Trädgårdsdagens historia

I år fyller Trädgårdsdagen 20 år. Ta del av hur allt började.

I ett kök på Blåvingegatan i Enköping möts en stadsträdgårdsmästare, en chefredaktör och en trädgårdsentusiast. Det diskuteras, idéer flödar – hur kan vi utveckla ”det gröna rummet” i Enköping?

Stefan Matsson, stadsträdgårdsmästare, med tankar om hur fickparker, det gröna rummet, medborgare och stadens näringsliv kan samverka på lång sikt. Thomaz Andersson, chefredaktör på Enköpings Posten, med tankar om hur en plattform kan tas fram för att skapa möjligheter för medborgare och näringsliv framåt. Marianne Segersvärd, trädgårdsentusiast, som var med och skapade Trädgårdssällskapet, som brinner för vackra och trivsamma stads- och trädgårdsmiljöer att vistas i och njuta.

En tanke om att skapa en Trädgårdsdag börjar ta form. Med lokala odlare, hantverkare och guidade turer i våra vackra parker. Att bygga Idéträdgårdar som kan inspirera medborgare att förverkliga sina drömmar. Ett datum bokas, aktiviteter drar igång på olika håll, ett myller av kreativitet. Vad har vi gett oss in på? Dyker det upp några besökare? Vi skickar fröpåsar till dagis och skolor – odla och visa upp på Trädgårdsdagen!

När dagen kommer är vi spända och förväntansfulla, Skolparken fylls med utställare, bilar åker kors o tvärs (trafiken behöver vi styra upp!), vissa platser för utställarna lutar (vi behöver ha en karta så att det blir ordning o reda!), elförsörjning (vi behöver ha mer el, mer sladdar, noterar!). Klockan slår 10, det börjar komma människor, det kommer fler och fler, glada, nyfikna, entusiastiska!

När vi samlas efter den första Trädgårdsdagen är vi svettiga, nöjda och otroligt glada över den fantastiska responsen! Det här är ingen engångsgrej, det här är en tradition, redan! 2004 var året då tankar och visioner blev verklighet och efter 20 år så utvecklas Trädgårdsdagen hela tiden, men fortfarande med grundtanken att använda ”det gröna rummet” för alla medborgare!