Markföroreningar i Örsundsbro
Information till fastighetsägare som berörs av markföroreningar på tidigare handelsträdgårdar i Örsundsbro.
Länsstyrelsen i Uppsala län har gjort en provtagning på 28 fastigheter i Örsundsbro. Länsstyrelsen har kontaktat boende i området med mer information.
Provtagningen visar att marken är förorenad och att det finns ett behov av att fortsätta undersöka marken och åtgärda föroreningarna. Med anledning av detta har vi samlat nödvändig information på denna sida till dig som är fastighetsägare.
Vi förstår att detta kan väcka många tankar och frågor. Vi har i dagsläget inte svar på alla frågor men jobbar för att du ska få rätt och relevant information.
Sidan är under konstruktion och uppdateras kontinuerligt.
Kontakt
Har du frågor är du välkommen att ringa eller mejla till oss.
- Telefonnummer: 0171–62 50 00
- E-post: kommunen@enkoping.se
Rekommendationer till dig som fastighetsägare eller boende i området
Provtagningen som länsstyrelsen gjort i området visar att det finns förhöjda halter av ämnena DDT, dieldrin, hexaklorbensen och pentakloranilin. Utifrån detta har länsstyrelsen, tillsammans med deras upphandlade konsult, tagit fram följande rekommendationer:
- Informera samtliga boende inom området om föroreningarna.
- Intag av växter som odlas inom området bör inte konsumeras och vi rekommenderar att odling sker i kontrollerade utrymmen som t.ex. pallkragar med köpt jord, då det kan förekomma oönskade ämnen i den befintliga jorden på fastigheterna.
- Vid större grävarbeten: ta kontakt med tillsynsmyndigheten för råd om provtagning behöver ske och om hur eventuella överskottsmassor ska tas omhand. Tillsynsmyndighet är kommunens miljöförvaltning.
Länsstyrelsen har även tagit fram generella rekommendationer till boende i förorenade områden som du kan läsa mer om nedan:
- Använd handskar vid plantering och liknande arbete där du kommer i kontakt med jord.
- Borsta eller skölj av jord från odlade grönsaker.
- Undvik att äta rotfrukter från trädgården.
- Odla i pallkrage med ny tillförd jord.
- Lägg en avskiljande barriär (plattor, presenning till exempel) på öppna jordytor för att undvika damning och kontakt med jord.
- Kontrollera att sandlådor har en avskiljande barriär, till exempel träbotten, så att barn inte kan gräva sig ner till förorenad jord.
Frågor och svar
Här har vi samlat frågor och svar som har med markföroreningen att göra. Vi uppdaterar denna sida med fler frågor och svar under arbetets gång.
Varför är marken förorenad?
Innan det byggdes fastigheter bedrevs två handelsträdgårdar under flera årtionden. Många av de preparat som användes då är förbjudna idag. Vissa av preparaten är svåra att bryta ned och finns därför kvar i marken om det inte tas bort.
Vad är det för typ av föroreningar?
Det är olika typer av bekämpningsmedel, däribland DDT (insektsmedel), och hexaklorbensen (svampmedel). Länsstyrelsen har informerat närmare om detta till berörda fastighetsägare.
Hur stora är föroreningarna?
Vi vet inte hur stora föroreningarna är. Det kan därför bli provtagningar i flera omgångar beroende på vad provtagningarna visar.
Vad behöver jag som fastighetsägare tänka på?
Se rubriken ”Rekommendationer till dig som fastighetsägare/boende i området” på denna sida för mer information.
Kan jag bo kvar?
Tidigare har vi skrivit att länsstyrelsen bedömer att man kan bo kvar. Det var felaktig information då länsstyrelsen inte har tagit ställning i frågan. Kommunens bedömning utifrån den information vi har idag är att man kan bo kvar på platsen.
Vem kan bli ansvarig för markföroreningarna?
Vi gör nu en ansvarsutredning som kommer ge svar om detta.
Vad innebär en ansvarsutredning?
Målet är att föroreningarna åtgärdas. För att göra det behöver krav ställas på den som är ansvarig för föroreningarna. En ansvarsutredning går ut på att utreda vem som är ansvarig för att undersöka och åtgärda föroreningarna.
Vad innebär markrening/sanering?
Det innebär att jord i området som innehåller för höga halter av föroreningar ska åtgärdas. Den som är ansvarig för föroreningarna kommer göra en saneringsplan och varje berörd fastighetsägare kommer få mer information i samband med det.
Så ser arbetet ut
På grund av att omfattningen av markföroreningarna fortfarande är oklara, är det svårt att ta fram en helt korrekt tidsplan. Men vi redogör här nedanför om vilka olika steg i arbetet miljöavdelningen behöver ta och ungefär hur lång tid vi tror att dessa steg kommer ta.
- Steg 1 – utredning av ansvarsfrågan (pågående, 6 månader) (görs av miljöavdelningen)
- Steg 2 – ytterligare provtagning (inom 1–2 år) (görs av den som är utsedd ansvarig för föroreningarna)
- Steg 3 – sanering (inom 2–3 år) (görs av den som är utsedd ansvarig för föroreningarna)
Det här gör kommunen
Kommunens miljöavdelning, som är tillsynsmyndighet, har påbörjat arbetet med att utreda vem som är ansvarig för att fortsätta undersöka och åtgärda föroreningarna. Första steget miljöavdelningen tar är att göra en så kallad ansvarsutredning för att se över vilka som ansvarar för de olika delarna av föroreningarna.
Vi har stärkt upp vår miljöavdelning med två nya tjänster. Dessa personer kommer att jobba med frågan om markföroreningen.
Det här gör länsstyrelsen
Länsstyrelsen samordnar länets arbete med förorenade områden, bedriver tillsyn och ger stöd till kommunerna.
Bakgrund
Handelsträdgårdar har historiskt sett hanterat kemikalier och bekämpningsmedel som kan orsaka markföroreningar.
Länsstyrelsen har gjort en inventering av handelsträdgårdar enligt en nationell inventeringsmetodik som kallas för MIFO (Metodik för inventering av förorenade områden). Resultatet av inventeringen blev att området borde prioriteras. Detta resultat skickades till berörda fastighetsägare.
Länsstyrelsen ansökte 2023 om statliga bidragsmedel för en undersökning av området i Örsundsbro och ansökan beviljades.
Under 2024 har därför länsstyrelsen gjort en översiktlig undersökning av 28 fastigheter i Örsundsbro. Resultatet visar att marken är förorenad.