Samhällsvetenskaps­programmet

Samhällsvetenskaps­programmet vänder sig till dig som är intresserad av hur människan och samhället utvecklas och fungerar.

Foto på elever i skolkorridor.

Människan och samhället

Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier inom ett brett samhällsvetenskapligt område på högskolan.

Aktuella samhällsfrågor och demokrati

På samhällsvetenskapsprogrammet arbetar vi tvärvetenskapligt och du får använda och utveckla dina kreativa förmågor, bland annat i kursen Politik och hållbar utveckling. Enskilt arbete, grupparbete, egna undersökningar och temastudier - hos oss syns alla inlärningsstilar i undervisningen. När du pluggar på samhällsvetenskapsprogrammet får du omsätta idéer till praktisk verklighet, samarbeta, arbeta självständigt, ta ansvar och se möjligheter. Varje år anordnar vi flera temadagar där vi fördjupar oss i aktuella samhällsfrågor. Det kan handla om ämnen som integration eller HBTQ.

Hos oss får du bland annat kunskaper om: Samhälls förhållanden i Sverige och i övriga världen, samspelet mellan individ och samhälle och hur människors livsvillkor förändras över tid och rum.

Du har ett antal ämnen som är gemensamma för alla på programmet och från årskurs 2 har du stora möjligheter att välja inriktning och individuella val som passar dig.

Förberedande för framtiden

Studiebesök och kontakter med näringsliv och högskola ingår i programmet. Kreativitet och entreprenörskap uppmuntras. Vi arbetar dessutom med sociala medier och bloggar.

Kontakt

Se vår film

Här nedan kan du se en film om hur det är att gå på samhällsvetenskapsprogrammet på Westerlundska gymnasiet.

Inriktningar och ämnen

Vilket program du än väljer kan du anpassa din utbildning med olika inriktningar och programfördjupningar. För dig som ytterligare vill bygga på din utbildning finns möjligheten att läsa utökade kurser.

Inriktningar för samhällsvetenskap

Här får du en bred behörighet oavsett vilken inriktning du väljer, och du har efter gymnasiet möjlighet att söka utbildningar inom många områden på högskolan.

Beteendevetenskap

Inriktningen passar dig som är intresserad av att studera mänskligt beteende ur många aspekter. En bra förberedelse för fortsatta högskolestudier inom en mängd olika yrken, exempelvis polis, psykolog, socionom, lärare och jurist.

Medier, information och kommunikation

Medievärlden är enormt stor vilket gör att du kan specialisera dig inom det område du är intresserad av. I framtiden kan du exempelvis arbeta som journalist, utrikeskorrespondent, reporter, nyhetsuppläsare, informatör, reklamproducent, PR-konsult, redaktionschef, kameraman eller regissör.

Samhällsvetenskap – internationell profil

Passar dig som är intresserad av globala frågor och är nyfiken på människor från olika kulturer samt hur vi ska kunna få en rättvis och hållbar värld. I årskurs 3 reser vi ut i Europa där vi undersöker olika typer av samhällen och kulturer.

Poängplan

År 2022-2025

År 2021-2024

År 2020-2023

År 2019-2022

Elever berättar om programmet

Foto på elev.

Nadia Dogan, elev på samhällsvetenskapsprogrammet.

Hur är det att vara elev på samhällsvetenskapsprogrammet?

– Det är väldigt kul. Det är mycket plugg, men det är enklare än jag trodde innan. Det som är roligt är att man lär sig väldigt brett och det gör att man kan studera vidare inom i stort sett allt.

Vad har du lärt dig på ditt program?

– Väldigt mycket. Jag har fått lära mig mer om politik som exempel. Vi läste om det redan i grundskolan, men här har vi fått fördjupa oss. Det har varit intressant och nyttigt. Jag skulle säga att jag har blivit bättre inom alla ämnen.

Vilken användning kommer du ha av din utbildning i framtiden?

– Jag vill läsa juridik efter gymnasiet och den här utbildningen ger mig grunden för det. Jag blir också mer allmänbildad. Det kommer jag att kunna använda mig av både privat och i vidare studier.

Vad är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?

– Största skillnaden är att det är mer plugg och att det krävs mer av mig som elev, men det går bättre än förväntat. Vi elever får mycket stöd av lärarna. Vi har även mentorer och vi får tidigt lära oss strategier för hur man ska plugga för att hinna. Jag var lite rädd innan, men det behöver man inte vara.

Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?

– Ta det lugnt. Det är inte så farligt som man tror. Allt kommer att gå bra, bara du tar din skolgång på allvar och bryr dig om skolarbetet, säger Nadia.