Undersköterska

Utbildningen är på distans med självstudier och det tar cirka 1,5 år om du läser på heltid. Om du arbetar samtidigt så läser du på halvtid under 3 år.

Allmän info om undersköterskeutbildning

Utbildningen är på gymnasienivå, med kurser på totalt 1500 poäng. Inom vuxenutbildningen sker studierna löpande under året, utan uppehåll och lov. I utbildningen ingår att du gör praktik/APL (arbetsplatsförlagt lärande).

I undersköterskeutbildningen är det mycket teori att läsa, även om yrket är väldigt praktiskt. Fundera på hur du lär dig bäst! Självstudier på distans? Tillsammans med lärare och elever? På en arbetsplats? Det finns flera olika alternativ.

Ansökan

För att ansöka bokar du tid för ett besök hos en studievägledare på Komvux i Enköping. Du får då ansökningsblanketten samt information om studierna.

Vårens kursstart blir den 23 mars 2020, med sista ansökningsdag den 12 februari.

Kontaktuppgifter studievägledarna

Självstudier på distans

En eller två gånger per år startar vi en distansutbildning till undersköterska. Du studerar självständigt hemma vid din dator och kommunicerar digitalt med lärarna. Du får uppgifter och instruktioner via en lärplattform. Du håller kontakten med din lärare via e-post och ibland telefon beroende på vad ni kommer överens om. Det är viktigt att du följer din studieplanering. Du behöver vara aktiv i kursen och logga in i lärplattformen varje vecka.

Du behöver ha en dator med internet, en webbkamera (för ID-kontroll) och programmet Adobe Connect. Det kan också vara bra med ett headset, som kombinerar hörlurar med en mikrofon.

I utbildningen ingår praktik som kallas arbetsplatsförlagt lärande (APL). Alla elever ska göra APL (oavsett tidigare arbetslivserfarenhet) och den går inte att validera bort. Vi följer "Förordning (2016:937) om statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning".

Vid starten läser alla elever gemensamma baskurser. Efter det kan du välja någon av dessa inriktningar:

  • Äldreomsorg
  • Funktionsnedsättning
  • Psykiatri / Socialt behandlingsarbete

Vi kan just nu inte erbjuda inriktningen Hälso- och sjukvård på vår distansutbildning, då det är problem att få praktikplatser inom akutsjukvård.

Skolverkets infoblad om kursernaPDF (pdf, 68 kB)

Det här behöver du bifoga i din ansökan

  • Godkända betyg som styrker att du har rätt förkunskaper.
    Om du inte har betyg kan du göra ett nivåtest som visar att du har motsvarande kunskaper.
  • Ett personligt brev där du berättar om varför du söker utbildningen. Har du någon erfarenhet inom yrket?
  • Ett arbetslöshetsintyg, om du är inskriven på Arbetsförmedlingen.
  • Ett anställningsbevis/arbetsgivarintyg, om du arbetar. Extra viktigt om du riskerar att bli arbetslös eller om du har tillfällig anställning.

Lämna in ansökan till receptionen på Komvux i Enköping. Se till att din ansökan kommer in före sista ansökningsdag!

Vad händer med din ansökan?

När din kompletta ansökan kommit in, beslutar Komvux om du blir antagen till utbildningen. Om många söker till utbildningen, måste antagningsenheten göra ett urval. Vuxenutbildningens uppdrag är att prioritera de med kort tidigare utbildning. Antagningen görs i enlighet med 3 kap 7 § i Förordning om kommunal vuxenutbildning (SFS 2011:1 108). Du kommer att få meddelande via e-post om du blir antagen till utbildningen eller inte.

Informationsmöte för dig som ska studera på distans

Du som är antagen till distansutbildningen är välkommen på ett informationsmöte måndagen den 18 november klockan 17. Utbildningsföretaget Hermods kommer och berättar om hur distansutbildningen går till och visar lärplattformen. Mötet är obligatoriskt för att du ska komma igång med utbildningen direkt vid kursstart.

Välkommen till Komvux på Korsängsgatan 12, plan 3.

Välkommen till Novo

Logga in och byt lösenord

Kontaktvägar och FAQ

Kontakt

Besöksadress: Korsängsgatan 12
Postadress:
Enköpings kommun, UF Komvux, 745 80 Enköping
Telefon Kontaktcenter: 0171-62 50 00
E-postadress: expedition.komvux@enkoping.se
Frånvaro Komvux: franvaro.komvux@enkoping.se
Frånvarotelefonsvarare: 0171-62 54 04