Matmarknadens scenprogram

10.00 Välkommen till hemkunskap på scen!

Presentation av dagen.

10.15 Baka med kultur

Sara Lindh från Saras Bröd i Bålsta berättar om alla goda smaker som gömmer sig i kulturspannmålen och ger sina bästa baktips. Provsmakning av surdegsbaguette av dala lantvete, Jädra Prästgård.

10.45 Äpplet och mustens kökshemligheter

Hur gör man för att förvandla fallfrukten till flytande guld. Vad ska man tänka på om man vill musta själv? Och när passar det med äpple i maten? Anna Lauritsen Tesch från Kvarnnibble Butik & Musteri ger råd. Provsmakning av must på transparente blanche och gravensteiner.

11.15 Rotfruktsskola för alla

Goda, nyttiga och oerhört allround i köket, men hur odlar, förvarar och äter vi de fina rotfrukterna? Grönsaksodlare Ulrika Ivergård, från Forsbergs Gris och Grönt, Valö reder ut det hela och ger massor av tips. Provsmakning av tre sorters morötter.

11.45 Hjälp, jag har fått en märgpipa!!!

Köttskola för nybörjare. Hur ska en ko födas upp för att köttet ska bli riktigt gott? Hur kan konsumenten se vad som är ett bra kött? Och vad gör man egentligen med märgpipa, fransyska, flankstek, picanha och alla de andra delarna? Lantbrukare Lennart Westerdahl, från Gröna Hagars Kött, Västerfärnebo. Provsmakning av rostbiff från ko 316.

12.15 Musik i skördetid

Åsa Lansfors-Lindblom, Lindbloms jordkultur.

13.00 Spara sommaren på burk - syra, torka, pickla, konservera

Ta vara på skördens alla underbara smaker genom att använda olika beredningsmetoder. Enkelt, kul och gott! Grönsaksodlare Gunnar Rundgren, Sunnansjö gård, Järlåsa berättar hur du kan göra. Provsmakning: Mjuktorkade tomater.

13.30 Sylta, safta, koka!

Skogen och trädgården är fyllda av sötsaker. Marmeladkokerska Jiraphon Kaeosri på Ånäbben Bär & Sylt i Örsundsbro vet hur man tar hand om bären och frukterna och förvandlar dem till läcker saft, sylt och marmelad. Provsmakning: Marmelad på smulgubbar.

14.00 Konsten att brygga en god kopp te

Vilket te passar till vilken mat? Vilka koppar och tekannor lämpar sig bäst för bryggning och servering? Och hur lyckas man med att brygga ett riktigt gott te? Ylva Fontell på Pekoe te, Österunda är vår ciceron.
Provsmakning: Ceylon Idulgashinna

14.45 Handla mat direkt från bonden

Hur och var hittar jag lokal mat? Karin Sjöstedt från Hornuddens trädgård utanför Strängnäs berättar om deras andelsodling. Carina Gunnarsson från REKO Uppsala berättar om hur REKO fungerar.

15.15 Mat & Människor, Fjärdhundralands matrunda

För den som vill fortsätta äta lokalt väntar matrundan Mat & Människor i slutet av månaden. Mats Thorburn från Fjärdhundraland berättar hur det funkar och avsmakningsmenyn avslöjas! Provsmakning: Solrossnittar, från Sussies gårdsbageri

15.45 Examensprov i Hemkunskap

Vi avrundar dagen.

Scenprogrammet arrangeras av Fjärdhundraland med projektmedel från EU.