Samhällsvetare reste till Bosnien

publicerad:

Den 14 oktober reste elva elever tillsammans med tre lärare från årskurs 3 på samhällsvetarprogrammets internationella profil på studieresa till Bosnien. Syftet med studieresan var att genomföra gymnasiearbetet som ska sammanfatta tre års studier på programmet.

Den 14 oktober reste elva elever tillsammans med tre lärare från årskurs 3 på samhällsvetarprogrammets internationella profil på studieresa till Bosnien. Syftet med studieresan var att genomföra gymnasiearbetet som ska sammanfatta tre års studier på programmet. Eleverna hade valt olika ämnesområden för sina arbeten, alla med anknytning till programmet såsom freds- och konflikvetenskap, statsvetenskap, historia, genus, ungdomskulturer samt etnicitet och kulturmöten. Inför resan hade eleverna kontaktat och bokat möten med personer i Bosnien för att genomföra intervjuer, enkäter eller andra typer av studier.

Vi bodde på ett vandrarhem centralt i Sarajevo som drevs av Haris och Aida som båda återvänt till Sarajevo efter många års vistelse i Sverige som de flydde till under kriget. Haris och Aida var fantastiska personer; de var tillmötesgående och de och deras personal tog väl hand om oss. Vandrarhemmet låg precis i utkanten av gamla stan med närhet till museer, skolor och andra sevärdheter. På morgonen väcktes vi av såväl kyrkklockor som böneutrop. I samma kvarter fanns nämligen en katedral, en ortodox kyrka och flera moskéer.

Folkmordet i Srebenica

Den första dagen åkte vi en lång bussresa till Srebrenica i östra delen av Bosnien. Den delen av Bosnien som idag är serbiskt. Det var här ett folkmord ägde rum under några dagar 1995 då 8000, kanske fler, män och pojkar fördes bort och avrättades. Området var under händelsen en demilitariserad zon och under FN:s beskydd. Under besöket slogs vi först av den oändliga gravplatsen långt upp på sluttningarna, där offer fortfarande begravs under en ceremoni den 11 juli varje år och många av offren har fortfarande inte hittats. Vi gick in i den enorma hangarliknande byggnad som fungerade som de holländska FN-styrkornas bas och där 6000 bosnier sökte skydd när de bosnienserbiska styrkorna rullade in. Ytterligare 20 000 människor trängdes utanför. Varför FN inte gav dessa människor skydd utan tvingade ut dem från området är fortfarande svårt att förstå. Vi fick ta del om flera vittnesskilldringar, filmer, bilder och utställningar. Besöket skapade fler frågor än svar; Hur kan människan vara så ond? Varför agerade FN som de gjorde? Allting kändes obehagligt och svårt att förstå. Luften var tung och svår att andas. Besöket kommer vi bära med oss hela livet.

Belägringen av Sarajevo

På onsdagen besökte vi en plats precis vid flygplatsen i Sarajevo där invånarna i Sarajevo under den fyra år långa belägringen grävde en tunnel ut ur staden. Serbiska styrkor försökte inta staden, men invånarna lyckades stå emot trots att de var färre och dåligt utrustade. Tunneln tog fyra månader att gräva och var 800 meter lång. Den ledde under den FN-kontrollerade flygplatsen och kunde utan de serbiska styrkornas vetskap användas för att föra in mat, bränsle, andra förnödenheter och krigsmaterial till staden. Tunneln var stadens livsnerv och den största enskilda anledningen till att staden kunde stå emot under så lång tid. Dock så fick 20 000 människor sätta livet till i det som blev den längsta belägringen i modern historia. Vi fick höra många människors berättelser från hur livet var i Sarajevo under belägringen och vi fick testa på att gå cirka 25 meter i tunneln. Besöket var återigen en påminnelse om krigets grymheter.

Besök på ett gymnasium

På eftermiddagen besökt vi ett gymnasium; Treća Gimnazija. Efter kriget var Sverige med och hjälpte till med skolans återuppbyggnad. Vi kunde alla känna igen oss i interiören; möbler från samma leverantör och lika elevskåp som på Westerlundska. I entrén välkomnades vi med entrémattor med Stockholms stads logga. Vi kunde alla känna en viss stolthet över att Sverige varit med och bidragit. Eleverna delades upp i mindre grupper där de bosniska eleverna visade runt på skolan och berättade om hur skolan fungerade. De blev många bra samtal och anledning till att göra jämförelser med den svenska skolan. Många fina kontakter knöts och eleverna fortsatte umgås efter skoltid. Vi hoppas att samarbetet kan fortsätta framöver.

Mostar Rock School

På torsdagen reste vi till staden Mostar som ligger i sydvästra delen av landet. Under kriget fördes här hårda strider mellan bosnier och kroater. Staden är idag delad av floden Neretva där kroater bor på ena sidan och bosnier på den andra. Vi vandrade runt i gamla stan och såklart över den kända bron Stari most som förstördes under kriget men som man byggde upp igen. I Mostar besökte vi en musikskola; Mostar Rock School där ungdomar från Mostar på sin fritid för möjlighet att ta lektioner och spela i band. Det som gör skolan unik i denna annars uppdelade stad är att här tar man ingen notis om vilken etnicitet eleverna har utan alla är välkomna och man spelar tillsammans. Skolan var dock noga med att säga att det inte är integration man jobbar med utan bara musik.

Dags för hemfärd

Fredagen var vår sista dag. Bussen till flygplatsen skulle gå vid lunch men alla elever var uppe tidigt för att försöka hinna med att få ut så mycket som möjligt av sin vistelse. Några hade bokat intervjuer, andra passade på att besöka olika muséer. När vi väl började vår resa hem tror jag de flesta var väldigt nöjda, men trötta efter en intensiv vecka med många olika upplevelser och intryck.