Fordon- och transport­programmet

Fordon- och transportprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med olika fordon och transporter eller med godshantering. Välj vägen mot framtidsjobben du också!

Foto på elev och lärare vid en bil.

Teori och praktik

Hos oss får du en chans att utvecklas. Utbildningen ger dig både ett rejält teoretiskt kunnande och praktiska kunskaper inom många spännande områden. En god grund om du vill utbilda dig vidare i framtiden.

Programmet ger dig en bred teknisk utbildning där du får arbeta med modern och tekniskt avancerad utrustning. Utbildningen förbereder dig för arbete inom följande yrkesområden: personbilsmekaniker, lastbilsmekaniker, maskinmekaniker, bilskadereparatör eller fordonslackerare.

Utlandspraktik

Under utbildningen finns möjlighet till praktik på företag i till exempel Tyskland, England och flera andra europeiska länder.

Förfrågan till verkstad

Personbil

Telefonnummer: 0171-62 54 95

Lastbil och maskin

Telefonnummer: 0171-62 54 94

Kaross

Telefonnummer: 0171-62 54 97

Lack

Telefonnummer: 0171-62 54 98

Kontakt

Se vår film

Här nedan kan du se en film om hur det är att gå på fordons- och transportprogrammet på Westerlundska gymnasiet.

Inriktningar för fordon- och transport­programmet

Vilket program du än väljer kan du anpassa din utbildning med olika inriktningar och programfördjupningar. För dig som ytterligare vill bygga på din utbildning finns möjligheten att läsa utökade kurser.

Karosseri och lackering

Inriktningen ger dig kunskaper i lackering av fordon samt diagnostik och reparation av karosserier. Billackerare och bilskadereparatör är exempel på yrkesutgångar.

Lastbil och mobila maskiner

Här kan du välja att utbilda dig till maskinmekaniker eller lastbilsmekaniker. Du får kunskaper i diagnostik, reparation och service av tunga fordon och mobila maskiner.

Personbil

Genom den här inriktningen får du kunskaper i diagnostik, reparation och service av lätta fordon. Personbilsmekaniker är ett exempel på en yrkesutgång.

Poängplan

År 2022-2025

År 2021-2024

År 2020-2023

År 2019-2022

Elever berättar om programmet

Foto på elever i verkstad.

Daniel Zagoreanu och Hanna Tall på fordons- och transportprogrammet.

Hur är det att vara elev på fordons- och transportsprogrammet?

– Jag tycker det är en väldigt bra! Här har vi en välkomnande miljö och det är roligt i skolan. Det är verkligen kul att få inkludera mina intressen i själva skolgången, säger Hanna.

– Det är kul att vakna på morgonen och få veta att man får göra något man tycker är kul varje dag. Här sitter man inte bara i klassrummet utan får vara på benen och jobba. Det är ett bra program för personer som har mycket spring i benen, säger Daniel.

Vad har ni lärt er på programmet?

– Jag har på ett personligt plan lärt mig hantera stress på ett bättre sätt. Jag har lärt mig att det är okej att göra fel, och att det är så man lär sig göra rätt. Sen har jag lärt mig mycket tekniskt om tekniska delar, både teori och praktik, säger Daniel.

– Under mitt första år har jag fått prova på olika saker så det har varit kul att få lite av allting. Framöver vill jag lära mig mer om större maskiner då det är något jag kan använda mig av när jag jobbar i framtiden, säger Hanna.

Vad ska man vara intresserad av för att trivas på programmet?

– Jag tror man ska vara intresserad av fordon och den kulturen på något sätt, säger Hanna.

– Det är klart man ska ha intresse för bilar, maskiner, motorer eller något liknande. Sen finns det många fördomar om fordonsprogrammet som jag inte gillar. För att bli en duktig tekniker måste du ha lite hjärna och intelligens, så det är bra om man gillar både teknik och matte, säger Daniel.

Vad vill ni säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?

– Tänk på att välja något som du tycker är roligt nu, och oroa dig inte för mycket för framtiden, säger Hanna.

– Välj med hjärtat! Jag tycker man kan ta inspiration från ens föräldrar och folk runtomkring men till sist är det viktigt att du gör valet själv. Jag valde först något jag inte tyckte om, men sedan jag bytte till fordon kan jag sitta kvar i skolan och jobba hur länge som helst, säger Daniel.