Ekolsunds Vattenpark

Vattenparken restaureras i två steg för att öka den biologiska mångfalden, få renare vatten och för att säkra att dammarna inte torkar ut under torrperioder.

En ren och stor damm med Ekolsunds slott i bakgrunden.

Restaurering i två etapper

I en två-stegsraket har vattenparken i Ekolsund fått nytt liv med hjälp av LONA-stödet.

Målet med projekten är att:

  • Återskapa/bevara den unika form som skapades under stormaktstiden på1630-talet.
  • Öka volymen vatten för att bättre rena vattnet innan det når Mälaren.
  • Utveckla och bidra till biologiska värden i området.

Etapp ett

Ekolsunds vattenpark, från tidiga delen av 1600-talet, har under de senaste åren restaurerats. Under 2022 påbörjades arbetet med att restaurera dammarna för att bevara den vattenhållande förmågan även i framtiden. Det resulterade bland annat i att Spegeldammen fick nytt liv.

Etapp två 

Canalen

Hösten 2024 renoverades Canalen, som troligtvis inte varit rensad sedan dess tillkomst på 1600-talet. Nu har den återfått sin karaktäristiska spadform, inramad av alléer. 

Översiktsbild över canalen som liknar en spade i sin form.

Canalen har återfått sin karakteristiska form och liknas vid en spade.

Stjärnan

Stjärnan, även kallad Lycksalighetens ö, är ren från igenväxning och dess unika damm med en stor ö, likt en vallgrav, har tydliggjorts – en plats där 1900-talets ägarfamilj vilar.

Lillian

Lillian (eller Stora runda dammen) har nästan helt återfått sin cirkelform, med undantag för nordvästra hörnet där vi varsamt tagit hänsyn till vad som kan vara Sveriges största och äldsta ornäsbjörk.

Projektet har utförts av samma skickliga entreprenörer som tidigare, och många historiska fakta har kunnat bekräftas om Ekolsunds storslagna park – en av Europas äldsta i sitt slag. Under våren 2025 slutförs arbetet, och denna unika del av det svenska kulturarvet har fått nytt liv.

Därför är dammarna viktiga

Restaurering främjar i första hand naturen genom att återställa de historiska vattenmiljöerna och stärka den biologiska mångfalden, men gynnar också kulturarvet från 1600-talet och den hydrologiska balansen i parken. 

De förbättrade vattenflödena bidrar till att hantera stora mängder nederbörd och skapar bättre förutsättningar för det ekologiska livet. Genom vattenfördröjningen bidrar åtgärden till minskade övergödning. Ökad andel fåglar, fladdermöss, kräldjur och vattenlevande insekter.

Utöver detta synliggörs en av Sveriges äldsta trädgårdar och vår enda bevarade vattenpark. Samarbetet natur och kulturmiljö bidrar till dubbel vinst och blir förebild för vad som kan genomföras genom samarbete.