Drömparkens föreläsningar och aktiviteter 2022

Under Trädgårdsdagen 2022 hade vi flera aktiviteter för dig som ville lyssna till en föreläsning, gå på workshop eller en guidning.

Föreläsningar

10.30 Föreläsning av Ultuna Permakultur 

"Urban självförsörjning – vägen till ett regenerativt samhälle"

Ultuna Permakultur är en förening som jobbar med modeller för urban självförsörjning. De senaste två åren har de etablerat en halv hektar stor matpark samt två stycken “Goda hem” i Uppsala.

Tillsammans visar modellerna hur vi med enbart lokala resurser kan omvandla urbana landskap till ätbara sådana. Föreläsningen kommer handla om urban självförsörjning och dess roll i omställningen till ett regenerativt samhälle. De berättar om lärdomar från sina projekt och hur en samlad självförsörjningsrörelse kan vara lokomotivet i en grön samhällsomställning.

11.30 Föreläsning av Bosse Rappne

Bosse Rappne. Foto: Sandra Birgersdotter Ek.

"Trädgårdens kretslopp – hur jag odlar jord"

Bosse Rappne är en av landet mest folkkära trädgårdsmästare. Med gedigen kompetens och pedagogisk förmåga sammanfattar han det komplexa växt- och trädgårdslivet. Bosse driver sedan mer än 30 år Slottsträdgården Ulriksdal.

I föreläsningen berättar han om trädgårdens kretslopp, hur han odlar från jord till planta utifrån grundläggande värderingar om klimat, biologisk mångfald samt ekologisk livs- och växtkvalitet.

Tid: 11.30
Plats: Drömparken

12.30 Föreläsning av Lena Israelsson

Lena Israelsson är journalist och trädgårdsboksförfattare.

"Skapa fruktbar jord och odla smakrika, spännande grönsaker"

Lena Israelsson är journalist och trädgårdsboksförfattare. Hon skriver främst om ekologisk köksväxtodling och har skrivit ett tiotal faktaböcker. Lena berättar om jord och gödsel, hur du skapar en nästan torvfri och pyralidfri jord och odlar smakrika grönsaker.

Tid: 12.30
Plats: Drömparken

13.30 Föreläsning av Krusenbergs­odlarna

Foto: Roland Persson.

"Modern självhushållning"

Författarna Alva Herdevall och Anders Rydell berättar, utifrån sin nya bok, varför alla kan ägna sig åt självhushållning. Vad behöver du själv för att sätta igång –och var börjar du? Lär dig hur du odlar allt från snittblommor till ingredienserna i ditt barskåp.

Tid: 13.30
Plats: Drömparken

14.30 Föreläsning av Maj-Lis Pettersson

Maj-Lis Pettersson

"Mina sensommar­favoriter och publikens frågor"

Maj-Lis Pettersson är hortonom, växtskyddsexpert och författare. Hon hörs bland annat i radions Odla med P1 och svarar på lyssnarnas frågor om allt som har med trädgård att göra. Maj-Lis berättar om sina sensommarfavoriter, odlingsvärda sorter och svarar på dina trädgårdsfrågor.

Tid: 14.30
Plats: Drömparken

Workshops

Bind en bukett från Drömparken

Lär dig binda en bukett med blommor från Drömparken tillsammans med medarbetare från Enköpings kommuns parkenhet. Passa på att ställa frågor och få information om våra parker.

Tid: 10–16
Plats: Drömparken

Gör ditt eget insektshotell

Lär dig mer om pollinatörer och gör ditt eget insektshotell tillsammans med länsstyrelsens biolog Erik Sjödin och kommunens skog-, natur- och friluftsplanerare Pär-Ola Borgestig.

Tid: 10–15
Plats: Drömparken

Guidningar

10.30 Parkguidning från Skolparken till Drömparken

Parkguidning från Skolparken till Drömparken. Följ med på en guidning med Tina Frohm som berättar om några av Enköpings upplevelserika fickparker och hur vi arbetar med skötsel och utveckling av dem. Guidningen avslutas i Drömparken där du får lära dig lite mer om parkens historia och några av de perenner och gräs som bjuder på riktig sensommarprakt. 

Tid: 10.30–11.30
Plats: Samling i Skolparken

14.00 Drömparks­guidning med Johan Arvidsson

Följ med på en guidning i Drömparken och lär dig mer om parkens historia och några av de perenner och gräs som bjuder på riktig sensommarprakt.

Tid: cirka 14.00
Plats: Samling i Drömparken

Idéträdgårdarna längs Åpromenaden

Längs Åpromenaden har olika parkmiljöer skapats av en stor spännvidd av kreatörer.

Du hittar verk av världskända designers som Piet Oudolf och Noel Kingsbury, men även lokala plantskolor, skolor och föreningar. Här finns också Yrkeshögskolans trädgårdsmästarstudenters idéträdgårdar med nytt tema varje år, som alltid är kreativa, spännande och omsorgsfullt skapade.

Digtala berättelser om idé­trädgårdar­na

Lär känna människan eller företaget bakom idéträdgårdarna längs Åpromenaden i våra digitala berättelser. Få reda på mer om tankar kring gestaltningen och arbetet.

Se filmerna på webbplatsen Upplev Enköping

Utställare i Drömparken

Odla inomhus med EHB

Enköpings hyresbostäder bjuder på inspiration till att odla inomhus och lär dig mer om att odla utan jord! EHB har även en odlingstävling under sommaren och alla besökare får rösta fram vinnaren. Prisutdelningen sker på scenen i Drömparken klockan 15.15. 

Läs mer om odlingstävlingen på EHBs webbplats

Tid: 10–16

Furubergs biodling

Träffa Lasse från Furubergs biodling som är biodlare och har bikupor bland annat i Drömparken. Han visar hur bikupor fungerar och berättar om tambin. Här kan du också köpa honung.

Tid: 10–16

Hasselfors

Välkommen att träffa representanter från Hasselfors och passa på att känna och klämma på biokol, pimpsten och E-jord. Här kan du också hämta Enköpingsjord från Hasselfors, kom ihåg något att bära i.

Läs om Hasselfors på deras webbplats

Tid: 10–16

Träffa Krusenbergsodlarna

Träffa Alva Herdevall och Anders Rydell som berättar om sin självhushållning, sin bok Modern självhushållning och säljer lite av allt det deras trädgård producerat.

Läs om Krusenbergsodlarna på deras webbplats 

Tid: 10–16

Odla ätbart

Odla ätbart finns både på webben och som app

Odla ätbart gör odlingen rolig, givande och mer avslappnad – både för den erfarne odlaren och nybörjaren. Hos oss finns gratis odlingsråd och ett omfattande växtbibliotek. För våra medlemmar har vi dessutom verktyg för odlingsplanering.

Besök oss gärna på Trädgårdsdagen i Enköping för att prata odling, jord och kompost. Ladda ner vår gratisapp och få en fröpåse.

Läs mer på Odla ätbarts webbplats

Tid: 10–16

Solkulla matskog

Träffa Lia Starälv som visar och pratar om hugelbäddar. I hugelbädden Lia byggt upp på platsen finns växter från Svartbäckens trädgård Svartbäckensträdgård. Hugelbädd är en av teknikerna hon använder för att kunna odla i uppländsk lera utan att behöva gräva. Det är också en av teknikerna för att göra små kolsänkor som är bra för vår planet. Lia har också med sig sin lilla biokolsstation som hon utformat själv.

Läs mer på Solkulla Matskog webbplats

Ultuna Permakultur

Lär dig mer om modeller för urban självförsörjning och hör Ultuna Permakultur berätta om sin halv hektar stora matpark och sina “Goda hem” i Uppsala. Tillsammans visar dessa modeller hur vi med enbart lokala resurser kan omvandla urbana landskap till ätbara sådana. 

Läs om Ultuna Permakultur på deras webbplats

Tid: 10–16

Upplandskretsen Sällskapet Trädgårdsamatörerna

Sällskapet Trädgårdsamatörerna är en lärande förening. Här finns möjlighet att lära om växter och odling från grunden och att verkligen odla sitt specialintresse.

Vi samlar frö i våra trädgårdar till en gemensam frölista att beställa ifrån, vi lär ut om förökningsmetoder, arrangerar studiecirklar och gör trädgårdsresor tillsammans. På plats viker vi fröpåsar, pratar frösådd och om att bli självförsörjande på perenner.

Läs om Upplandskretsen Sällskapet Trädgårdsamatörerna på deras webbplats

Tid: 10–16

Uppsala linneanska trädgårdar

I 350 år har de linneanska trädgårdarna kombinerat botanik och hortikultur till en skön och lärorik blandning. Det var här som Olof Rudbeck, Carl von Linné och Carl Peter Thunberg undervisade och bedrev sin forskning. Vi fortsätter i deras fotspår!

Vi planerar att lyfta begreppet växtblindhet, vik din egen fröpåse och få med dig lite ängsfrö hem.

Läs om Uppsala linneanska trädgårdar på deras webbplats

Tid: 10–16

Vattenbaren

Träffa Enköpings kommuns Vatten- och avloppsavdelningen som bjuder på uppfriskande vattendrinkar och testar dina vattenkunskaper i ett quiz.

Vilket är ditt bästa vattenspartips? 

Tid: 10–16