Bild på scenen och publik i Skolparken från nationaldagsfirandet 2023.

Nationaldagen 2023

Praktisk information

Datum: 6 juni

Tid: 11:00–15:00

Adress: Stora Torget och Skolparken i Enköping

Kategori: Familj, Ungdom, Barn, Kultur och nöje, Mat och dryck, Gratis

Område: Enköping

Beskrivning av evenemang

Varmt välkomna att fira Sveriges nationaldag 6 juni i Enköping!

Nationaldagsfirandet pågår mellan klockan 11–15 med uppträdanden, utställningar av lokala föreningar, tal, allsång och avslutning med nationalsång. Årets högtidstal hålls av överste Per Nilsson från Ledningsregementet i Enköping.

Firandet inleds på Stora torget mellan 11.00–12.15. Från Stora torget fortsätter firandet med parad till Skolparken. Under paraden spelar Hemvärnets Musikkår Uppsala och leds av fanvakten från Ledningsregementet i Enköping, Enköpings folkdansgille och Enköpings scoutkår.

Firandet fortsätter sedan i Skolparken och pågår 12.45–15.00. Jocke Göransson sjunger och leder programmet på Skolparksscenen där Nike Sellmar, Idolvinnaren 2022 kommer att uppträda.

Nationaldagsfirandet i Enköping är ett samarbete mellan Enköpings kommun, Ledningsregementet i Enköping, Hemvärnets Musikkår Uppsala, Blomsterlandet och Enköpings scoutkår. Nationaldagsfirandet är kostnadsfritt.

Artister som uppträder på nationaldagen

Bild på artisten Jocke Göransson.

Konferencier och allsångsledare – Jocke Göransson

Som ledsagare genom dagens program, samt även allsångsledare presenterar vi Jocke Göransson! Jocke har rest land och rike runt och bjudit svenska folket på lysande underhållning i över 25 år. En fullständigt suverän konferencier och trubadur som kommer att förgylla dagen! Det råder heller inga tvivel om att detta är en mycket populär artist med lokal anknytning.

Bild på artisten Nike Sellmar.

Nike Sellmar – vinnare av Idol 2022

Den mest imponerande Idolvinnaren på länge! Med en helt fantastisk sångröst har hon tagit hela Sverige med storm.

Bild på Michelle Sandberg som sitter i gräset och spelar gitarr.

Michelle Sandberg

Alingsåstjej som flyttade till Enköping 2018 för kärleken.
Michelle är en flitigt anlitad sångerska med en röst som passar in i många genrer.

Bild på sex personer med folkdansdräkter.

Foto: Susanne Lindblad Jansson

Enköpings folkdansgille

Enköpings Folkdansgille är en del av Svenska Folkdansringen som levandegör svensk folklig kultur. Under många år har de visat sina folkdräkter och danser för publik. Nu knyter de på sig dansskorna och medverkar i firandet av nationaldagen i Enköping.

Bild på hemvärnets musikkår som går och spelar.

Hemvärnets musikkår Uppsala

En uppskattad tradition är Hemvärnets musikkår Uppsala och Försvarsmaktens ledningsregemente medverkan på nationaldagen i Enköping. I år bjuder de på nordisk musik och uppmärksammar 500-årsminnet av valet av Gustav Vasa till Sveriges kung och bildandet av nationalstaten Sverige. 

Bild på medlemmar i Ubugirigiri, en del av Burundiska föreningen.

Ubugirigiri – Burundiska föreningen

Borta bra men hemma bäst! Även om vi är borta från vårt land behåller vi vår kultur som är vår identitet, därför vill Burundiska föreningen dela med sig av sin glädje genom att visa upp sin kultur och rötter.

Bild på medlemmar i Enköpings kammarkör som står framför Tingshuset i Enköping.

Enköpings kammarkör

På nationaldagen har vi den stora glädjen att få lyssna på Enköpings Kammarkör igen! Kören har en otrolig bredd på repertoaren och sjunger folkvisor, pop, rock, opera, jazz, klassiska körverk och svenska fina sångskatter under ledning av kördirigenten Peter Melin.

Bild på medlemmar i den finska kören Dominicus.

Dominicus

På nationaldagen får vi för första gången höra den nystartade finska sånggruppen Dominicus. Kören sjunger välkända finska låtar från 50 talet och framåt. På nationaldagen sjunger kören ”Jag är en finländare" och ”Blå och vit” som handlar om Finlands historia- om fattigdom, men också om dess rikedom: blå himmel, blått vatten, vit snö och vita moln på himlen. Kören Dominicus leds av Aila Mattila.

Bild på medlemmarna med sin instrument i orkestern Immanuel Brass.

Immanuel Brass

Immanuel Brass gillar brass och spelar allt från marscher till Abba och sakral musik. På Stora torget kommer vi att få lyssna på musik spelad på kornett, flygelhorn, althorn, eufonium, bariton, trombon och bastuba. Det blir blandad svensk musik under ledning av Ann-Sofie Andersson. Brassgruppen är en del av Tomasförsamlingen i Enköping.

Bild på Tobbe Svensson som har en elgitarr över axeln.

Konferencier på Stora Torget – Tobbe Svensson

Tobbe Svensson kör igång Enköpings kommuns nationaldagsfirande på Stora torget. Tobbe Svensson är en musikaliskt duktig trubadur som i över 12 år har kuskat land och rike runt med sin gitarr och sin sångröst. Tillsammans har dessa tillgångar fört Tobbe till trubadureliten.