FÖR FAMILJEN

Höstlov i fyra mälarstäder

Passa på och välj dina favoriter i det stora utbudet av aktiviteter och upplevelser.

Höstlov i fyra Mälarstäder

I våra fyra Mälarstäder finns ett stort utbud av aktiviteter och upplevelser inom räckhåll för den som har höstlov. Välkommen till Enköping och våra grannstäder Västerås, Strängnäs-Mariefred och Eskilstuna!

Foto på två personer som sitter i ett fönster i en fängelsehåla.

Läslovsdagar på Gripsholms slott, Mariefred 4-7 november klockan 10-16

Se den spännande Vasaborgen! Fängelsehålor, rustkammare, kanoner och ett uppstoppat lejon. Hundratals porträtt som följer dig med blicken i de vindlande gångarna. På egen hand kan du gå på ”Modesafari med Lejonet Leo”. Förboka ditt besök och läs mer om läslovsdagarna på slottets hemsida. Slottet är även öppet helgen 30-31 oktober 12-15.

Besök Gripsholms slott hemsida

Foto inne i Strängnäs domkyrka.

Gå på skattjakt i Strängnäs domkyrka

Gå på skattjakt och se Karl XI:es begravningsregalier och biskop Rogges tofflor. För att gå på skattjakten hämtar du ett häfte vid disken i vapenhuset. Om du laddar ned appen Storyspot så kan du utanför domkyrkan lyssna till berättelser om bland annat ”De stulna regalierna” och "När Gustav Vasa valdes till Sveriges kung".

Läs mer om Strängnäs domkyrka på Svenska kyrkans webbplats

Foto på hällristningarna i Boglösa

Hällristningarna i Boglösa - I ficklampans sken, Enköping

Ladda batterierna till ficklampan, klä dig varmt och ge dig sedan ut på en resa 3000 år tillbaka i tiden, till hällristningarnas tid. Strax utanför Enköping ligger Boglösa. Här finns ett av Upplands rikaste områden på hällristningar. Inknackade figurer i berget som i ficklampans sken blir extra tydliga. Människofigurer, djurfigurer, skepp och skålgropar sida vid sida. Det finns skyltar på svenska och engelska och särskilda besöksbryggor som gör att du kommer nära inpå ristningarna. Aktiviteten passar för hela familjen. Terrängen är bitvis kuperad. Läs mer här om tillgängligheten vid varje plats:

Besök Enköping Boglösa webbplats

Foto på tre personer som dyker ner i poolen i Pepparrotsbadet.

Foto: Per Groth

Baduppleveler för hela familjen på Pepparrotsbadet, Enköping

Bada i laguner, simma i forsen, ta det lugnt under palmerna eller luta dig tillbaka i bubbelpoolen. Mer adrenalin finns i den blinkande rutschbanan på 116 meter. För de allra yngsta barnen finns ett vikingaland fullt med överraskningar och upplevelser. Så klart finns också motionssim och hopptorn. Mellan baden finns både mat och fika i restaurangen.

Söker du avslappning? Besök relaxavdelningen, ta något gott att äta och njut av bastu, bubbelpool och ett uppiggande kallbad.

Besök Pepparotsbadet hemsida

Vill du stanna en natt eller två? På Enköpings besökskarta hittar du boenden.

Besök Enköpings besökskarta

Foto på en fågelskrämma och lampor i en mysig och ryslig miljö.

Mysrysligt höstlov på Parken Zoo, Eskilstuna

Under höstlovet förvandlas Parken Zoo till en mötesplats för det okända, spökliga och småkusliga. Parken Zoo bjuder in till en mysrysig halloweenstämning med pumpor, levande fågelskrämmor och höstaktiva djur. Gillar du att bli lagom skrämd finns den kusliga Spökstigen med levande fågelskrämmor som är redo att ta emot gäster. Vill du bli riktigt skrämd? Gå Spökstigen den sista timmen då de levande fågelskrämmorna vaknar till liv på allvar.

Besök webbplatsen för Parken Zoo

Foto på personer som står och tittar på traktordäck i ett museum

Kul(tur) i Munktellstaden, Eskilstuna

Besök Munktellstaden i Eskilstuna. Här kan hela familjen utforska flera museer, spännande utställningar och kluriga utmaningar på ett lekfullt sätt i historiska miljöer. Provkör dumper med VR, provsitt olika traktorer, skapa konst i konstverkstan, titta på teater, häng med på guidningar och besök en hemsökt smedja. Åk veterantraktor och vagn mellan museerna eller promenera. Lyxa till det med en övernattning på stadens hotell som erbjuder flera olika hotellpaket.

Foto på en kvinna och en man som åker vattenrutschkana på Kokpunkten

Känn badadrenalinet på Kokpunkten actionbad, Västerås

Älskar dina barn att bada? Kom till Västerås och besök Kokpunkten actionbad. Här flödar badrenalinet från första stund. Snorkla med hajar i VR eller tävla sida vid sida i Double racer. Kokpunkten är först i norra Europa med VR-ride som kombinerar traditionella häftiga vattenrutschbanor med ny VR-teknik för att skapa en helt ny modern upplevelse. I samma byggnad hittar du även The Steam Hotel.

Foto på personer som klättrar i träd.

Foto:Jonas Bilberg

Höstlov uppe bland trädkronorna

Sugen på spänning och adrenalin? Aktivt Uteliv Björnögården har aktiviteten som ger pirr i magen för hela familjen. Här finns två höghöjdsbanor och en ny linbana som är en del av höghöjdsbanan. Ni får självklart hjälp av duktiga instruktörer så inga ursäkter… du vågar mer än du tror! Här finns även motionsspår, mountainbikespår samt cyklar att hyra om du önskar hålla dig på marken. Efter all aktivitet är tipset ett besök på Wåffelbaren som erbjuder magiskt goda och instagramvänliga våfflor. Allt samlat på en och samma plats.

Artikeln är ett samarbete tillsamman med 4 Mälarstäder där kommunerna Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås ingår.