Riksfärdtjänst

I Enköpings kommun kan du få färdtjänst om du har en funktionsnedsättning och därför har stora svårigheter att gå eller resa med buss. Avgifterna höjs från 2024.

Rätt till riksfärdtjänst

Om du har en stor funktionsnedsättning med en varaktighet på minst 12 månader kan du ansöka om riksfärdtjänst för resor utanför kommunen. Du kan få riksfärdtjänst om du till exempel måste resa på ett särskilt kostsamt sätt eller om du behöver hjälp av en ledsagare under själva resan. Kraven för att få riksfärdtjänst är högre än för färdtjänst.

Du behöver handlingar som styrker ditt behov 

Kommunen behöver få in handlingar som styrker ditt behov av riksfärdtjänst samt vilket färdmedel du klarar av att åka med.

Kommunen behöver i vissa fall läkarutlåtanden för sin handläggning. Kommunen kommer i så fall kontakta din vårdgivare och begära in ett utlåtande, utlåtandet bekostas av dig efter egenavgift som är satt av regionen.

I andra fall kan handläggare komma att kontakta dig för att se över ifall det finns någon annan handling som kan styrka ditt behov av riksfärdtjänst, såsom journalkopior, kontakt med kommun rehab med mera samt behov av visst färdmedel.

Processen för ansökan

När handläggaren har allt material som behövs för utredningen är handläggningstiden cirka sex veckor, därefter får du ett beslut hemskickat. Vid storhelger och semestertid är handläggningstiden upp till tio veckor. Om din ansökan kommer in för sent, eller är ofullständig, kan det innebära att du inte kan resa även om du skulle ha rätt till det.

När du fått ett beslut om riksfärdtjänst till den plats du vill resa till måste du boka din resa minst sju dagar innan avfärd.

Ansök

Ladda först ned blanketten till din dator och fyll sedan i den digitalt innan du skriver ut den.

Du kan få blanketten hemskickad genom att kontakta färdtjänsthandläggaren på e-post eller via kommunens kontaktcenter. Du kan också hämta en blankett hos kontaktcenter på Kungsgatan 39.

E-post: fardtjanst@enkoping.se

Telefon: 0171-62 50 00

Skicka din ansökan till:

Enköpings kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enheten för särskild kollektivtrafik, 745 80 Enköping

Intyg från läkare eller annan sakkunnig

Ibland behöver en läkare eller annan sakkunnig bedöma din rätt till riksfärdtjänst. Det gäller till exempel om det är första gången du ansöker om riksfärdtjänst. Kontakta din läkare för intyg.

Överklaga beslutet

Om du inte får rätt till riksfärdtjänst kan du överklaga beslutet. När du får beskedet får du också information om hur du kan överklaga. Du har tre veckor på dig att överklaga beslutet från det datum du tagit del av beslutet.

Boka din resa

När du fått ett beslut om riksfärdtjänst till den plats du vill resa till måste du ringa och boka din resa minst sju dagar innan avfärd. Information om hur du går tillväga står i beslutet.

Avgifter

Avgiftens storlek beror på hur lång resan är.

Du betalar 105 kronor för resor enkel väg upp till 100 kilometer. Därefter ökar avgiften stegvis. Du betalar som mest 755 kronor för en resa som är 1 501 kilometer eller längre. Om du har rätt till ledsagare åker denne med kostnadsfritt för att hjälpa dig på resan. Om du vill ha med en person som sällskap (medresenär) betalar den samma avgift som du.

Kommunen betalar för ledsagare

Detta gäller för ledsagare vid riksfärdtjänst:

Du kan få ta med en ledsagare när du behöver mer stöd än vad trafikföretaget kan ge. Ledsagarens uppgift på resan är att ge dig den hjälp och service som resan kräver.

Kommunen betalar för din ledsagares resor. Om du stannar själv på ett resmål betalar kommunen för ledsagarens hemresa. Kommunen betalar också din ledsagares resa för att hämta dig. Ledsagarens resa ska då ske på det billigaste sättet.

Medresenärer betalar själva

Detta gäller för medresenärer på resor med riksfärdtjänst:

  • Din medresenär betalar samma avgift som du gör.
  • Du kan ta med en medresenär utan särskild prövning om du inte fått en ledsagare beviljad.
  • Din medresenär ska stiga på och av vid samma plats som du gör.
  • I vissa fall kan du, efter en individuell prövning, ha flera medresenärer som följer dig på resan, men inte fler än vad som ryms i det fordon som du har tillstånd till.

Res med tåg, buss eller personbil

Det är kommunen som avgör färdsätt, med hänsyn till din funktionsnedsättning.

I första hand sker resorna med hjälp av allmänna kommunikationer, där du har hjälp av din ledsagare. I vissa fall där resa med allmänna kommunikationer är omöjligt att genomföra, används personbil eller specialfordon.

Det finns riktlinjer som gäller vid resorna:

  • Resor med personbil och specialfordon ska samordnas. Det betyder att din resa kan samordnas av kommun och att du får resa med en annan person i samma fordon. Det kan påverka tid för avresa och total restid.
  • Vid resor med allmänna kommunikationer ska ett så billigt färdsätt som möjligt användas och som är vanligast på den sträckan du vill åka.
  • Du ordnar själv med ledsagare om du har ett sådant tillstånd.