
-
/ Laga mat över öppen eld
Laga mat över öppen eld
Laga mat på murrikka med oss! Här nedan hittar du material som förbereder dig och din klass inför vår utedag tillsammans.
Hitta på sidan
Laga mat på murrikka
Att få laga sin egen mat över öppen eld är en upplevelse för alla. Ingen mat smakar så bra som när man får vara ute och tillsammans med sina kompisar fixa en egen måltid ute.
Naturskolan ser till att det blir möjligt för din grupp att laga sin egen mat över öppen eld. Vi har all utrustning som krävs för matlagning ute.
Det du som lärare behöver göra är att välja ett av våra recept se till att skaffa ingredienser till maten och förbereda eleverna på vad dom ska göra ute i fält. Ingredienser kan du som lärare beställa hos din matbespisning om du är ute i god tid. Förbereda eleverna gör du genom att ni innan utedagen tittar igenom våra instruktionsfilmer om matlagning ute. Det är mycket som ska klaffa om allt ska fungera bra under matlagningen så det är av största vikt att eleverna har en viss förförståelse innan vi träffas. Det får dom genom att ni tillsammans tittar på filmerna och efter varje del reflekterar kring vad som förväntas av eleverna under arbetet.
När ni nu är väl förberedda är ni välkomna ut och laga mat med Naturskolan.
Följebrev till matbespisningen
Låt eleverna planera maten och få hemkunskap på köpet
De lite äldre eleverna som har hemkunskap kan träna på att förbereda matlagning i skolan och sedan genomföra matlagningen ute i skogen. Förberedelserna blir som ett mindre arbetsområde för eleverna. Eleverna delas in i grupper om 5-7 elever, dock max 5 grupper. Dessa förbereder utedagen genom att lägga meny och planerar inköp av mat. Ingredienserna tar ni sedan med er från skolan, ut i skogen. Eleverna behöver också skriva listor på vilket material som de kommer att behöva. Obs! Naturskolan tar med den matlagningsutrustning som ni önskar minus personliga saker som matlåda, kåsa och bestik. Elevernas mat ska gå att laga på en muurikka. Ni kan använda recepten här på vår hemsida eller helt egna recept. Det kan underlätta om ni bestämmer en huvudingrediens, tex färs eller förstekt kyckling, som eleverna får utgå ifrån. Det är roligt att lyckas så var lite noga med att granska deras idéer, vill de äta tex pasta, föreslå att de ska ta med förkokt sådan osv.
En fördjupning av det här upplägget finns i temat Skogens mat.
Att förbereda eldstaden
Att såga och hugga ved
Att förbereda matlagningen
Att tända elden
Att laga maten
Att diska och städa undan
-
Du är här: Naturskolan
-
/ Laga mat över öppen eld