Restaurang- och livsmedels­­programmet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på exempelvis restaurang, bageri eller i butik.

Foto på elev i kök.

I Sverige serveras varje dag cirka 5,5 miljoner mål mat utanför hemmen. Det handlar till exempel om restauranger, hotell, skolor, arbetsplatser, sjukhus, tåg, passagerarfartyg eller genom catering. Varje måltid, varje rätt, har färdigställts av restaurang- och storkökspersonal på olika nivåer.

Restaurangbranschen är i ständig utveckling vilket gör att kompetent personal alltid eftersöks. Branschen spelar också en betydande roll inom turistnäringen.

En uppskattad utbildning

Westerlundskas restaurang- och livsmedelsprogram har ett mycket gott rykte ute i landet. Här får du lära dig att planera och sätta samman kost till en näringsrik och god måltid. Du får vidare lära dig handgreppen i ett professionellt kök och hur maten ska serveras för att matgästerna ska bli nöjda.

Restaurangen blir ditt klassrum

Speciellt för programmet är att nästan all undervisning, även de gymnasiegemensamma ämnena, bedrivs i anslutning till programmets egen restaurang, Novisen.

Att tänka på

 • Det är viktigt att du har intresse för matlagning och en vilja att samarbeta.
 • Eleverna gör praktik minst 15 veckor. För de som vill kan vi hjälpa till att anordna praktik utomlands.
 • Det är bra om du gillar ett högt tempo, fart och fläkt.
 • Du ska tycka om människor och vilja lära dig att ge service på bästa sätt.

Vår inriktning

På restaurang- och livsmedelsprogrammet erbjuder vi inriktningen kök och servering. Här får du kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock, kallskänka, servitris eller servitör.

Arbetsplatsförlagt lärande

Hos oss får du långa perioder av arbetsplatsförlagt lärande, främst i årskurs 3. Därmed ges du goda möjligheter att praktisera på annan ort i Sverige, eller till och med utomlands.

Kontakt

Se vår film

Här nedan kan du se en film om hur det är att gå på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Westerlundska gymnasiet.

Poängplan

År 2022-2025

År 2021-2024

År 2020-2023

År 2019-2022

Elever berättar om programmet

Foto på elev.

Ville Welch Domberg på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Hur är det att vara elev på restaurang- och livsmedelsprogrammet?

– Det är väldigt roligt. Man lär sig mycket hela tiden och vi har väldigt sköna lärare. Vi jobbar även över årskurserna och har kök tillsammans så sammanhållningen är jättebra.

Vad har du lärt dig på ditt program?

– Allt möjligt. Allt från att göra bearnaisesås till vad olika fiskar heter och hur man tillagar dem. Jag har helt enkelt fått lära mig hur man ska bete sig i ett kök. Det kan handla om förberedelser till städning och liknande. Sådant är större än man kanske tänker innan.

Vilken använding kommer du ha av din utbildning i framtiden?

– Jag vill jobba inom restaurangbranschen i framtiden, så jag kommer ha otroligt mycket användning av min utbildning. På den här utbildningen får man så många möjligheter. Inte bara att jobba i kök, utan även servering.

Vad är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?

– Skillnaden är att på det här programmet så arbetar man mycket mer praktiskt. Är man intresserad av det här så får man verkligen göra det man tycker är kul. Inte bara räkna matte utan vara i köket också.

Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?

– Gör inte som alla andra. Välj det som du verkligen vill. Gillar du kök och servering kommer du verkligen att trivas här, säger Ville.

Novisen vid spisen

Novisen vid spisen är en restaurang som drivs av elever och lärare från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Westerlundska gymnasiet i Enköping.

Foto på mat som serveras på restaurang Novisen

Här får eleverna lära sig att planera och sätta samman kost till en näringsrik och god måltid. De får även lära sig handgrepp i ett professionellt kök och hur maten ska serveras för att gästerna ska bli nöjda.

Speciellt för programmet är att väldigt stor del av undervisningen bedrivs i anslutning till restaurang Novisen vid spisen, som är vår egen restaurang. Här undervisas eleverna i bland annat i matlagning, service och bemötande, hygien, närings- och livsmedelskunskap, barteknik, specialkoster samt mat och dryck i kombination. Elverna läser även basämnen som till exempel matematik, svenska, samhällskunskap och engelska.

Vi serverar lunch till allmänheten och har fullständiga rättigheter. Varmt välkommen som gäst i vår restaurang!

Lunchmeny vecka 19

Vi har öppet, välkomna att boka bord!

Hos Novisen vid spisen kan du alltid välja mellan minst två olika varmrätter. Väl på plats erbjuder vi oftast fler varmrätter. Vi tillagar och serverar även frestande förrätter och läckra desserter.

Torsdag 12 maj

 • Grillad kycklingfilé med ceasarsallad och rostad potatis
 • Ångad lax med vitvinssås, pressgurka och färskpotatis
 • Kåldolmar på vårkål med tillbehör
 • Linguini med räkor, musslor, spenat och tomat

Fredag 13 maj

 • Kolja med brynt smörhollandaise, sparris, dill och potatis
 • Wallenbergare med tillbehör
 • Grillat majskycklingbröst med rostad amandinepotatis och ceasarsallad

Med reservation för ändringar.

Kontakta oss

Boka bord

Ring oss för att boka bord. Vi tar inte emot bordsbokningar via mail.

Telefonnummer: 0171-62 53 55 eller 0171-62 50 06

Då vi inte alltid är på plats kan ni även boka genom att ringa till Andreas mobiltelefon: 073-650 74 74

Övriga frågor

Har du frågor om catering, större beställningar eller kvällsaktivitet? Ring eller maila till oss så besvarar vi dina frågor så snart som möjligt.

Telefon: 0171-62 50 06

E-post: info@novisen.se

Följ oss på Facebook

Håll utkik på vår facebooksida för spännande erbjudanden och händelser.

Hitta hit

Restaurang Novisen vid spisen ligger på Torggatan 13 i Enköping