvetenskapliga ämnena: biologi, kemi och fysik. Dessutom ingår steg 4 i matematik.

Naturvetenskap och samhälle

Du väljer fortsättningskurs i minst ett av ämnena biologi, kemi och fysik. Du läser dessutom kurs 2 i samhällskunskap samt geografi 1.

Studiebesök

I årskurs 2 reser vi till Västkusten för att studera marinbiologi - ett av många studiebesök som NA-eleverna gör.

Poängplan

År 2022-2025

År 2021-2024

År 2020-2023

År 2019-2022

Elever berättar om programmet

Foto på elev.

Hanna Landgren, elev på naturvetenskapsprogrammet.

Hur är det att vara elev på naturvetenskapsprogrammet?

– Det är jättekul. Alla lärare är jättebra och kompetenta och bryr sig verkligen om oss elever. Man märker tydligt att de är där för oss. Det känns väldigt tryggt. Vi har även stark sammanhållning och hjälper varandra om det skulle behövas.

Vad har du lärt dig på ditt program?

– Jag har lärt mig jättemycket. Man inser inte förrän efter ett tag hur mycket. Jag har också lärt mig att ta eget ansvar för mina studier.

Vilken användning kommer du ha av din utbildning i framtiden?

– Jag känner mig trygg i att ha en utbildning som täcker det mesta. Utbildningen ger en så bred grund att jag kan studera vad jag vill efter gymnasiet. Det gör att jag inte blir så stressad samtidigt som jag inte stänger några dörrar.

Vilken är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?

– Skillnaden är att på gymnasiet är det mer studier. Tempot är högre, men man lär sig koncentrerat vilket gör det lättare. Lärarna är också mer specialiserade mot lärarna på grundskolan. Det gör också att det blir lättare. En annan skillnad är att man går tillsammans med andra elever som vill samma sak. Det gör att gruppen blir väldigt sammansvetsad.

Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?

– Försök att tänka på det som du tycker är roligt, vilka ämnen du gillar. Våga prata med dem som står på informationskvällarna, de vet exakt vad ni går igenom. Läs på om programmet ordentligt. Men framförallt, om du vill och är intresserad kommer du att klara det. Både lärare och elever kommer att stötta dig om du visar att du vill, säger Hanna.