Estetiska programmet med musik­inriktning

Estetiska programmet med musikinriktning är högskoleförberedande och erbjuder dig en bred och stabil utbildning.

Foto på elever på estetiska programmet som uppträder.

Hos oss är valmöjligheterna många, både under utbildningen och inför eventuella högskolestudier. Vi erbjuder tre olika profiler för att du ska kunna bredda dina kunskaper så mycket som möjligt.

Möjlighet till utökad behörighet

Du får enskild undervisning i ditt instrument/sång, vara med i en ensemble, studera musikteori samt delta i sceniska produktioner på eller bakom scenen. Du väljer mellan entreprenörskap, engelska 7 eller gehörs- och musiklära 2. Det finns möjlighet att utöka behörigheten genom tillval som moderna språk, mer matematik och mer engelska. Dessa kurser ger maximal meritpoäng.

Högskolebehörighet

Estetiska programmet är högskoleförberedande och erbjuder en bred och stabil utbildning. Hos oss är valmöjligheterna många både under utbildningen och inför eventuella högskolestudier.

Kontakt

Se vår webbplats

Se vår film

Här nedan kan du se en film om hur det är att gå på estetiska programmet på Westerlundska gymnasiet.

Profiler för estet­programmet

Musik och management

I denna profil får du redskap att utveckla dina musikaliska förmågor och arbeta sceniskt, men även marknadsföra dig och din musik. Du läser kurser som Ensemble 2, Instrument 2 och Entreprenörskap.

Musik- och mediaproduktion

Tycker du om eller vill du lära dig att producera musik och skapa film? Här får du möjlighet att göra det och även lära dig hur du marknadsför dina projekt. Du läser kurser som Musikproduktion, Film och TV-produktion och Entreprenörskap.

Estet #Plus

Vill du maximera dina meritpoäng och samtidigt utvecklas inom musiken men siktar på en annan karriär? I denna profil har du möjlighet att utöka din behörighet inför avancerade akademiska studier. Du läser Matematik 2 och 3 samt Moderna Språk.

Poängplan

År 2022-2025

År 2020-2023

År 2019-2022

Elever berättar om programmet

Foto på elev utomhus.

Alice Lindblad, elev på estetiska programmet med musikinriktning.

Hur är det att vara elev på estetiska programmet?

– Det är fantastiskt på estetiska programmet. Jag gillar musik och får hålla på mycket med det. Eftersom alla har samma intressen så blir även vanliga ämnen roligare. Alla på programmet är snälla och det känns kul att åka till skolan!

Vad har du lärt dig på programmet?

– Jag har lärt mig jättemycket. Bland annat om hur man skriver musik, läser noter, spelar ackord och hur låtar är uppbyggda. Jag har också lärt mig att spela olika instrument och lägga stämmor i kör. Man får välja mycket själv, vilket är väldigt bra, jag pluggar både komposition och programmering som extra kurser.

Vilken användning kommer du ha av din utbildning i framtiden?

– Jag kommer att ha stor användning av utbildningen. Utbildningen är perfekt om man vill plugga vidare inom musik, vilket jag vill. Jag skulle gärna gå på musikhögskola men vet att jag kan söka till många andra universitetsutbildningar också.

Vad är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?

– Skillnaden är att man får gå tillsammans med andra som har samma intresse. Man får också välja kurser som passar en. Det gör att det är mer motiverande att gå till skolan. Gymnasiet är roligare än grundskolan.

Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?

– Välj det du vill, då blir du motiverad att gå till skolan. Om du vill spela musik tillsammans med andra är den här utbildningen perfekt för dig. Alla är välkomna till estet och här får du en bra grund inför högskolan, säger Alice.