Tack till Pär Johansson

Publicerad

Över 450 personer besökte Kompassen för att lyssna på Pärs föreläsning ” I huvudet på en normalstörd”.

Foto på Pär Johansson som föreläser

Inspirerande före­läsning och teater­engage­mang

Under föreläsningen delade Pär med sig av både värme och humor, men också av sina erfarenheter genom åren med utvecklingsstörda. Han delade med sig av förklaringen till varför han kallar sig själv för normalstörd. Vad händer om en ”delfin”, som han kallar sig själv, en kreativ person som tänjer på gränserna och inte har en konsekvensanalys tror på människor och ger dom en chans att utvecklas?

Det var därför Pär, som då var 26 år gammal, startade Glada Hudik teatern för personer med funktionsnedsättningar. Trots betydande motstånd från Hudiksvalls kommun och föräldrar till teatergruppen, satte Pär upp föreställningen "Tomtar på rymmen", som blev en succé!  Han fortsätter att leda teaterensemblen och har även producerat filmer som "Hur många lingon finns det i skogen", "Catwalk", och snart kommer en dokumentär om rasbiologin i Uppsala i början av 1900-talet, "Det kunde varit vi". 

Pärs arbete slutar inte där. Ett av hans projekt är "Catwalk i skolan", där barn på ett naturligt sätt får möta olikheter och fördomar raseras eller undviks. Alla skolor kan söka material.

Kontakta oss

Om du har frågor eller vill veta mer är du välkommen att kontakta oss.