Estetiska programmet med musik­inriktning

Estetiska programmet med musikinriktning är högskoleförberedande och erbjuder dig en bred och stabil utbildning.

Foto på elever på estetiska programmet som spelar tillsammans.

Hos oss är valmöjligheterna många, både under utbildningen och inför eventuella högskolestudier. Vi erbjuder tre olika profiler för att du ska kunna bredda dina kunskaper så mycket som möjligt.

Möjlighet till utökad behörighet

Du får enskild undervisning i ditt instrument/sång, vara med i en ensemble, studera musikteori samt delta i sceniska produktioner på eller bakom scenen. Du väljer mellan entreprenörskap, engelska 7 eller gehörs- och musiklära 2. Det finns möjlighet att utöka behörigheten genom tillval som moderna språk, mer matematik och mer engelska. Dessa kurser ger maximal meritpoäng.

Högskolebehörighet

Estetiska programmet är högskoleförberedande och erbjuder en bred och stabil utbildning. Hos oss är valmöjligheterna många både under utbildningen och inför eventuella högskolestudier.

Kontakt och besök

Du kan givetsvis kontakta oss om du har några frågor om programmet. Det går också bra att besöka oss på våra informationskvällar och på öppet hus som vi anordnar varje år för elever i årskurs 9.

Se vår webbplats

Elever som studerar.

Profiler för estet­programmet

Musik och management

I denna profil får du redskap att utveckla dina musikaliska förmågor och arbeta sceniskt, men även marknadsföra dig och din musik. Du läser kurser som Ensemble 2, Instrument 2 och Entreprenörskap.

Musik- och mediaproduktion

Tycker du om eller vill du lära dig att producera musik och skapa film? Här får du möjlighet att göra det och även lära dig hur du marknadsför dina projekt. Du läser kurser som Musikproduktion, Film och TV-produktion och Entreprenörskap.

Estet #Plus

Vill du maximera dina meritpoäng och samtidigt utvecklas inom musiken men siktar på en annan karriär? I denna profil har du möjlighet att utöka din behörighet inför avancerade akademiska studier. Du läser Matematik 2 och 3 samt Moderna Språk.

Poängplan

År 2024-2027

År 2023-2026

År 2022-2025

Elever berättar om programmet

Foto på elev utomhus.

Tilde Lindblad, elev på estetiska programmet med musikinriktning.

Hur är det att vara elev på estetiska programmet?

– Jag läser musikinriktning och det är en jättebra utbildning. Man får bra kontakt med både lärare och elever.

Vad har du lärt dig på programmet?

– Jag spelar trummor och sjunger och har gjort det länge, men nu har jag lärt mig mer teori och att spela tillsammans med andra och uppmärksamma vad andra gör. Vi får lära oss att stå på scen när vi har presentationer och uppträdanden, vilket har gjort mig mer trygg i mig själv.

Vilken användning kommer du ha av din utbildning i framtiden?

– Jag vill fortsätta med musiken så estetiska programmet är en bra grund. Jag får kunskap med mig ändå oavsett vad jag gör i framtiden.

Vad är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?

– Vi har en otrolig gemenskap! Alla som läser mitt program är ju musikintresserade. Det är ett högre tempo men man vänjer sig vid det, det är inte stressigt hela tiden - det går upp och ner. Om en klasskompis kommer efter i något ämne hjälps vi åt.

Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?

– Jag ville läsa något som jag tycker är kul. Jag har vetat sen jag var liten att jag ville gå här men gick på öppet hus och prova på-dag för att vara säker. Om man känner att man valt fel, var inte rädd att byta program. Man ska lägga tre år på en utbildning – det är viktigt att det blir rätt, säger Tilde.