Renovering och utveckling av Kloster­parkens lekplats

-

Klosterparkens lekplats börjar bli gammal och utrustningen och fallunderlaget behöver bytas ut. 

Fakta

  • Status: Planerad
  • Byggstart: Sommar/höst 2025
  • Klart: Höst/vinter 2025
  • Vad det ska bli: Utflyktslekplats
  • Vem som bygger: Enköpings kommun
  • Markägare: Enköpings kommun
  • Adress: Klosterparken 

Om projektet

Klosterparken är en av Enköpings största parker och den är belägen centralt i staden. Läget intill Enköpingsån gör parken till en populär målpunkt längs promenadstråket mellan centrum och naturområdet Gröngarn-Dyarna.

Varför vi gör det här

Den nuvarande lekplatsen är gammal och lekutrustning med tillhörande fallunderlag behöver bytas ut. I samband med renoveringen kommer lekplatsens tillgänglighet och trygghet att förbättras.

Det här händer just nu

Just nu jobbar vi med en förstudie där vi tittar på parkens struktur och innehåll. Vi har genomfört en medborgardialog där vi samlat in önskemål om den nya lekplatsen. Dialogen skedde både digitalt på vår webbplats och fysiskt på plats vid lekplatsen. 

Nu har vi sammanställt svaren och du kan läsa dem under rubriken "Det här har hänt tidigare". 

Nu fortsätter arbetet med att planera lekplatsen med hjälp av de svar och önskemål vi fått in genom enkäterna. 

Så kommer det att se ut

Mer information om hur lekplatsen kommer att se ut kommer efter att medborgardialogen är färdig och analyserad. 

Karta

Det här har hänt tidigare

Under hösten har vi haft både en digital enkät och en dialog på plats. Där kunde invånarna tycka till om lekplatsen idag, samt ge förslag på vad de ville se i den nya lekplatsen.

Vi fick in många fina svar genom både enkäten och den fysiska träffen. Dessa svar och förslag ligger som grund när vi planerar hur lekplatsen ska se ut, och vilken lekutrustning som ska finnas.

Vi har gjort sammanställningar för både den fysiska dialogen och den digitala enkäten.

Digital enkät

Nuläge

De flesta av de svarande är bosatta i Enköping stad, ca 80%. Övriga svarar att de bor antingen på landsbygden eller i någon av kransorterna. Ett fåtal svarar att de bor utanför kommunen. 

Majoriteten av de svarande besöker lekplatsen ett par gånger i månaden eller mer sällan än så. Lekplatsen är mest besökt under sommaren och våren, men besöks även en del under hösten, dock sällan på vintern.

De populäraste aktiviteterna idag är att gunga, åka rutschbana, men även att stanna för att äta och fika. Många lyfter lekplatsens läge i parken, med mycket grönska och öppna ytor, som en av de största kvaliteterna. Även möjligheten spela boll och springa runt på ytorna nämns som en styrka för platsen.

Majoriteten av besökarna känner sig trygga på platsen idag, men flera påpekar att lekplatsen kan upplevas mörk och många önskar att träd och buskar gallras bort för förbättrad sikt och ökad insyn. Några nämner även närheten till hamnen och vattnet som en risk intill lekplatsen.

Den framtida lekplatsen

De mest önskade funktionera på den nya lekplatsen är kunna klättra, åka rutschkana och gunga. Många önskar även kunna balansera och studsa och att det ska finnas plats för att äta och fika. Flera hoppas på en större lekplats som innehåller lekutrustning för olika åldrar, gärna med en uppdelning av ytor för mindre och större barn.

Många önskar att den nya lekplatsen ska ha ett tema som exempelvis Lilla Fåfängan i Skolparken eller Pelle Svanslösparken i Uppsala, där temat gärna får anspela på Klosterparkens och Enköpings historia. Många har gett förslag på andra lekplatser, både i och utanför Enköping, som vi kan inspireras av.

Vad vi tar med oss

Klosterparkens lekplats har stor potential att bli en plats där många kan samlas för att leka och umgås. Det är tydligt utifrån de inkomna svaren att det finns ett behov av mer lekvärde och ett större och bredare lekutbud generellt, samtidigt som de befintliga värdena är viktiga att bevara, som stora, öppna gräsytor och omkringliggande grönska.

Vi kommer också utifrån svaren att prioritera åtgärder för att förbättra den upplevda tryggheten och tillgängligheten i Klosterparken. Det kan exempelvis handla om riktade röjningsinsatser och att förbättra belysningen och framkomligheten genom anpassade markmaterial. 

Vi vill passa på att tacka för alla förslag och idéer på teman och favoritlekplatser som kommit in under dialogen. Dessa tar vi med som inspiration i det fortsatta planeringsarbetet. 

Fysisk dialog

Den 24 september var vi på plats vid Klosterparkens lekplats under eftermiddagen och hade en fysisk dialog. 

Nuläge

Svaren på den fysiska dialogen liknar svaren på den digitala enkäten. Majoriteten av de som svarade bor i Enköpings stad. De flesta besöker lekplatsen ett par gånger i månaden. Majoriteten av de som svarade använder lekplatsen mest under våren och sommaren. Mestadels på kvällar eller helger, eller dagtid på fritiden. 

Alla svarade att de kommer till lekplatsen för att leka, och att de har den som målpunkt. De flesta svarar att de helst gungar eller åker rutschkana när de är på lekplatsen. Även gungdjuret nämns. 

De flesta känner sig trygga på platsen, men det nämns att det är mycket buskar som minskar sikten. 

Framtidens lekplats

Bland de svar om vad som önskas finnas på lekplatsen i framtiden nämns gungor, klätterlek, balanslek, hopplek, rutschkana, bollspel och snurrgunga. 

Utöver det nämns det även en önskan om en plats för att äta eller fika, och för att träffa kompisar. 

Vi fick in många fina önskemål om bland annat snurrgungor, stora klätterställningar, fler gungdjur, studslek, balanslek, bollspel, kompisgungor, ytor för fantasilek och mer utrustning för olika åldrar. 

Vi uppskattar alla som deltog i dialogen, och som lämnade synpunkter och åsikter. Dessa tar vi med oss i arbetet med att planera lekplatsen.

Vill du läsa hela sammanställningen av den fysiska dialogen kan du se den i PDFen som du hittar under rubriken "Relaterad information".

Relaterad information