Program för Trädgårds­dagen

Trädgårdsdagen tar dig med på en cirka 2,5 kilometer lång spännande promenad genom Enköpings parker och stad. Här hittar du alla tidsbestämda aktiviteter och presentationer under dagen. 

Här kommer du att se vilka aktiviteter som finns på Trädgårdsdagen, så som tider för föreläsningar, workshops och guidade vandringar. 

På årets Trädgårdsdag kommer vi ha fyra föreläsare på plats.

Porträttbild på Ulrika Levin.

Ulrika Levin – Skapa med perenner som en trädgårdsarkitekt

Ulrika är en flerfaldigt prisbelönt trädgårdsarkitekt, och föreläsare, med 20 års erfarenhet av att arbeta med trädgårdsdesign i projekt stora som små, i historiska miljöer liksom nutida. Hennes uppdrag sträcker sig från privata trädgårdar till parkmiljöer och offentliga gröna miljöer och hon har formgett otaliga trädgårdar runt om i Sverige och även några utomlands. Hon håller även kurser om trädgårdsdesign och perenner.

Hon har designat en serie växthus i trä under namnet Ulrika Levin edition, som saluförs av växthustillverkare Enberget.

Ulrika tilldelades utmärkelsen Årets Trädgårdsarkitekt 2023.

Hon driver också podcasten Våra Trädgårdar, en trädgårdspodd fylld av inspiration, kunskap, skratt och filosoferande om trädgård.

Bild på en kvinna.

Hard working woman – Våga snickra till trädgården!

Kom igång och bygg dina egna odlingslådor och växtstöd, eller varför inte ett praktiskt arbetsbord till plantering och annat arbete! Och vem vet, rätt som det är så har du kanske byggt dig en hel pergola!

Eva Gustafsson driver företaget Hard working woman AB, där hon designar och bygger trädgårdsrelaterade snickerier. Eva håller också snickarkurser för tjejer, kvinnor och tanter.  Välkommen till en föreläsning om det praktiska handlaget, jämställdhet och glädjen i att skapa!

Bild på en kvinna.

Foto: Anne-Lie Ryde

Linda Schilén

Linda är en föreläsande trädgårdsmästare, konstnär och författare. Hon har skrivit flera trädgårdsböcker och senaste boksläppet var 2021 med boken ”132 smarta knep för växter och trädgård".

När Linda förmedlar kunskap gör hon det med full entusiasm och med konstnärlig twist. Hon är en mästare på smarta ”life hacks” och ”genvägar” som förenklar trädgårdsarbetet! 

Som trädgårdsmästare är Linda ett populärt och återkommande inslag på TV4 Nyhetsmorgon där hon sprider växtkunskap och inspirerar tittarna att fylla livet med grönska.

Bild på en kvinna.

Åsa Ottosson – Naturen som kraftkälla

Enköpingsdoktorn Ernst Westerlund visade på sin tid tydligt i praktiken det som nutida vetenskap slår fast: Natur- och trädgårdsvistelser är bra för hälsan.

Åsa Ottosson är journalist, författare och utbildare med naturens betydelse för hälsan som specialområde. Här berättar hon om den senaste och viktigaste forskningen i ämnet, varför hon har ett Ernstkummel i sin trädgård och hur man kan använda natur och trädgård som kraftkälla i en stressig vardag. Bokförsäljning efter föreläsningen.