Matmarknad

Praktisk information

Datum: 2 september

Tid: 00:00–23:00

Tid: Förmiddag, Eftermiddag

Kategori: Marknader

Område: Åpromenaden

Beskrivning av evenemang

På Matmarknaden längs Åpromenaden hittar du lokalt mathantverk och ekologiska råvaror.

Logga för Så grönt

Så Grönt

Hos Så Grönt hittar ni lokalt odlade, smakrika grönsaker. Vi odlar på friland och i tunnel cirka 10 kilometer från Enköping, utan gifter eller konstgödsel. I vårt sortiment finns allt som är i säsong som lök, kål, rotfrukter, squash, bönor, potatis och mycket mer.

Bild på tre ostar.

Exempel på ostar som kan ingå i ostpåsen hos Vallgarns mejeri.

Vallgarns gårdsmejeri

Vallgarns gårdsmejeri är ett litet Krav-godkänt mejeri utanför Enköping.
Vi erbjuder vitmögelost, blåmögelost och salladsost gjord på getmjölk, blåmögelost, eldost och färskost gjord på komjölk samt småländsk ostkaka gjord på komjölk.

Bild på tre påsar med torkat kött från företaget Bush Candy.

Bush Candy

Vi säljer torkat nötkött i olika smaker. Det torkade köttet är proteinrikt och kalorisnålt och passar som ett perfekt snack på utflykten eller som ett gott tilltugg till drinken. Köttet är från Uppländska gårdar och vi använder oss av ekologiska kryddor så långt det går. Inspirationen och tillverkningsmetoden kommer från Sydafrika där produkten heter Biltong och äts daglidags av befolkningen.

Bild på ett marknadsstånd där Östersta Honung säljer sina produkter.

Östersta Honung

Östersta Honung har en mindre biodling på Trögdshalvön strax söder om Enköping. Omgivningarna är en blandning av odlade fält, skogar och trädgårdar, vilket ger en god honung. På Trädgårdsdagens Matmarknad kommer vi att sälja:

  • Vår egen honung från olika slungningar
  • Eget Bivax som kan användas till att göra egna salvor, bivaxdukar med mera.
  • Egenproducerade stora fina vetekuddar i stentvättat linne samt fyllda med lokalt ekologiskt vete – används värmande eller kylande.

Självklart kommer det finnas möjlighet för alla att provsmaka honung från olika slungningar och uppleva skillnaden. Följ gärna Östersta Honung på Facebook för inspiration om hur du kan använda din honung, lite biodling och annat relaterat. Varmt Välkommen!

Bild på ett marknadsstånd där det ligger påsar med kakor och där det hänger en holländsk flagga.

Koekies Holländskt fika

I januari 2023 startade jag mitt eget bageri. Jag bakar typiska holländska produkter med lokala produkter hemma och har godkännande från kommunen. Du kan inte köpa dessa produkter i butiker i området.
Vi säljer Stroopwafels, fyllda kakor, smörtårta, och kommer att erbjuda ytterligare en ny produkt på trädgårdsdagen den 2 september i Enköping.

Jag ser fram emot att träffa dig där för att låta dig smaka på vad folk äter med kaffe i Nederländerna.

Bild på honungsburkar staplade på varandra.

Kronbackens bigårdar

Vi på Kronbackens bigårdar tar med oss lite oliks sorters honung (naturliga skillnader, ej smaksatta) och det kommer även att finnas alldeles nyslungad flytande honung. Vi tar även med oss vår visningskupa så att alla besökare får möjlighet att titta på bina på riktigt nära håll. Hjärtligt välkomna att provsmaka, handla honung och prata biodling och honung med oss! 

Bild på två personer som står framför en traktor.

Jädra Prästgård

På Jädra Prästgård i södra Uppland driver Torbjörn och Linda ett småskaligt lantbruk med biologisk mångfald och klimatnytta i centrum. Fokus ligger på gamla kultursorter som till exempel Dala lantvete, dinkel och evolutionärt råg. Vi mal mjöl men det går även att köpa hela korn. Bland våra produkter finns även bovetemjöl, gråärt och hampafrön. Under hösten kommer vi att börja sälja hampaolja och rapsolja. Allt är ekologiskt odlat och det mesta EU och KRAV certifierat.

Bild på ett stilleben där det syns två glas, två flaskor, en bag-in-box och fem äpplen.

Säby Frukt och Lantbruk AB

Närodlade äpplen, äppelmust och rapsolja från Mälardalen. Camilla och sin man Peter Sivander driver Säby Frukt & Lantbruk AB, en äppelodling 2 mil söder om Enköping, en odling som funnits inom familjen Sivander i över 100 år. De första äppelträden planterades på Säby Gård 1897 av Peters farfarsfar, Sivert Andersson. De har under åren utvecklat företaget och utökat odlingen. Idag odlar vi äpplen på 12 hektar och vi har cirka 21 000 träd fördelat på ca 15 olika välkända sorter.

Säby Frukt & Lantbruk AB har numera ett eget musteri och erbjuder färskpressad sortren äppelmust, helt utan tillsatser, utan tillsatt vatten och konserveringsämnen, i glasflaska 25 centiliter samt Bag in Box 3 liter.

Rapsoljan är odlad här hemma på gården i Veckholm för att sedan varsamt kallpressas (på Säby Gård på Ingarö). Oljan är helt utan tillsatser. Rapsoljan har egna anti-härskningsegenskaper så det behövs heller inga konserveringsmedel.

Bild på kaffepaket och koppar som står uppradade på ett bord i ett kafferosteri.

Björklunds kafferosteri

Med Björklunds Kafferosteri lever den 100 år gamla, lokala kafferostartraditionen igen med dofter, intryck och varor av hög kvalitet. Här kan livsnjutare upptäcka och utmanas i upplevelsen hur ett kaffe ska och kan smaka. Rosteriet visar nya vägar till kaffenjutning med hjärta och hjärna och hedrar ett lokalt, passionerat hantverk som sträcker sig över ett sekel.

Bild på omslaget till en bok med namnet Eat the heat, en kokbok på tema chilepeppar.

Svenska chilepepparföreningen

Sveriges hetaste förening odlar, skördar och lagar mat med mottot – emot tam och mesig mat. SCF är Sveriges äldsta och ledande förening för chilepeppar – starka såväl som söta och milda sorter. På trädgårdsdagen bidrar vi med tips och råd om chilepeppar för alla nyfikna. 

I vårt tält säljer vi soltorkad, rökt och mald chilepeppar från årets skörd. Vi har också hemlagad Mango-Jalapeño Glaze, Satans Salt med världens starkaste chilepeppar, hot sauce, gelé och marmelad med chilepeppar. SCF:s ordförande, Jonas Borssén, signerar dessutom Sveriges hetaste kokbok – Eat The Heat. Därtill har vi ett stort och unikt sortiment av chilefröer och specialnäring för alla odlingsintresserade.

Bild på en ostbricka.

Skogsbackens ost

Kom och provsmaka ost gjord på ekologisk komjölk. Försäljning av ost med tillbehör från vår ostvagn. Allt såklart lokalt producerat.

Bild med skålar fyllda med oliver.

Lia Deli

Vi säljer Grekiska oliver med olika smaker som basilika, chili, citron med organo, oliver med vitlök och mandlar. Vi har även Kalamata oliver. Det finns också vitlöksklyftor och syltlök marinerat med chili.

Bild på ett marknadsstånd där det finns många olika grönsaker.

Häst och grönsaksbonden

Vi säljer grönsaker från våra odlingar och mina hästar hjälper till att bruka jorden. De drar vissa redskap och förser odlingen med gödsel. Vi använder inte bekämpningsmedel. Vi odlar över 100 sorters grönsaker. Ni hittar oss mellan Enköping och Västerås ute på Ängsö naturreservat vid slottet. Där vi har gårdsbutiken öppet måndag till torsdag klockan 13 till 16.

Bild på en person i ett marknadsstånd där det ligger limpor på ett bord.

Hornuddens trädgård

Hornuddens trädgård ligger mellan Enköping och Strängnäs. Vi odlar ekologiskt och är KRAV-godkända sedan 1988.  Tomater är vårt signum, men vi odlar även andra grönsaker och örter i kruka. Dessutom förädlar vi en hel del av vår produktion och mest berömd är vår rökta chilisås som vi förstås tar med till Matmarknaden. Vi fyller dessutom vårt torgstånd med nybakat bröd, marmelad, honung och olika äppeldrycker.

En logotyp där det står Enköping Ica Maxi stormarknad.

ICA Maxi

Vi kommer ha smakprover, fiskedamm, ansiktsmålning och tävling. Något för både stor och liten.

Fler utställare på matmarknaden

  • Ånäbben
  • Saw Bunmo
  • Ica Maxi