Lekplatsen Lilla Fåfängan i Skolparken

En del av lekplatsen i Skolparken. I förgrunden syns en miniatyr av Enköpings rådhus. I bakgrunden syns en stor klätterställning.

På bilden syns delar av etapp 1, som redan har öppnat.

Under 2024 rustar vi upp Skolparkens lekplats som kommer att få namnet Lilla Fåfängan.

Fakta

  • Status: Byggnation pågår
  • Byggstart: 2024
  • Klart: 2024. Etapp 1 är klar, etapp 2 blir klar i slutet av oktober 2024.
  • Vad det ska bli: En upprustning av lekplatsen
  • Vem som bygger: Enköpings kommun
  • Markägare: Enköpings kommun

Om projektet

Skolparkens lekplats har länge varit en av Enköpings mest populära lekplatser. Den gamla lekplatsen var sliten och det var dags att rusta upp den till en ny inspirerande lekmiljö. Renoveringen av den nya lekplatsen startade den 8 april 2024.

Lekplatsen blir såväl större som mer innehållsrik än tidigare. Fler ska kunna leka på lekplatsen samtidigt och innehållet ska attrahera en större målgrupp – både stora och små barn, deras familjer och barn med särskilda behov av tillgänglighet. Såväl innehåll som temat på den nya lekplatsen bygger på Enköpingsbornas inspel från en medborgardialog som hölls tidigt i projektet (se sammanställning längre ner). Många av den gamla lekplatsens populära lekredskap (bland annat den långa rutschkanan, vippgungan och tåget) sparas och kompletteras med fler nya spännande lekredskap.

Temat på lekplatsen är Enköpings historia och lekplatsens olika delar – åsen, staden och slätten, ska spegla viktiga byggstenar i vår stads historia.

Varför heter lekplatsen Lilla Fåfängan?

Lekplatsens namn ”Lilla Fåfängan” har en historisk koppling. Platsen som nu kallas Skolparken hette nämligen Fåfängan förr. I samband med att den gamla skolan (söder om parken – där Kulturskolan finns nu) byggdes på 1860-talet, köpte staden Fåfängan och sakta började åker och betesmarken förvandlas till en park för stadens invånare.

Länge kallades parken fortfarande för Fåfängan, men sedan ungefär 1950-talet har vi kallat den för Skolparken. Den lilla delen av parken som nu upptas av lekplatsen, har vi valt att kalla för ”Lilla Fåfängan”. Ett nygammalt namn med historisk förankring helt enkelt. Ta gärna en närmare till på anslagstavlan inne i ”Rådhuset” på lekplatsen. Där kan du hitta både gamla kartor och gamla tidningsartiklar om Fåfängan. 

Det här händer just nu

Lagom till höstlovets intåg slår vi upp portarna till sista etappen av Skolparkens lekplats: Lilla Fåfängan. Denna etapp innehåller det som vi i lekplatsprojektet har kallat för ”Slätten” eller ”Landsbygden” och delar av ”Staden”.

Slätten, med den spirande leken har ett utbud som riktar sig till de allra minsta. Här finns olika gungor, sandlåda, en tillgänglig snurrkarusell och – såklart – en lekfull traktor. I sandlådan växer det pepparrötter och bredvid traktorn finns det grisar som bökar i jorden och ett gäng pickande hönor.

Slätten övergår till ”Staden”, följ järnvägen så hittar du rätt. Här möter du Stationen, Westerlundska gården med sin lilla fickpark, och intill stora torget finns Stadshotellet som bjuder på glans och flärd. Kom in och ta reda på vad doktorn brukade läsa eller checka in på Stadshotellet. 

I samband med att vi öppnar sista etappen av Lilla Fåfängan, bjuder vi på nyheter i de delar av lekplatsen som redan har öppnats – sådant som vi inte fick till innan invigningen den 7 september. Nu ringlar en å från Bahco, ner till stora torget. Den ska symbolisera Enköpingsån.

I sommar när det blir varmare väder kommer vi att koppla på vatten till Enköpingsån. Vatten som kommer att bidra till sval lek under varma dagar, och som sedan tas om hand för att vattna våra nya planteringar på lekplatsen.

När lekplatsens sista delar är besiktade och godkända, bjuder Lilla Fåfängan på både lek på den vilda åsen, den fantasifulla staden och den spirande slätten. Välkommen!

Karta

Det här har hänt tidigare

Den 8 april satte vi igång med bygget av den nya lekplatsen. Vi började med att bygga en ny trapp upp till den befintliga rutschkanan. 

Under tiden som vi byggde trappen var delar av slänten upp på åsen och begränsade delar av lekplatsen avstängda. Rutschkanan var öppen hela tiden. 

Den 7 september 2024 öppnade och invigde vi etapp 1 – ”åsen”, och delar av ”staden”, ungefär samma ytor som den gamla lekplatsen upptog.

Lekplatsens utformning och innehåll

Den nya lekplatsen bygger på de inspel vi fick från Enköpingsborna under den dialog vi höll under våren 2023. 

I stora drag kommer den nya lekplatsen att spegla Enköpings historia utifrån ett tema som bygger på stadens bärande element. Åsen, slätten, ån, järnvägen och staden. Flera kända Enköpingsbyggnader kommer att återspeglas i miniatyr. 

Vi kommer att spara den populära tubrutschkanan och vippgungan. Vi kommer även att återanvända tåget och renovera det med nya fina gröna skärmar.  Vi kompletterar den utrustning vi sparar med bland annat en stor klätterställning med en mindre linbana, flera typer av gungor, lekhus, en snurrkarusell och en ny rutschkana för de mindre barnen.

Lekplatsen blir större

Lekplatsen blir större än vad den varit. Vi kommer utöka lekplatsen både mot Kulturskolans håll, och mot den sittyta och idegranshäck som finns framför lekplatsen. Lekplatsen kommer bli mer tillgänglig, och ha ett större utbud av tillgänglig lekutstrustning. Det blir också mer belysning, och vi kommer ta ner eller beskära mycket av det buskage som finns idag för att öka insynen och göra platsen mer trivsam.

Era önskemål har varit till stor hjälp

Vi tackar så mycket för ert engagemang, det är till stor hjälp för oss i det fortsatta arbetet med den nya lekplatsen.

Under våren 2023 hade vi en medborgardialog inför utvecklingen av Skolparkens lekplats. Vi hade både en digital enkät och en dialog på plats i Skolparken. På den fysiska dialogen fångade vi upp önskemål och synpunkter, bland annat från elevrepresentanter från närliggande skolor. I den digitala enkäten deltog 195 personer.

Dialogen visar att många gärna besöker Skolparken och lekplatsen. Det centrala läget, storleken på parken och dess lummiga grönska gör den till en uppskattad park. 

Många uppskattar rutschkanan, snurrgungan och tåget och vill att dessa ska finnas kvar. Många tycker också att lekplatsen är för liten och behöver ett större utbud av lekutrustning för att passa fler barn i olika åldersgrupper och med olika förmågor. Det fanns önskemål om gunglek, klätterlek, rutschkana, balanslek, hopplek, lekhus och fler sittplatser. Ett annat tydligt önskemål var att lekplatsen skulle få ett tema, gärna med koppling till Enköpings historia. 

Majoriteten av de som deltog i dialogen upplever att de känner sig trygga i Skolparken. Men en del upplever otrygghet när det är mörkt, mycket på grund av de uppväxta buskagen och att visa platser blir mörka. 

Vi kommer att:

  • Utgå från att bevara lekplatsens mest uppskattade funktioner.
  • Se över om vi kan utöka lekplatsens yta för att få plats med mer lekvärden för olika åldrar och förmågor.
  • Se över om vi kan komplettera lekplatsen med klätterlek, balanslek, hopplek, gungor, lekuhs och fler platser för umgänge. 
  • Ge lekplatsen ett tema med koppling till Enköpings historia.
  • Arbeta med att öka lekplatsens och parkens upplevda trygghet. 
  • Se hur vi kan inspireras av roliga lekplatser i andra städer som många har lyft i dialogen.