Brotts­förebyggande arbete

Vi arbetar för att förebygga brott och skapa trygghet i Enköping.

Vårt arbete för trygghet handlar inte bara om att risken att utsättas för brott ska vara låg. Det syftar också till att våra invånare ska känna sig trygga i offentliga miljöer, till exempel att gångvägar är tillräckligt belysta. Vi ska också skapa bra förutsättningar för barn och ungdomar att få en trygg uppväxt här.

Stöd till barn och vuxna

Vi erbjuder olika typer av stöd till både barn och vuxna. Kommunen och andra organisationer kan erbjuda till exempel samtalsstöd och utbildningsmaterial. ”Föräldraskolan” är en serie utbildningsfilmer om bland annat alkohol och sociala medier.

Grannsamverkan – du kan bidra

Grannsamverkan går ut på att boende i ett område håller extra uppsikt över sina grannars bostäder och är uppmärksamma på vilka som rör sig i bostadsområdet. Forskning visar att grannsamverkan ger goda resultat. Du kan starta grannsamverkan där du bor eller har en verksamhet. Polisen håller i utbildningsträffar för nya grannsamverkansombud.

Trygghets­vandringar

Vi gör regelbundet så kallade trygghetsvandringar i kommunen tillsammans med polisen och civilsamhället. Då tittar vi på hur den fysiska miljön ser ut och föreslår olika åtgärder för att skapa trygghet. Till exempel förbättrad belysning, sanering av klotter och att klippa ner buskage.

Taktiskt råd

Tryggare Enköping är Enköpings taktiska brottsförebyggande råd. Det leds av kommunens trygghetsstrateg. Här deltar representanter från kommunens olika förvaltningar, polis, räddningstjänst, region och civilsamhälle.

Effektiv samordning för trygghet (EST)

I samarbetet EST deltar kommunen, polisen, räddningstjänst och Enköpings hyresbostäder. Varannan vecka sammanställer vi en gemensam lägesbild utifrån våra olika ansvarsområden. Fokus ligger på händelser som skapar otrygghet i en viss miljö. Det gäller främst i offentliga miljöer, men kan också handla om att något hänt i ett trapphus vilket skapar otrygghet för många boende. Vi analyserar situationen tillsammans, gör riktade insatser och följer upp.

Samverkans­avtal och medborgar­löfte

Enköpings kommun har slutit ett samverkansavtal med Polisen. Tillsammans med Polisen ska vi verka för att alla invånare känna trygghet, säkerhet och tillhörighet till samhället. Vi tar fram gemensamma problembilder och prioriterar tillsammans vilka åtaganden vi ska genomföra.

Vi har också enats om ett så kallat medborgarlöfte. Det är en modell som används för att lyssna in medborgarnas önskemål om förbättringsåtgärder. Medborgarlöftet bygger på en avvägning av en aktuell lägesbild, såväl kommunal som polisiär. Vi hämtar in underlag till detta i exempelvis medborgardialoger, där medborgare delar sina åsikter med oss.

Mälarkommuner mot organiserad brottslighet

Vi samarbetar med andra Mälarkommuner mot organiserad brottslighet. Välfärdspengar utnyttjas allt mer, och kriminella utnyttjar bland annat tillstånd och bygglov för att bedriva oseriösa företag och tvätta pengar.

Samverkan i Mälarkommuner mot organiserad brottslighet är en framgångsfaktor för att motverka organiserad brottslighet. Vi har startat sex arbetsgrupper som ska arbeta tillsammans under 2024-2027 för att nå framgång. Arbetsgruppernas uppdrag är högt prioriterat av respektive kommundirektör och kommunstyrelseordförande.

Relaterad information