Bild på journalisten Anna Franklin

Foto: Staffan Claesson

Författarbesök: Anna Franklin 

Praktisk information

Datum: 17 oktober

Tid: 19:00–20:00

Adress: Enköpings bibliotek, Ågatan 29

Kategori: Kultur och nöje

Område: Enköping

Beskrivning av evenemang

Anna Franklin berättar om Stig Dagerman och Fransk vår. Många känner till Stig Dagermans bok "Tysk höst", där han skildrar efterkrigstidens Tyskland på ett personligt och berörande sätt. Vad de flesta inte vet är att han senare fick ett nytt uppdrag av Expressen i slutet på 1947 – "Fransk vår", som han aldrig fullföljde. Det blev bara några artiklar och ingen bok. Varför misslyckades han? Istället för Fransk vår skrev Dagerman pjäsen "Skuggan av Mart" och romanen "Bränt barn", som är en av hans mest kända jämte "Tysk höst".

Journalisten och författaren Anna Franklin följer Dagerman i spåren från 1947–1948 och hittar olika trådar i hans skrivande som leder fram till vår tid. Hennes "Fransk vår" fortsätter där Stig Dagerman slutade. Hon skildrar livet i Frankrike 2023 där folk fortfarande brottas med höga priser på bröd, fattigdom och politisk oro.

Stig Dagerman 100 år. År 2023 är det 100 år sedan Stig Dagerman föddes i Älvkarleby, den 5 oktober 2023. Programmet ingår i projekt Växelspel som Region Uppsala driver i samarbete med Älvkarleby och med stöd från Kulturrådet.

Mer information

Drop-in. Ingen föranmälan behövs.