Inriktningar och ämnen

Vilket program du än väljer kan du anpassa din utbildning med olika programfördjupningar. För dig som ytterligare vill bygga på din utbildning finns möjligheten att läsa utökade kurser.

Praktiskt arbete

Vi jobbar mycket praktiskt bland annat genom våra övningsföretag som du och dina klasskompisar kommer att driva under årskurs två. Telefoner som ringer, fax som kommer, anställda som behöver ledigt och en stor försäljning - det är vardagen på övningsföretaget. Du kommer att få chansen att sälja och köpa varor från ett sjuttiotal andra gymnasieskolor i Sverige och hundratals utomlands om så önskas. Företaget har fem avdelningar och du kommer att få prova på dem alla - men först måste du anställas.

Unga entreprenörers dag

Under hösten i årskurs två kommer du tillsammans med dina klasskamrater och andra program på skolan att få arrangera "Unga entreprenörers dag". Du kommer att få bjuda in unga företagsamma människor till att hålla föredrag i Westerlundskas aula. Du och dina klasskamrater kommer också bjuda in de som ska lyssna, nämligen niorna från Enköpings grundskolor.

I texten brevid pratar vi om entreprenörer. Vad är då det? Jo en entreprenör är en som vill göra saker, se möjligheter och vara kreativ. En entreprenör lyckas också med att utveckla sina idéer till fungerande verksamheter. Det kan vara allt från en ny uppfinning till att starta ett ekologiskt café.

Praktik

Under årskurs 2 och 3 kommer du vara ute på praktik. Företagen som tar emot elever från oss är främst handelsföretag i Enköping, Västerås och Uppsala.

Under dessa dagar lär du dig praktiskt hur man arbetar i till exempel en affär som Intersport, Guldfynd, Åhléns eller ICA Maxi. Du lär dig hur man tar emot varor, larmar och lägger upp på hyllan för försäljning. Du lär dig också mycket om säljandets konst och arbetsmiljö.Arbetsuppgifterna skiljer sig åt på olika företag och bransch. Men fösäljning, service och företagande är den röda tråden i alla elevers praktik.

Internationell praktik

Vi har internationella kontakter i årskurs ett och två samt utlandspraktik för några elever i årskurs tre.

Ung företagsamhet (UF)

På HA får du möjlighet att starta, driva och avveckla UF-företag.

Du får driva företag, med riktiga varor och tjänster, och på så sätt få en unik erfarenhet och kunskap om företagande. Du väljer själva den affärsidé som du vill jobba med. Till din hjälp har du dina lärare och minst en rådgivare från näringslivet. Du får möjlighet att visa upp dig på mässor och vinna tävlingar.

Lärlingsutbildning

Eleven skall vara på lärlingsplatsen under halva sin skoltid (1250 poäng) och under resten av tiden läsa bland annat svenska, engelska, matte samt idrott och hälsa.

Lärlingen är elev på det program som han eller hon har sökt till men har lättare att lära sig genom att utföra saker praktiskt. En elev kommer på så sätt mer till sin rätt på en arbetsplats.

På Westerlundskas handelsprogram har du möjligheten att bli lärling. Det innebär att du är på en arbetsplats inom handeln och studerar handelsämnena där. Du har en handledare och får uppföljning av dina kunskaper från skolan. De elever som har och har varit lärlingar är oftast mycket praktiskt lagda och trivs bra på sina lärlingsplatser.

Många lärlingar får jobb på sina lärlingsplatser. Skolan hjälper eleven att hitta plats och utbildar handledaren. För att få en bredd på utbildningen är man som lärling inom minst två branscher, ibland fler.

I årskurs ett är lärlingarna ute två dagar i veckan för att sedan läsa inne i skolan tre dagar. I årskurs två och tre är lärlingarna ute tre dagar och inne två. Ämnen du läser i skolan är bland annat svenska, matte, engelska, natur- och samhällskunskap samt idrott.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Programmet har minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Eftersom vi vet att chansen till jobb ökar genom yrkeserfarenhet samt att många av våra elever får jobb på sin APL-plats gör du minst 20 veckors APL hos oss. Under ett par dagar i veckan under vårterminen i årskurs 2 och två dagar i veckan hela årskurs 3 är du på företag inom handeln. Du kan även få möjlighet att göra en del av detta utomlands. Om du är praktiskt lagd, har stort intresse och vill göra handelsämnena på ett helt annat sätt kan vi även erbjuda dig en lärlingsutbildning.

Handledare

Här hittar du som är handledare information om vad vi diskuterar och undervisar inne i skolan. Tanken är att du, om du så önskar, kan få förslag och idéer om vad du kan ge din praktikant för fördjupning och verklighetsförankring.

Helhetstanken med apl, uppgifter, mål och programmålen

Närvaroblankett

Själskattning elev/handledare

Nyckelkompetenser

Matris

Elev

Här får även du som är elev tillgång till uppgifter och fördjupning på samma ställe! #iväntanpåappen

Vecka/veckor

Fördjupning

Kommentar

4

Säkerhet

Stölder, snatteri och rån. Hur hanterar man det i butiken? Vad händer med de anställda efter en incident? Skillnader?

Vad gör man om det börjar brinna? Ansvar hos personal för kunder?

5, 6 och 7

Kostnader i butik

Framförallt svinn, vad är, storlek, hur får man ersättning?

HA2 APL-uppgifter

HA3 APL-uppgifter

Följ oss

Facebook
Facebook
Facebook

Mer information

Förskola och skola i Enköpings kommun