Byggande på landsbygden

Vi välkomnar ny bebyggelse på landsbygden. Här fokuserar vi på bebyggelseutveckling som förstärker och värnar landsbygdens värden. 

Liten flicka står utanför en hage och håller i gräs framför en kalvs huvud. Foto.

Foto: Ulrika Ornbrant

Ta del av förslaget och träffa oss

Vi presenterar planförslaget vid ett antal tillfällen. Du kan också ta del av planförslaget på våra obemannade utställningar. 

Här hittar alla informationstillfällen och platser för utställningar:

Planförslag och övriga handlingar

Nytt omarbetat förslag:

Bilagor:

Digital karttjänst:

Vill du ta del av det tidigare samrådsförslaget?

Det här är ÖP-kartan

ÖP-kartan är framtagen av Enköpings kommun som ett stöd till vårt förslag till ny översiktsplan 2040. Du kan använda kartan för att bland annat se vilka områden där

  • kommunen föreslår utveckling
  • var det finns teknisk försörjning
  • olika miljörisker eller skyddade områden.

Verktyget passar också bra för dig som vill bygga på landsbygden. 

Tyck till om det nya förslaget

Skriftliga synpunkter på förslaget skickar du senast den 24 januari 2025. Antingen mejlar du eller skickar brev.

E-post: framtidsdialog@enkoping.se

Postadress: Enköpings kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen, 745 80 Enköping

  • Märk kuvertet med ÖP2040.

Vad vill du bygga?

Vi bedömer alla ärenden genom en prövning om åtgärdens lämplighet. Du hittar information om lokaliseringsprövning på sida xx i handlingen (länk finns längre ned på sidan). Kort sagt: beroende på vad och var du vill bygga, gäller olika principer.

Förhandsbesked eller detaljplan

Byggande på landsbygden kan ske genom antingen förhandsbesked/bygglov eller detaljplaneläggning. Merparten av landsbygden är inte detaljplanelagd utan de flesta ansökningar om byggande på landsbygden i Enköpings kommun sker genom förhandsbesked eller bygglov.

Det är flera faktorer som avgör om det krävs en detaljplan eller om det är tillräckligt att bedöma ett ärende genom förhandsbesked. Bebyggelsens och platsens komplexitet är bidragande faktorer kring huruvida det behövs detaljplan eller inte.

Komplexitet kan exempelvis vara:

  • om aktuellt område har högt bebyggelsetryck,
  • om platsens förutsättningar innebär att det krävs olika typer av utredningar,
  • om det är ett stort antal bostäder som ska uppföras samtidigt och vilken typ av bebyggelse det är.

Detaljplan kan också krävas beroende på vilka andra värden det finns på platsen, eller om det handlar om en stegvis komplettering av redan bebyggd miljö.

Översiktsplanen beskriver vilka planeringsprinciper som gäller för olika områden. Läs mer i kapitel Lokaliseringsprövning på landsbygden. Vi har också lanserat en första version av vår digital ÖP-karta  (byt namn) där du kan se vad som gäller för ett specifikt område. Den finns tillgänglig under hela granskningsperioden. 

Kommunens utgångspunkt för byggande på landsbygden

Enköpings kommun välkomnar bebyggelse och verksamheter på landsbygden utifrån våra planeringsprinciper. Planeringsprinciperna ska tydliggöra vad som gäller för olika områden. 

Landsbygden i Enköpings kommun ska fortsätta utvecklas med lokalt näringsliv och fler bostäder. Människor har levt och verkat på denna plats länge, något kommunens rika kulturmiljöer vittnar om. Människor lockas till landsbygden för ett annat sätt att leva med mer utrymme, lugn och tystnad, och med närhet till natur, kultur och friluftsliv. 

Det finns många olika värden på landsbygden som Enköpings kommun ska bevara och förstärka. Det innebär en varsam komplettering av bebyggelsen med tyngdpunkt på strategiska lägen. Enköpings kommun tar också stor hänsyn till de markanspråk som lantbruket behöver.

Förändringar efter samrådet

Ta del av de synpunkter som kom in under samrådet, och läs om hur kommunen har hanterat dem i vår samrådsredogörelse.

Flera förslag om fler tätoter eller byar lades exempelvis fram under samrådet. Kommunen har därör förtydligat hur vi bedömer ärende som rör bebyggelse, och vilka områden som skulle kunna vara lämpliga att bebygga. 

Du hittar samrådsredogörelsen här.