Barnens trädgårdsdag

Praktisk information

Datum: 2 september

Tid: 00:00–23:00

Tid: Förmiddag, Eftermiddag

Kategori: Barnens Trädgårdsdag

Område: Drömparken

Beskrivning av evenemang

På Trädgårdsdagen i Enköping har vi flera kostnadsfria aktiviteter för  barn i olika åldrar.

Bild på två ponnyhästar.

Ponnyridning 

Rid en tur på Trädgårdsdagen. Lär känna shetlandsponnyerna Borka och Zara som kommer med matte Malin till Drömparken, i anslutning till Joar. Borka var med på trädgårdsdagen förra året och tyckte det var jätteroligt. Borka är 16år och bor i Heby på en gård med många kompisar. Han älskar att mysa och bli ompysslad. Hans fritidsintressen är att ta en tur med vagnen – ju fler kompisar som är med desto roligare tycker han att det är. 

Bild på får som betar på en grönyta.

Får från Husby gård, Örsundsbro

Kika på när ett gäng riktiga landskapsvårdare gör jobbet! Under trädgårdsdagen kommer får från Husby gård utanför Örsundsbro att besöka Strömparterren i anslutning till Drömparken.

Under sommartid betar fåren vanligtvis på naturbetesmarker runt Örsundsbro och på Gröngarn. Genom sitt bete gynnar dem den värdefulla biologiska mångfalden som är avgörande för floran och faunan i vårt öppna landskap. Husby gårds får är av köttrastyp av raserna Suffolk och Texel.

Bild på en person som kör en vagn med hjälp av två hästar.

Häst och vagn

På trädgårdsdagen kan du åka på en tur med häst och vagn. En rolig aktivitet för barnfamiljen.

Tid: Klockan 10–16

Plats: Strömparterren i anslutning till Drömparken

Bild på en person som klättrar i ett träd med kätterutrustning.

Trädklättring

Ta del av en annorlunda vy av Drömparken, från en av stadens högsta ekar. Lundvall Skog & Trädvård AB guidar dig i hur du ska ta dig upp, och visar samtidigt sina skogs- och trädvårdsmaskiner. Trädklättringen är gratis, och i första hand för barn.

Bild på en nyckelpiga som klättrar på ett grässtrå.

Bygg ditt eget insektshotell

Lär dig mer om pollinatörer och gör ditt eget insektshotell tillsammans kommunens skog-, natur- och friluftsplanerare Pär-Ola Borgestig.

Bild på tre personer som skapar konst på en vägg.

Växande konstverk – En öppen konstverkstad för alla

Kom och samskapa och måla med konstnären Saadia Hussain. Saadia leder en drop-in verkstad för alla barn och deras vuxna att tillsammans med andra måla två trädskulpturer som växer fram genom färger, former och mönster.

Tid: 2 september klockan 12–14

Plats: Joar Blå, utomhus

Bild på biblioteksbussen i Enköping och Saadia Husein som skapat konstverket som syns utanpå bussen.

Bokpalatset

Besök vårt fantastiska Bokpalats på trädgårdsdagen. I biblioteksbussen kan du låna läsa, hänga och och träffa våra bibliotekarier. Bokpalatset är utformat av konstnären Saadia Hussein.

Bild på Abbe trollkarl som håller i buktalardocka.

Abbe trollkarl

Abbe trollkarl är en ung men erfaren trollkarl som trots sin unga ålder vunnit SM i trolleri och har gjort över 300 framträdanden. Abbe sprider mycket skratt men får även alla att tappa hakan av hans magi!

Tid: Klockan 12–14

Plats: Längs Åpromenaden

Bild på tre personer vid en marknadsstånd där det står Studieförbunden Vuxenskolan.

Ansiktsmålning och bord för ritsugna barn

Studieförbundet Vuxenskolan erbjuder under Trädgårdsdagen ansiktsmålning på trädgårdstema och bord där barn kan rita och skapa. Det finns också en mini-tipsrunda för både små som stora med fina priser.

Plats: Skolparken

Lär dig mer om insekter

Entomologiska föreningen Uppland visar och pratar om insekter och säljer böcker om insekter. Aktiviteten pågår hela dagen.

Plats: Drömparken