Norra Myran – Enköpings skyltfönster
Norra Myran är platsen för aktörer inom handel, kontor och verksamheter (icke störande), med fokus på hållbara lösningar. Det är en del av stadsdelen Myran.
- Status: Förslag
- Vad det ska bli: Handel, kontor och verksamheter
- Markägare: Enköpings kommun
- Fastighetsbeteckning: Romberga 23:31
Om projektet
Norra Myran är Enköpings skyltfönster. Området ska utvecklas till ett attraktivt och levande område som möter dagens och framtidens behov av handel och företagande. Det ska vara en plats med grönska och klimatanpassade lösningar som inspirerar till en klimatsmart livsstil, skapar en hälsosam miljö och stödjer biologisk mångfald.
Norra Myran ska vara en plats med ett brett utbud av butiker, tjänster och arbetsplatser som kompletterar stadens centrum. Norra Myran är en del i utvecklingen av stadsdelen Myran.
Klimatsmart handel-, kontor- och verksamhetsområde
Utvecklingen av Norra Myran ska bidra till hållbarhetsprogrammets mål genom åtgärder under planering, byggnation, förvaltning och drift. Kommunen och markanvisningsaktörer ska ta fram handlingsplaner med klimatåtaganden i enlighet med hållbarhetsprogrammet.
Tryggt och säkert trafiksystem
Norra Myran ska utvecklas med trygga gator och offentliga miljöer med plats för gång-, cykel och kollektivtrafik. De befintliga gatorna inom området föreslås upprustas samt kompletteras med gång- och cykelväg, grönska och dagvattenhantering. Ett busstorg med busshållplats föreslås centralt i området. En gång- och cykelväg mellan Älvdansen och Norra Myran planeras för att koppla samman områdena.
Hållbar dagvattenhantering och biologisk mångfald
17 hektar (60 %) av detaljplanen planläggs som naturmark!
En dagvattendamm planeras för att omhänderta områdets dagvatten. Runt dammen planeras en parkmiljö anläggas samtidigt som vi tar tillvara den natur som finns öster om exploateringsområdet. Naturmarken i öster ska bevaras som naturmark med plats för våtmark för fördröjning av bakgrundsvatten.
En artskyddsutredning med inventering har gjorts där artskyddade groddjur hittades inom området. Under vintern 2024/2025 kommer skyddsåtgärder utföras där nya dammar och landmiljöer anläggs inom naturområdet.
Markanvisning
Enköpings kommun har tecknat markanvisningsavtal med tre aktörer för del av området.
Övrig ledig mark planeras att markanvisas när detaljplanen är antagen. Är ni en aktör som letar efter mark och har hållbara och innovativa idéer som ni vill utveckla? Då kan Norra Myran vara platsen för er!
Kontakta kommunens näringslivsavdelning via mejl för mer information om kommande markanvisning.
E-post: naringsliv@enkoping.se
Det här händer just nu
Samråd
Kommunen har tagit fram ett förslag till detaljplan. För att kommunen ska få in synpunkter skickas det ut till berörda myndigheter, fastighetsägare och föreningar för samråd. Den som är intresserad av detaljplanen kan även ladda ner samrådshandlingarna längre ner på den här sidan.
Skicka in synpunkter
Om du har synpunkter på förslaget kan du skicka dem till oss senast 7 februari 2025 till "Verksamhet för strategisk planering" antingen via e-post eller via brev.
E-post: detaljplan@enkoping.se
Adress: Enköpings kommun, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Verksamhet för strategisk planering, 745 80 Enköping.
Vem får yttra sig?
Alla får yttra sig och synpunkterna blir en del av underlaget för politikerna när de ska fatta beslut i frågan. De som bor intill gränsen till, eller inom planområdet har rätt att överklaga beslutet om att anta detaljplanen. Det förutsätter att man har lämnat in synpunkter under samrådet eller granskningen.
Vad händer sen?
Enköpings kommun sammanställer och bemöter alla synpunkter som kommer in under samrådet. Då kan det innebära att kommunen behöver ändra förslaget. Det nya förslaget skickas sedan på nytt till berörda för en ny remissrunda, så kallad granskning. Kommunstyrelsen/kommunfullmäktige tar sedan ställning till om planen ska antas.
Planprocessen
-
Planbesked
-
Samråd
-
Granskning
-
Antagande
-
Laga kraft
Karta
Det här har hänt tidigare
- För att konkretisera vilka hållbarhetsmål som måste uppnås för Myran togs ett Hållbarhetsprogram fram under 2022. Dessa mål ligger till grund för detaljplanen för Norra Myran.
- 2020 skrev dåvarande kommunstyrelseordförande på Enköpings första klimatkontrakt inom innovationsprogrammet Viable city. I kontraktet står att Myran ska vara Enköpings testbädd för hållbar och klimatneutral stadsutveckling.
- 2019 medverkade Enköpings kommun i den europeiska arkitekttävlingen Europan med Myran som tävlingsområde. Det vinnande arkitektteamets förslag heter Root city och har legat till grund för det arbete som skett sedan dess.
- 2018 slogs utvecklingsinriktningen för Myran från 2016 fast i den fördjupade översiktsplanen för Enköpings stad. Översiktsplanen är det första formella steget i den fysiska planeringen.
- 2018 beslutade Plan-, mark- och exploateringsutskottet om planuppdrag för Romberga 23:31.
- 2016 togs ett utvecklingsprogram för Myran fram vilket slog fast att läget vid E18 är viktigt att ta tillvara som ”Enköpings skyltfönster”.
- 2014 förvärvade Enköpings kommun fastigheten Romberga 23:31 för att få möjligheten att utveckla ett viktigt område i staden.
Handlingar
Kontakt
Johanna Appeltofft, projektledare exploatering.
E-post: johanna.appeltofft@enkoping.se
Domagoj Lovas, planarkitekt.
E-post: detaljplan@enkoping.se
Telefon till kommunens kontaktcenter: 0171-62 50 00