Om Trädgårdsdagen

 

Trädgårdsdagen arrangeras i Enköpings parker och i centrum, alltid första lördagen i september. Det är fri entré och aktiviteterna går att koppla till tema trädgård, hälsa, mat och hantverk med upplevelser för alla åldrar.

Trädgårdsdagen arrangeras av Enköpings kommun och genomförs och vidareutvecklas i samverkan med flera parter. Kommunen tar ett särskilt ansvar för innehåll, samordning och den övergripande ekonomiska styrningen.

Fotografering och filmning

Trädgårdsdagen är vårt största kommunala evenemang som arrangeras under året. Det vill vi självklart dokumentera genom foto och film. Så här arbetar vi med dokumentering under Trädgårdsdagen.

Varför dokumenterar vi Trädgårdsdagen?

Under Trädgårdsdagen kommer Enköpings kommun att ha fotograf ute på stan som fotograferar och filmar. För dig som besökare innebär det att dina personuppgifter, det vill säga du själv eller dina barn kan komma att synas eller höras på foton, ljud eller filmer. Materialet kommer att arkiveras av Enköpings  kommun och kan komma att visas i våra sociala kanaler. Syftet är dels att dokumentera evenemanget och att marknadsföra Trädgårdsdagen inför kommande år i Enköpings kommuns kanaler.

Fotograf med synlig väst

I de fall där vi vill fotografera eller filma personer i närbild kommer vi att be dig personligen om ditt samtycke. Men det finns fall då vi till exempel fotograferar i folkvimlet, och det är praktiskt omöjligt för oss att tillfråga varje enskild person om samtycke. Vår fotograf kommer att ha på sig väst så att du som besökare ska kunna förstå när det pågår fotografering eller videoupptagning. Du kan antingen uppsöka vår fotograf och meddela att du inte önskar vara med på bild eller ringa under dagen på telefon 0171–62 61 77.

Om du hamnat på film/foto utan ditt samtycke

Om du skulle hamna med på foto och film och inte samtycker till detta, kan du kontakta Enköpings kommun så raderar vi dem. Mejla oss på kommunikation@enkoping.se.

Hitta till Enköping

Från närliggande städer tar du dig lätt till Enköping med tåg, buss eller bil. Från Stockholm och Uppsala tar det cirka 45 minuter och från Västerås cirka 20 minuter att åka till Enköping beroende på vilket färdmedel du använder. Med tåg tar du dig enkelt till Enköpings Resecentrum och med buss tar du dig enkelt till centrala Enköping.

Från Stockholm till Enköping

Tåg

Tåg avgår från Stockholms central till Enköpings resecentrum. Tågen avgår en gång i timmen i vardera riktningen.

Se tidtabell på SJ:s webbplats

Bil

Kör E18 mot Oslo från Stockholm. Sväng av vid andra avfarten till Enköping. Följ skyltningen till pendlarparkeringen vid Enköpings Resecentrum, infart från Mästergatan.

Se handikapparkeringar i staden

Från Uppsala till Enköping

Buss

Buss 804 avgår från Uppsalas resecentrum till centrala Enköping. Bussar avgår varje halvtimme i vardera riktningen.

Se tidtabell och priser på UL:s webbplats

Bil

Kör riksväg 55 mot Enköping. Parkera på pendlarparkeringen vid Enköpings resecentrum, infart från Mästergatan.

Från Västerås till Enköping

Tåg

Tåg avgår från Västerås till Enköpings Resecentrum. Tågen avgår en gång i timmen i vardera riktningen.

Se tidtabell på SJ:s webbplats

Buss

Buss 874 avgår från Västerås centralstation till centrala Enköping. Bussar avgår ungefär en gång i timmen i vardera riktningen.

Se tidtabell på UL:s webbplats

Bil

Kör E18 mot Stockholm, välj avfart Enköping Centrum. Parkera på pendlarparkeringen vid Enköpings resecentrum, infart från Mästergatan.

Parkera bilen under Trädgårdsdagen

Pendlarparkeringen vid Enköpings resecentrum kommer att vara tillgänglig för kostnadsfri parkering under Trädgårdsdagen för dig med bil.

Karta över parkeringen på resecentrum.

Parkera lättast på pendlarparkeringen vid Enköpings resecentrum.

Parkera cykeln under Trädgårdsdagen

Vid Drottninggatan och biblioteket kommer det finnas extra cykelställ för att alla ska kunna parkera cykeln.

Gratis transport mellan områdena

Parktåget tar dig mellan Enköpings resecentrum och Stora torget, via Skolparken. Parktåget går hela dagen och fungerar även för dig med hjälpmedel.

Mellan Stora torget och Drömparken kan du åka häst och vagn med Häst & Grönsaksbonden.

Trädgårds­dagens samarbets­partner 2022

Enköping-Håbo Trädgårdssällskap

Enköping-Håbo Trädgårdssällskap är ansvariga för årets Trädgårdsmarknad.

Alla trädgårdsintresserade är välkomna i vår trädgårdsförening. Avsikten med föreningen är att erbjuda en arena där trädgårdsintresserade kan mötas för att inspireras och lära av varandra. Vi försöker erbjuda något för alla intressen: blommor, buskar, träd, köksväxter, frukt och bär eller trädgård i största allmänhet.

Läs mer på Enköping-Håbo Trädgårdssällskaps webbplats

Enköpings Allmänna Idrottsförening (EAI)

Enköpings Allmänna Idrottsförening är ansvariga för årets Hälsomarknad.

Föreningen bildades 1900 och har genom åren haft verksamhet i många olika idrotter. Nu har vi träning för alla åldrar i friidrott, skidor och orientering. Klubben har drygt 300 medlemmar och den största verksamheten är friidrott för barn.

Fjärdhundraland

Fjärdhundraland är ansvariga för årets Matmarknad.

I Fjärdhundraland samlar vi bra upplevelser i en levande landsbygd med historia, naturupplevelser och spirande småföretagande: kaféer, boende, gårdsbutiker och mycket mer! Besöksområdet Fjärdhundraland utvecklas av Fjärdhundraland ekonomisk förening, som samlar företag, föreningar och privatpersoner som vill utvecklas tillsammans, för att ge besökarna en bättre upplevelse. Fjärdhundraland fick Stora Turismpriset 2019.

Läs mer på Fjärdhundralands webbplats

Happy Foodtruck

Happy Foodtruck är ansvariga för årets Foodcourt.

Happy Foodtruck, tidigare Helena's foodtruck, erbjuder fräsch street food. Happy Foodtruck bokas både på lunch- och kvällstid, främst i Enköping men även i kransorterna och närliggande städer. Vid bokning kan menyn anpassas efter just ditt event. Alltifrån mindre, familjära bostadsområden till stora arbetsplatser. Livemusik har blivit ett naturligt inslag på senaste tiden.

Läs mer på Happy Foodtrucks webbplats

Pepparrots­stadens Trädgård & Hantverk

Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk är ansvariga för årets Hantverksmarknad.

Pepparrotsstadens Trädgård & Hantverk är en liten trädgård- och hantverksbutik som drivs av Lena Månsson och Elisabet Lind. Där kan du hitta lokalt producerat hantverk, trädgårdsrelaterade produkter av hög kvalitet och garn av naturmaterial. Butiken är inrymt i ett litet gult trähus i stadens äldsta kvarter.

Läs mer om butiken på Pepperrotsstaden webbplats

Andra samarbetspartner 2022

Centrumsamverkan

Trädgårdsdagen samarbetar också med Enköping Centrumsamverkan för att synliggöra näringslivet och Enköpings handlare under Trädgårdsdagen. Enköping Centrumsamverkan arbetar för att skapa en blomstrande stadskärna för alla som bor, verkar och besöker Enköping.

Läs mer om Enköping Centrumsamverkan på deras webbplats