Till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies. Läs mer om de cookies vi använder och hur du hanterar dem.

Naturskolan

Om oss

Naturskolan

Naturskolan

Övningar året om

Starttips

Januari

Februari

Mars

April

Maj

Juni

Augusti

September

Oktober

November

December

Teman

Allemansrätten åk 3-9

Amerikaskogens uteklassrum

Använd dina sinnen åk F-5

Eld åk 5-9

Fiskar åk 4-6

Fjärilar och andra pollinerare åk 3-6

Forntida teknik åk F-9

Forntiden i Hemsta hage åk 4-6

Friluftsliv åk 6-9

Fysik på lekplatsen åk 1-3

Fåglar åk 4-9

Hållbar utveckling 4-6

Hållbar utveckling 7-9

Hållbar utveckling F-3

Kompisövningar åk 2-6

Lyrik åk 5-9

Lägerskola åk 3-9

Matematik ute åk F-9

Mekanik åk 5-9

Naturens mångfald åk F-9

Naturkatastrofen åk 8-9

Naturslöjd åk 3-9

Poetry åk 5-9

Prata engelska åk 5-9

Rör på kroppen åk 5-9

Småfåglar i holk åk 4-7

Småkryp åk 3-9

Svenska - muntlig framställning åk 5-9

Svenska träd åk F-6

Svenska ute åk F-9

Teknik ute åk 1-3

Vandra på Upplandsleden åk 2-9

Vatten och livet åk 4-6

Vår i skogen åk F-5

Äventyr med GPS åk 5-9

Äventyrspedagogik åk 6-9

Laga mat över öppen eld

Checklista - laga mat ute

Följebrev

Recept

Cowboygryta

Currygryta

Enabygdens pyttipanna

Enöglawooken

Grytan fiskgryt

Grytan korvgryt

Indys köttfärswok

Italiensk lövögryta

Kolbulle

Krabbelurer

Meximix i tunnbrödsrulle

Muurikka-wok

Pinnbröd

Pitabröd

Stompa

Superwok med nudlar

Wokad fläskfilé

Vi på Naturskolan

Organisation

Låna material

Flow learning

Lärarhandledning i Flow learning

Om allemansrätten

ENaT

ENaT

Teman

Blandningar och lösningar åk 3-5

Bygga fordon - konstruktion åk 1-3

Bygga fordon - krafter åk 4-6

Elektricitet åk 4-6

Förnyelsebara energikällor åk 5-9

Konstruktion av legobro åk 6-9

Kriminallab åk 5-7

Kroppens byggstenar åk 1-9

Legorobotar EV3 Green City åk 7-9

Legorobotar EV3 Marslandningen åk 4-6

Legorobotar EV3 Mindstorms åk 7-9

Luftundersökningar åk 1-3

Materials egenskaper åk 1-3

Programmera mera åk 2-4

Upp i det blå åk F-3

Vattnets former åk 1-3

WeDo- programmering åk 4-5

Organisation

Arbetssätt

Skolverkets NT-satsning

Låna temalådor

Kontakta oss

Enköpings kommun, till startsidan

Skriv ut

Lyssna

Naturskolan
  • Om oss
  • Naturskolan
  • ENaT
  • Naturskolan

  • Övningar året om

  • Teman

  • Laga mat över öppen eld

    • Checklista - laga mat ute

    • Följebrev

  • Recept

  • Vi på Naturskolan

  • Organisation

  • Låna material

  • Flow learning

  • Om allemansrätten

  • Naturskolan

  •  / Naturskolan

  •  /  Laga mat över öppen eld

16 maj 2022

Laga mat över öppen eld

Laga mat på murrikka med oss! Här nedan hittar du material som förbereder dig och din klass inför vår utedag tillsammans.

Hitta på sidan

  • Laga mat på murrikka
  • Låt eleverna planera maten och få hemkunskap på köpet
  • Att förbereda eldstaden
  • Att såga och hugga ved
  • Att förbereda matlagningen
  • Att tända elden
  • Att laga maten
  • Att diska och städa undan

Laga mat på murrikka

Att få laga sin egen mat över öppen eld är en upplevelse för alla. Ingen mat smakar så bra som när man får vara ute och tillsammans med sina kompisar fixa en egen måltid ute.

Naturskolan ser till att det blir möjligt för din grupp att laga sin egen mat över öppen eld. Vi har all utrustning som krävs för matlagning ute.

Det du som lärare behöver göra är att välja ett av våra recept se till att skaffa ingredienser till maten och förbereda eleverna på vad dom ska göra ute i fält. Ingredienser kan du som lärare beställa hos din matbespisning om du är ute i god tid. Förbereda eleverna gör du genom att ni innan utedagen tittar igenom våra instruktionsfilmer om matlagning ute. Det är mycket som ska klaffa om allt ska fungera bra under matlagningen så det är av största vikt att eleverna har en viss förförståelse innan vi träffas. Det får dom genom att ni tillsammans tittar på filmerna och efter varje del reflekterar kring vad som förväntas av eleverna under arbetet.

När ni nu är väl förberedda är ni välkomna ut och laga mat med Naturskolan.

Följebrev till matbespisningen

Länk till Naturskolans recept

Låt eleverna planera maten och få hemkunskap på köpet

De lite äldre eleverna som har hemkunskap kan träna på att förbereda matlagning i skolan och sedan genomföra matlagningen ute i skogen. Förberedelserna blir som ett mindre arbetsområde för eleverna. Eleverna delas in i grupper om 5-7 elever, dock max 5 grupper. Dessa förbereder utedagen genom att lägga meny och planerar inköp av mat. Ingredienserna tar ni sedan med er från skolan, ut i skogen. Eleverna behöver också skriva listor på vilket material som de kommer att behöva. Obs! Naturskolan tar med den matlagningsutrustning som ni önskar minus personliga saker som matlåda, kåsa och bestik. Elevernas mat ska gå att laga på en muurikka. Ni kan använda recepten här på vår hemsida eller helt egna recept. Det kan underlätta om ni bestämmer en huvudingrediens, tex färs eller förstekt kyckling, som eleverna får utgå ifrån. Det är roligt att lyckas så var lite noga med att granska deras idéer, vill de äta tex pasta, föreslå att de ska ta med förkokt sådan osv.

En fördjupning av det här upplägget finns i temat Skogens mat.

Att förbereda eldstaden

Att såga och hugga ved

Att förbereda matlagningen

Att tända elden

Att laga maten

Att diska och städa undan

  • Du är här: Naturskolan

  •  / Naturskolan

  •  /  Laga mat över öppen eld

Kontakt

Adress: Hornugglegränd 9

Telefon: 0171-62 62 97

E-post: mikael.bernovall@enkoping.se

Fler kontaktupgifter

Mer information

Förskola och skola i Enköpings kommun

Tillgänglighetsredogörelse