Bild på Drömparken i Enköping

Drömparkens marknad

Praktisk information

Datum: 2 september

Tid: 00:00–23:00

Tid: Förmiddag, Eftermiddag

Kategori: Föreläsningar, Guidningar, Marknader

Område: Drömparken

Beskrivning av evenemang

I Drömparken hittar du föreläsningar, work­shoppar och utställare.

Föreläsningar i Drömparken

Kollage med tre bilder som visar olika typer av belysning av parkmiljöer i Enköping.

Marianne Lind

Marianne Lind föreläsning har tema "Ljuslandskap". Marianne visar fotografier från provbelysningar i Drömparken och längs Åpromenaden och samtalar om kommande ljussättningar i Enköping. Hon visar även bilder från trädgårdsmästarstudenternas ljussättningar av idéträdgårdarna genom åren.

Tid: Klockan 10.30

Bild på Stefan Mattsson och Lars Johansson

Foto: Stefan Mattsson respektive Hanna Bergeå.

Stefan Mattsson och Lars Johansson 

Tema för föreläsningen är: "Samtal om parker på enköpingska".

Stefan Mattson och som varit stadsträdgårdsmästare i Enköping och Lars Johansson tidigare landskapsarkitekt i Enköping samtalar om de stora tagen, landskaps-planteringar, gatuplanteringar och de större parkerna.

Tid: 11.30

Foto på Dan och Ann-Christin Rosenholm.

Dan och Ann-Christin Rosenholm

Tema för föreläsningen är: ”Växtkomposition – idéer från Enköpings parker”.

Trädgårdsinspiratörer och författare till den uppskattade och prisade boken ”Växtkomposition – idéer från Enköpings parker”. Föreläsningen på Trädgårdsdagen handlar om växtkomposition på Enköpingska.

Tid: 12:30

Bild på Drömparken i Enköping.

Tuna Trädgård

Tema för föreläsningen är: ”Växter på enköpingska”.

Två generationers odlare från Tuna Trädgård, Lars och Birgitta Jerpdal, berättar om hur de började driva upp perenner från Nederländerna till Drömparken. Växter som kom att bli typiska enköpingsväxter. Även tips om skötsel, delning och sticklingsförökning av perenner.

Tid: 13.30

Bild på Stefan Mattsson och Lars Johansson.

Foto: Stefan Mattsson respektive Hanna Bergeå.

Stefan Mattsson och Lars Johansson

Tema för föreläsningen är: ”Samtal om parker på enköpingska”.

Stefan Mattson, tidigare stadsträdgårdsmästare i Enköping och Lars Johansson, tidigare landskaps-arkitekt i Enköping samtalar om fickparker och Drömparken.

Tid: 14.30

Bild på biodlaren Lasse från Furubergs biodling.

Furubergs biodling 

Träffa Lasse från Furubergs biodling – Lasse är biodlare och har bikupor bland annat i Drömparken. Han visar hur bikupor fungerar och berättar om tambin. Här kan du också köpa honung.

Bild på ett sopkärl med hänglås

Vafab Miljö

Träffa VafabMiljö i Drömparken och lär dig mer om vad som händer med ditt matavfall efter att du slängt det i soptunnan. Matavfall är en fantastisk resurs som vi måste ta tillvara på, av det kan vi tillverka förnyelsebart bränsle som biogas och miljövänlig biogödsel till åkrarna. VafabMiljö utmanar alla besökare med tävlingen ”Escape bin”: ”Nu blir det svårare för dig att sortera ditt matavfall. Kan du knäcka koderna och få upp kärlet innan alla andra? Anta utmaningen den 2/9 på Trädgårdsdagen i Enköping. Fina priser väntar!

Bild på ett vattenglas.

Enköpings kommuns vatten- och avloppsverksamhet

Enköpings kommuns vatten- och avloppsverksamhet bjuder på smaksatt vatten i Drömparken. Hos oss kan du pröva lyckan i vårt quiz där du kan vinna en regnvattentunna för att bättre ta tillvara på ditt dagvatten. Hur kan du förbereda dig inför både blöta och torra somrar framöver?

Maskiner och fordon från park- och gatuenheterna

Hur fungerar egentligen sopningsmaskinen? Hur stark är en traktor? Träffa medarbetare från gatuenheten och titta på några av alla fordon som sköter om kommunens parker, vägar och torg. Vi bjuder på popcorn.

Bild på en en mobil som någon tar en bild på där motivet är tre krukor med växter i.

Enköpings hyresbostäder EHB

Träffa EHB på Trädgårdsdagen! I deras tält bjuds du på inspiration och tips till hållbar odling i blomlådor och urnor. Du kan även vara med och rösta fram vinnaren i EHB:s odlingstävling!

Logotyp Lappset som består av texten Lappset.

Lappset

Movement for every heartbeat - Rörelse för alla
Lappset bjuder in till aktivitet för alla. Här möts vi i leken och skapar rörelseglädje-oavsett ålder eller förutsättningar.

Bild på fyra personer som jobbar i en park i Enköping.

Träffa parken i Drömparken

Välkommen till vårt tält i Drömparken för att ställa dina frågor, lämna synpunkter och höra oss berätta om hur vi arbetar både praktiskt och i planeringen med natur och parker på enköpingska. Vilka är våra stomväxter? Hur arbetar vi med årstidsvariation i våra parker? Hur stora träd kan man plantera egentligen? Är det kul att köra häcksax? Hur många granbarkborrar finns det i skogen? Välkommen att ställa alla dina frågor och funderingar. Du kan delta i tipspromenad med enköpingska vårlökar i vinstpotten.

Enköpings scoutkår

Enköpings scoutkår slår läger i Drömparken, och bjuder in till att prova på små äventyr. Kom och testa på scouting eller inta ett klassiskt scoutmål till lunch – scoutkåren har korv och bröd till försäljning.

Hasselfors Garden

Välkommen att träffa Hasselfors Garden, känn och upplev vår kvalitetsjord, ställ frågor och få rådgivning kring jord inför dina trädgårdsprojekt. Passa på att ta med skottkärran eller hink och ta med den berömda Enköpingsjorden, Hasselfors gardens e-jord, hem till dig.

Tecknad bild på människor som spelar fotboll, laddar en elbil, säljer glass och håller en ballong.

Länsförsäkringar Uppsala

Välkommen till Länsförsäkringar Uppsalas Garden Party! Hos oss kan delta i vår cornament och få chans att vinna en helg med Toyotas elbil BZ4X! Du kan ta en kaffe och prata med våra försäkringsrådgivare. Utmana dig själv och dina vänner i Länsförsäkringar Uppsalas bollvägg – alla som deltar får en reflexväst. Här kan du också träffa Pelle och Maja klockan 11 och 13. Det blir ansiktsmålning för de små klockan 11–14. Vi bjuder på glass!

Workshop blomsterbinderi

Passa på att vara med på workshop blomsterbinderi.

Bild på växter och en träskylt där det står Drömparksväxter.

Tuna Trädgård

Tuna Trädgård finns på plats i Drömparken som såväl föreläsare som utställare. I Tuna Trädgårds monter är du välkommen att prata perenner och inspireras av utbudet av Drömparksväxter. Här har du även möjlighet att köpa med dig Drömparksväxter hem till din egen trädgård eller balkong.