FÖR FAMILJEN

Idé­trädgårdar i Enköping

Se kreatörernas trädgårds­visioner och ta del av små trädgårdar skapade ur stor fantasi.

Idéträdgårdar längs med Åpromenaden

Åpromenaden är en promenadsträcka längs med Enköpingsån. Längs med promenaden har olika parkmiljöer skapats.

Här kan du strosa förbi Syrénparken med många spännande syrénsorter i ljuva lila nyanser, genom Körsbärsdalen som blommar rosa tidigt på våren, vidare genom den unika Valnötslunden och förbi alla fantastiska idéträdgårdar. Längs med sträckan finns också spännande konstverk i betong och järn.

Det finns många idéträdgårdar skapade av en stor spännvidd av kreatörer. Du hittar verk av världskända designers som Piet Oudolf och Noel Kingsbury, men även lokala plantskolor, skolor och föreningar. Här finns också Yrkeshögskolans trädgårdsmästarstudenters idéträdgårdar med nytt tema varje år, som alltid är kreativa, spännande och omsorgsfullt skapade.

Årets tema

Varje år planerar och genomför trädgårdsmästareleverna sina trädgårdsvisioner på bestämda teman. Årets tema är ”Välbefinnande i det gröna”. I och med pandemin har uteliv och trädgård blivit betydligt viktigare för många och det vill eleverna fånga. Varje grupp har utifrån huvudtemat skapat en trädgård. De olika trädgårdarna som ni kommer att få se är:

  • Energi på upptäcktsfärden.
  • Återhämtning i skogen.
  • Gemenskap på mötesplatsen.
  • Läkning i örtagården.
  • Avslappning i andrummet.

Nytt för i år

Nytt för i år är att små smakprov av alla dessa trädgårdar kommer att visas på torget i form av planteringar, som ska syfta till att locka besökare ner till Drömparken.

Arbetet startade i höstas och trädgårdarna invigdes 23 juni, sedan finns de att beskåda fram till oktober.

Hitta till åpromenaden och idéträdgårdarna på karta

Konstrunda på samma promenad

Längs samma promenad kan du också upptäcka några av Enköpings kommuns offentliga konstverk. Du kan se dem året runt, dygnet runt och i alla väder.

Läs mer om konstrundan vid Åpromenaden