Den här informationen vänder sig till dig som har hjälp och stöd från vård- och omsorgsförvaltningen.
Hitta på sidan
Den här informationen vänder sig till dig som har hjälp och stöd från vård- och omsorgsförvaltningen eller är anhörig. Hjälpen finansieras till allra största del av kommunalskatten men också till viss del av dig som använder tjänsterna genom att du betalar en avgift.
Kommunen tillämpar ett enhetligt avgiftssystem för service och omvårdnad. Det betyder att avgiften beräknas på samma sätt oavsett om du bor i eget boende eller i någon av kommunens boendeformer.
I Enköpings kommun är det kommunfullmäktige som beslutar vilka avgifter som ska gälla. Kommunernas möjlighet att ta ut avgift inom äldre- och handikappomsorg regleras i socialtjänstlagen 8 kapitlet och får inte överstiga kommunens självkostnad.
Alla blanketter som rör avgifter inom vård och omsorg.
Här har vi samlat det mesta som handlar om avgifter. (pdf, 2 MB)
Avgifter som gäller 2019 (pdf, 64 kB)
Summan av avgifterna för hjälp i hemmet, service och omvårdnad får inte bli mer än maximal avgift enligt gällande taxa, så kallad maxtaxa. Maxtaxa är ett bestämt belopp (ett högkostnadsskydd per månad) som beräknas på det prisbasbelopp som regeringen fastställer och som ändras från år till år.
Under 2019 får kostnaderna för insatser som ingår i maxtaxan tillsammans inte bli mer än 2 089 kronor per månad. Vissa avgifter ingår inte i maxtaxan. Dem får du betala för även om du har 0 kronor i avgiftsutrymme.
Avgifter som ingår i maxtaxan:
Avgifter som inte ingår i maxtaxan betalar du alltid för även om ditt avgiftsutrymme är 0 kronor.
* Korttidslån är en service som kommunen har mot avgift för personer som inte är skrivna i Enköpings kommun. Korttidslån gäller även vid dubbelutrustning, till exempel i sommarstugor och när du är på resa. Minsta avgift är alltid en månad och eventuella transportkostnader tillkommer.
Om du fyller i och skickar in blanketten Inkomst- och utgiftsförfrågan räknar vi ut din betalningsförmåga. Vi behöver också tillåtelse att hämta uppgifter hos till exempel Pensionsmyndigheten. Tillåtelsen behöver förnyas varje år. Det kan göra att hemtjänsten blir billigare för dig. Om du väljer att inte skicka in blanketten betalar du 200 kronor per timme upp till maxtaxan. Kom ihåg att höra av dig till oss om dina egna uppgifter ändras under året - det kan påverka din avgift.
Du som är gift eller registrerad partner
Även din make, maka eller partner måste lämna sina uppgifter eftersom era gemensamma inkomster samt eventuellt bostadstillägg läggs ihop och delas på hälften. Det beloppet ligger sedan till grund för beräkningen av avgiften. Detta gäller även om någon av makarna eller registrerad partner flyttar till någon av kommunens boendeformer.
Vård- och omsorgsförvaltningen tar också hänsyn till den ekonomiska situationen för den som bor kvar hemma.
Du betalar en egen avgift för den hjälp du behöver om ni båda har hemtjänst eller andra insatser.
Du som är sammanboende
Era inkomster samt eventuellt bostadstillägg räknas var och en för sig. I övrigt beräknas avgiften på samma sätt som för gift och för registrerade partners.
Om en av er flyttar till omvårdnadsboende kan det vara fördelaktigt för er om vi kan få in inkomst- och utgiftsförfrågan också på den hemmavarande även om den inte har egna insatser. Vi har då möjlighet att ta ekonomisk hänsyn även till den hemmavarande personens inkomster och bostadskostnad, vilket kan leda till en lägre omvårdnadsavgift för den som flyttat till omvårdnadsboende.
Inkomst
Förmögenhet, handikappersättning, vårdbidrag, reavinster eller reaförluster och försörjningsstöd räknas inte som inkomst.
Skatt
Vid beräkningen av avgiften görs avdrag i verksamhetssystemet för preliminär skatt och begravningsavgift. Avdrag görs inte för kyrkoavgift till Svenska kyrkan eller avgifter till andra trossamfund.
Bostadskostnader
Vid avgiftsberäkning ska den faktiska bostadskostnaden räknas bort från din inkomst efter skatt. Bostadskostnaden kan bero på hur du bor och du måste själv lämna uppgifter om det till oss. Du kan bara räkna med kostnader för den bostad du stadigvarande bor i. Bostadskostnaden delas på antalet vuxna personer i bostaden.
Läs mer om olika typer av boende och beräkningar i avgiftsbroschyren (pdf, 2 MB).
För att få fram avgiftsutrymmet räknar vi så här:
Nettoinkomst +_____________________
(bruttoinkomst minus skatt)
Bostadskostnad - ____________________
Bostadstillägg + _____________________
Minimibelopp - ______________________
Summa avgiftsutrymme _______________
Avgiftsutrymme är samma sak som betalningsförmåga. Avgifter för insatser som ingår maxtaxan ska rymmas i ditt avgiftsutrymme eller högst maxtaxan. De avgifterna kan som lägst bli 0 kronor.
Kostnader för till exempel matabonnemang i någon av kommunens boendeformer liksom hyra för lägenheten ingår inte i maxtaxan och kommer därför till.
För att räkna ut din avgift använder vi oss av ett beräkningsbelopp, ett så kallat förbehållsbelopp. Förbehållsbeloppet är din bostadskostnad tillsammans med ett fastställt minimibelopp som är baserat på gällande prisbasbelopp och som ändras varje år.
Beloppet är olika för ensamstående och sammanboende personer.
Minimibeloppet är ett generellt normbelopp och den summa som du anses behöva för att klara utgifter för dina personliga behov utöver avgiften.
Det tas med i vår beräkning men är ingen garanti för att du ska ha den summan kvar efter att du betalat dina räkningar eftersom kostnader varierar från individ till individ.
I minimibeloppet ingår:
Förhöjt minimibelopp
Kostnaden ska pågå i minst sex sammanhängande månader och vara minst 200 kronor per månad.Du ansvarar själv för att ansöka samt förnya ansökan och vid behov lämna underlag som styrker dina utgifter.Minimibeloppet sänks automatiskt i kommunens boendeformer då du beräknas ha lägre omkostnader för till exempel hushållsel, dagstidning, planerade läkarbesök på omvårdnadsboende, säng och vissa förbrukningsartiklar som ingår i omvårdnadsavgiften. Konsumentverkets beräkningar är vägledande
Sänkt minimibelopp
Om du är under 65 år har du rätt till ett högre minimibelopp, du får själv ta kontakt med din avgiftshandläggare om det. Du kan också fylla i det på blanketten Inkomst- och utgiftsförfrågan.
Om du har extra dyra kostnader på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom kan det finnas situationer då det fastställda minimibeloppet inte räcker till. Det kan vara till exempel för god man eller underhållskostnad för minderårigt barn. Då kan du ansöka om att ditt minimibelopp ska höjas på blanketten Ansökan om förhöjt minimibelopp eller på blanketten Inkomst- och utgiftsförfrågan.
Vi skickar alltid ett avgiftsbeslut till dig när vi har räknat ut din avgift eller om avgiften ändras. Titta alltid igenom det och hör av dig om du undrar över något eller om du anser att något blivit felaktigt.
Du har möjlighet att överklaga ditt avgiftsbeslut till förvaltningsrätten genom att skicka ett brev till vård- och omsorgsförvaltningen, där du talar om varför du tycker att beslutet är felaktigt.
Brevet ska ha kommit till vård- och omsorgsförvaltningen inom tre veckor från den dag du fick ditt beslut. Mer information om hur du överklagar får du tillsammans med avgiftsbeslutet.
Bostadstillägg kan alla söka oavsett om du hyr eller äger din bostad. Om du är upp till 65 år ansöker du hos Försäkringskassan. Om du är över 65 år ansöker du hos Pensionsmyndigheten.
240 kronor per månad och det ingår i maxtaxan som är 2 089 kronor per månad 2019. Det tillkommer en engångsavgift för installation på 350 kronor. Om du har andra insatser som också ingår i maxtaxan får de tillsammans inte bli mer än 2 089 kronor per månad. Maxtaxan är ett högkostnadsskydd som räknas fram efter årets prisbasbelopp.
Avgifterna debiteras normalt en månad i efterskott. Fakturan som skickas ut ska betalas i slutet av nästkommande månad, alltså två månader efter den månad du hade hjälpen.
Om du vill att en anhörig eller annan person ska ta hand om din faktura och ditt avgiftsbeslut ska du meddela detta till avgiftshandläggaren genom att fylla i det på blanketten Inkomst- och utgiftsförfrågan.
Du har möjlighet att betala fakturan via autogiro, kontakta i så fall kommunens kontaktcenter på telefon 0171-62 50 00 eller hämta blanketten på www.enkoping.se.
Om du vill ha elektronisk faktura kontaktar du din bank.
240 kronor per månad och det ingår i maxtaxan som är 2 089 kronor per månad 2019. Det tillkommer en engångsavgift för installation på 350 kronor. Om du har andra insatser som också ingår i maxtaxan får de tillsammans inte bli mer än 2 089 kronor per månad. Maxtaxan är ett högkostnadsskydd som räknas fram efter årets prisbasbelopp. Larmet anses vara en abonnemangstjänst och avdrag görs bara när larmet installeras efter den 15:e i månaden eller avslutas före den 15:e. Inget avdrag görs i övrigt vid tillfällig frånvaro.
Avgiften för hemtjänst 200 kronor per timme och ingår i maxtaxan som är 2 089 kronor per månad 2019. Maxtaxan är ett högkostnadsskydd som räknas fram efter prisbasbeloppet. Om ditt avgiftsutrymme är minst 200 kronor så blir lägsta avgift för hemtjänst 200 kronor per månad. För att vi ska kunna räkna ut just din avgift behöver du lämna uppgifter till oss på blanketten Inkomst- och utgiftsförfrågan.
Eftersom du betalar för den tid som har utförts kan avgiften för hemtjänst variera månad för månad beroende på hur många timmar som utförts. Lägsta avgift per månad är för en timme, under förutsättning att du har utrymme att betala. Maxbeloppet per månad är den aktuella maxtaxan. Avdrag görs inte vid frånvaro eftersom du alltid betalar för den utförda tiden.
Du kan ansöka hos biståndshandläggare om att få hem matlåda. Priset är cirka 55 kronor per portion plus 15 minuters hemtjänstinsats för leveransen.
På korttidsplats, trygghetsplats och avlastning betalar du ett dygnspris för plats respektive mat. Priset för platsen är 90 kronor per dygn 2019. Kostnaden för platsen ingår i maxtaxan som är 2 089 kronor per månad. Observera att du inte kan få avdrag för dubbla bokostnader eftersom du inte betalar hyra på korttidsplatsen. Platsen betalas i efterskott på samma faktura som maten och andra insatser som till exempel hemtjänst.
Om du har andra insatser när du är hemma som också ingår i maxtaxan får de tillsammans med kostnaden för platsen inte bli mer än 2 089 kronor per månad. Maxtaxan är ett högkostnadsskydd som räknas fram efter årets prisbasbelopp:
Maten på korttidsplatsen kostar 104 kronor per dygn 2019 och ingår inte i maxtaxan. Kostnaden för maten kan som mest bli 3 120 kronor per månad. Du betalar hela den dag du kommer, oavsett vilken tid på dagen det är, men inget för den dagen du åker hem. Maten betalas i efterskott på samma faktura som eventuella kostnader för andra insatser som till exempel hemtjänst .
På ett omvårdnadsboende betalar du, förutom mat och hyra, omvårdnadsavgift för den hjälp du får. Omvårdnadsavgiften ingår i maxtaxan och kostar som mest 2 089 kronor per månad 2019. Den beräknas efter dina uppgifter om du har lämnat blanketten Inkomst- och utgiftsförfrågan med dina uppgifter och tillåtelse att hämta inkomster. I annat fall betalar du maxtaxa. Den betalas i efterskott på samma faktura som maten. Maxtaxan är ett högkostnadsskydd som räknas fram efter årets prisbasbelopp. Avdrag görs bara om du varit borta mer än halva månaden.
På ett omvårdnadsboende har du ett eget kontrakt och betalar, förutom mat och eventuell omvårdnadsavgift, den hyra som är aktuell för din lägenhet. Den kan skilja sig från olika boenden. Hyran betalas i förskott.
Har du frågor som rör hyra eller hyresavier ber vi dig kontakta samhällsbyggnadsförvaltningen via kommunens kontaktcenter på telefon 0171-62 50 00.
Alla som bor på ett omvårdnadsboende betalar, förutom hyra och eventuell omvårdnadsavgift, för ett matabonnemang. Det kostar 3 120 kronor per månad 2019 och ingår inte i maxtaxan. I abonnemanget ingår alla måltider. Avdrag görs bara om du har varit borta hel dag. Maten betalas i efterskott på samma faktura som eventuell omvårdnadsavgift.
Ja, det kallas parboende och det tar du upp med biståndshandläggaren. Om din make, maka eller partner har beviljats omvårdnadsboende och du flyttar med till samma lägenhet har du möjlighet att köpa mat på boendet genom ett eget matabonnemang. Om du är beviljad eget stöd genom hemtjänst så betalar du samma taxa som i hemmet upp till ditt eget avgiftsutrymme eller maxtaxan.
Om du ska flytta till omvårdnadsboende och i samband med det får dubbla boendekostnader under en kortare tid (max tre månader) kan du ansöka om avdrag på avgifterna från vård- och omsorgsförvaltningen.
Läs mer om vad som gäller och hämta blanketten här.
Om ni är gifta, registrerade partners eller sambor och en av er flyttar till någon av kommunens boendeformer ska en anmälan göras till Pensionsmyndigheten, Försäkringskassan samt till Skattemyndigheten eftersom ni då ekonomiskt betraktas som ensamstående när det gäller pensioner, bostadstillägg och skatter.
Hur och när kommunen kan ta ut avgifter i samband med insatser inom LSS regleras i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, paragraferna 18, 19 och 20.
Om du har ålderspension, hel garantipension, hel sjukersättning eller hel aktivitetsersättning och har stöd enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) får kommunen bara ta ut avgifter för bostad, kultur och fritid.
Du betalar alltid själv för din egen mat. Inom vissa verksamheter, till exempel daglig verksamhet, kan det vara möjligt att köpa lunch tillsjälvkostnadspris. Då skickas en faktura för det i slutet av varje månad med betalning i slutet av nästkommande månad.
Du betalar för maten på Asphagen och Gluggen och i stödfamilj. För 2019 är beloppet 82 per dygn.
Om du har fått beviljat boende för barn och unga så får du eller dina föräldrar betala mat och hyra för boendet. Om du har egen inkomst betalar du själv.
Om du har barn som är under 18 år och som får omvårdnad utanför hemmet måste du som förälder bidra till kommunens kostnader för det. Det kan till exempel vara om ditt barn bor på ett boende enligt LSS i samband med skolgång. Som förälder bidrar du med högst 1 573 kronor per månad och förälder under 2019. För barn som har fyllt 15 år är beloppet max 1 723 kronor per månad (gäller från 1 januari 2018).
Om du fyller i och skickar in blanketten Beräkningsunderlag räknar vi ut vad du som förälder kan bidra med, det kan då bli mindre än maxbeloppet per månad. Om du väljer att inte skicka in blanketten betalar du det aktuella maxbeloppet per månad. Observera att en blankett per förälder ska lämnas in även om ni är sammanboende.
Blanketten för beräkning kan du få av avgiftshandläggare, av kommunens kontaktcenter på telefon 0171-62 50 00 eller så kan du hämta den på www.enkoping.se.
Det skickas alltid ut ett beslut till dig där avgiften framgår. Avgiften omprövas i början av varje år och kan då förändras. En blankett skickas ut till alla för att aktuella uppgifter ska lämnas. Om dina uppgifter förändras under året ska du kontakta avgiftshandläggaren.
Lisa är ensamstående pensionär och bor i lägenhet. Hon har ungefär 25 timmar hemtjänst per månad. Hemtjänst kostar 200 kronor per timme upp till maxtaxan 2 089 kronor per månad och Lisa har lämnat in sin blankett Inkomst-och utgiftsförfrågan. Vad ska hon betala för hemtjänsten?
Inkomst efter skatt | + 7 000 |
Bostadstillägg | + 2 100 |
Hyra | - 4 150 |
Disponibel inkomst | = 4 950 |
Minimibelopp* | - 5 249 |
Förhöjt minimibelopp efter ansökan | 0 |
Avgiftsutrymme | -299 |
Lisas maxavgift per månad ** | 0 |
*Minimibeloppet är framräknat efter en bestämd procentdel av årets prisbasbelopp och ändras därför varje år.
**Lisa har ett negativt avgiftsutrymme och betalar inget för sin hemtjänst eftersom avgiften kan sättas ner till lägst 0 kronor.
Pelle är 35 år, ensamstående och bor i eget hus. Han har hemtjänst tillfälligt på grund av att han brutit benet, han lånar också en rullstol under tiden . Hemtjänst kostar 200 kronor per timme upp till maxtaxan 2 089 kronor per månad och Pelle lämnar in sin blankett Inkomst-och utgiftsförfrågan. Vad ska han betala för hemtjänsten?
Inkomst efter skatt | +25 000 |
Bostadstillägg | 0 |
Bostadskostnad | -5 600 |
Disponibel inkomst | =19 400 |
Minimibelopp* | -5 249 |
Förhöjt minimibelopp efter ansökan | -525 |
Avgiftsutrymme | +13 626 |
Pelles maxavgift per månad ** | 2 089 |
Tillfälligt lån av rullstol | 200 |
Totalt att betala per månad | 2 289 |
*Minimibeloppet är framräknat efter en bestämd procentdel av årets prisbasbelopp och ändras därför varje år. Pelle får tillgodoräkna sig ett högre minimibelopp eftersom han är under 65 år och beräknas ha en högre kostnad för livsmedel.
** Pelle har ett avgiftsutrymme som är större än maxtaxan och kan därför betala totalt 2 089 kronor per månad för larm och hemtjänst. Maxtaxan är 2 089 kronor per månad under 2019. Hjälpmedel ingår inte i maxtaxan utan tillkommer.
Stina är ensamstående med två minderåriga barn (9 och 13 år), har sjukersättning och bor i hyrd lägenhet. Hon har ungefär 40 timmar hemtjänst per månad. Hemtjänst kostar 200 kronor per timme och Stina lämnar in sin blankett Inkomst-och utgiftsförfrågan. Vad ska hon betala för hemtjänsten?
Inkomst efter skatt | +10 000 |
Bostadstillägg | +5 590 |
Hyra | -5 900 |
Disponibel inkomst | = 9 690 |
Minimibelopp* | -5 249 |
Förhöjt minimibelopp efter ansökan** | -525 |
Förhöjt minimibelopp för barn efter ansökan** | -6 690 |
Totalt minimibelopp | -12 464 |
Avgiftsutrymme | -2 774 |
Stinas maxavgift per månad *** | 0 |
*Minimibeloppet är framräknat efter en bestämd procentdel av årets prisbasbelopp och ändras därför varje år.
**Stina får dels tillgodoräkna sig ett högre minimibelopp i avgiftsberäkningen eftersom hon är under 65 år och beräknas ha en högre kostnad för livsmedel. Hon får dessutom tillgodoräkna sig ett belopp framräknat av Konsumentverket för de två barnen.
***Stina har ett negativt avgiftsutrymme och betalar ingen avgift för larm och hemtjänst. Maxtaxan är 2 089 kronor per månad under 2019.
Kalle är ensamstående och bor i lägenhet. Han har inget bostadstillägg. Han har ett trygghetslarm och ungefär tio timmar hemtjänst per månad. Han har lämnat in blanketten Inkomst-och utgiftsförfrågan. Vad ska han betala för larm och hemtjänst?
Inkomst efter skatt | +11 500 |
Bostadstillägg | 0 |
Hyra | -4 300 |
Disponibel inkomst | =7 200 |
Minimibelopp* | -5 249 |
Förhöjt minimibelopp efter ansökan | 0 |
Avgiftsutrymme | +1 951 |
Kalles maxavgift per månad ** | 2 089 |
*Minimibeloppet är framräknat efter en bestämd procentdel av årets prisbasbelopp och ändras därför varje år.
** Kalle har ett avgiftsutrymme som är större än maxtaxan och kan därför betala totalt 2 089 kronor per månad för larm och hemtjänst. Maxtaxan är 2 089 kronor per månad under 2019.
Kalle behöver senare vara en tid på korttids. Han har sitt larm kvar hemma och har också hunnit ha några timmar hemtjänst under samma månad. Vad ska han betala för larm, hemtjänst och omvårdnad?
När Kalle är på korttids har han ett högre minimibelopp eftersom han får en högre kostnad för mat än vad han beräknas ha hemma. Minimibeloppet är då 6 399 kronor per månad jämfört med 5 249 kronor i boendet hemma. Beloppet höjs med skillnaden mellan Konsumentverkets beräkning och månadskostnaden för matabonnemang.
Inkomst efter skatt | +11 500 |
Bostadstillägg | 0 |
Hyra*** | -4 300 |
Disponibel inkomst | = 7 200 |
Minimibelopp* | -6 399 |
Förhöjt minimibelopp efter ansökan | 0 |
Avgiftsutrymme | +801 |
Kalles maxavgift per månad ** Mat tillkommer | 801 |
*Minimibeloppet är framräknat efter en bestämd procentdel av årets prisbasbelopp och ändras därför varje år.
**Omvårdnadsavgiften på korttids ingår i maxtaxan och får tillsammans med larmet och hemtjänsten inte bli mer än 2 089 kronor per månad för Kalle. Maten ligger utanför maxtaxan så den får man alltid betala.
*** På korttids har man inget hyreskontrakt så bostadskostnaden beräknas på den man har i sitt ordinarie boende.
Olle och Maja är gifta och bor i egen villa. Maja har ett trygghetslarm och så har de hjälp med städning och tvätt ungefär 4 timmar totalt varje månad. Tiden för serviceinsatser delas på makarna. De har lämnat in blanketten Inkomst-och utgiftsförfrågan och fått en personlig beräkning. De har lite sparade pengar på banken och tar upp ränteintäkten på blanketten, det sparade kapitalet räknas inte in i inkomsten. Vad ska de betala för larm och hemtjänst?
För sambor räknas inkomsten var för sig men bostadskostnaden delas på två.
Avgiftsberäkning för vardera Olle och Maja ........... Om Olle och Maja varit sambor
Olles inkomst efter skatt | +10 200 | Olles inkomst efter skatt | +10 200 | |
Majas inkomst efter skatt | +7 300 | Majas inkomst efter skatt | +7 300 | |
Gemensam inkomst | =17 500 | Gemensam inkomst | ||
Gemensam inkomst/2 | +8 750 | Gemensam inkomst/2 | ||
Bostadskostnad | -6 500 | Bostadskostnad | ||
Bostadskostnad/2 | -3 250 | Bostadskostnad/2 | -3 250 | -3 250 |
Disponibel inkomst för var och en | =5 500 | Disponibel inkomst för var och en | =6 950 | =4 050 |
Minimibelopp för var och en* | -4 435 | Minimibelopp för var och en* | -4 435 | -4 435 |
Förhöjt minimibelopp efter ansökan | 0 | Förhöjt minimibelopp efter ansökan | 0 | 0 |
Avgiftsutrymme för var och en | +1 065 | Avgiftsutrymme för var och en | +2 515 | -385 |
Olle betalar ungefär ** | 400 | Olle betalar ungefär ** | 800 | |
Maja betalar ungefär ** | 640 | Maja betalar ungefär ** | 0 |
*Minimibeloppet är framräknat efter en bestämd procentdel av årets prisbasbelopp och ändras därför varje år.
**Eftersom hemtjänsten debiteras för utförd tid kan tiden och därmed avgiften variera upp till personens avgiftsutrymme eller maxtaxan, timpriset är 200 kronor per timme. Larmet kostar 240 kronor per månad och ingår i maxtaxan.
Olle behöver flytta till omvårdnadsboende och Maja bor kvar i villan med hela bostadskostnaden så hon får därför bostadstillägg från Pensionsmyndigheten. Olle får också bostadstillägg för sin hyra. Vid beräkningen för Olle tas också ekonomisk hänsyn till Maja som bor kvar hemma. Vad ska de betala för trygghetslarm och hemtjänst respektive omvårdnad?
Avgiftsberäkning för Maja:
Olles inkomst efter skatt | +10 200 |
Majas inkomst efter skatt | +7 300 |
Gemensam inkomst | =17 500 |
Gemensam inkomst efter skatt/2 | +8 750 |
Bostadstillägg | +2 785 |
Bostadskostnad | -6 500 |
Disponibel inkomst | =5 035 |
Minimibelopp* | -5 249 |
Förhöjt minimibelopp efter ansökan | 0 |
Avgiftsutrymme | -214 |
Majas maxavgift per månad** | 0 |
*Minimibeloppet är framräknat efter en bestämd procentdel av årets prisbasbelopp och ändras därför varje år.
**Maja får ett negativt avgiftsutrymme och betalar inget för larm eller hemtjänst.
Avgiftsberäkning för Olle:
Olles inkomst efter skatt | +10 200 |
Majas inkomst efter skatt | +7 300 |
Gemensam inkomst | =17 500 |
Gemensam inkomst efter skatt/2 | +8 750 |
Bostadstillägg | +1 245 |
Hyra omvårdnadsboende | -4 030 |
Disponibel inkomst | =5 965 |
Minimibelopp* | -5 899 |
Jämkning för make/maka | -214 |
Förhöjt minimibelopp efter ansökan | 0 |
Avgiftsutrymme | -148 |
Olles omvårdnadsavgift** Mat och hyra tillkommer | 0 |
*Minimibeloppet är framräknat efter en bestämd procentdel av årets prisbasbelopp och ändras därför varje år. Minimibeloppet höjs på grund av att han har en högre kostnad för mat i särskilt boende än hemma. Vissa saker ingår i omvårdnadsavgiften, till exempel säng och toalettpapper, därför görs även ett avdrag på minimibeloppet. Olle får bostadstillägg från Pensionsmyndigheten beräknat på sin hyra på omvårdnadsboendet.
**Olle får ett negativt avgiftsutrymme och betalar ingen omvårdnadsavgift utan betalar enbart för mat och hyra. I Olles beräkning tar vi hänsyn till att Maja får ett negativt avgiftsutrymme.
Efter ett tag flyttar Maja också till omvårdnadsboendet och in i Olles lägenhet. De delar nu på hyran och därför blir avgiftsutrymmet större för var och en så de får betala en del av omvårdnadsavgiften utöver mat och hyra. Minimibeloppet är lägre för makar som delar lägenhet jämfört med om de har varsin. Vad får de betala för omvårdnaden?
Avgiftsberäkning för vardera Olle och Maja:
Olles inkomst efter skatt | +10 200 |
Majas inkomst efter skatt | +7 300 |
Gemensam inkomst | =17 500 |
Gemensam inkomst efter skatt/2 | +8 750 |
Bostadstillägg | +350 |
Hyra omvårdnadsboende/2 | -2 015 |
Disponibel inkomst | =7 085 |
Minimibelopp* | -5 058 |
Förhöjt minimibelopp efter ansökan** (god man) | -500 |
Avgiftsutrymme för var och en | +1 527 |
Omvårdnadsavgift att betala per person och månad. Mat och hyra tillkommer | 1 527 |
*Minimibeloppet är framräknat efter en bestämd procentdel av årets prisbasbelopp och ändras därför varje år.
**Maja och Olle behöver hjälp med sin ekonomi av en god man som de får betala 500 kronor var för per månad. Hänsyn till den kostnaden tas i avgiftsberäkningen.