De skärpta allmänna råden förlängs till 13 december

Publicerad 2020-11-18

De lokala allmänna råden som införts i Uppsala län för att minska spridningen av covid-19 ska fortsätta gälla till den 13 december.

De skärpta lokala råden för Uppsala län infördes den 20 oktober och har förlängts vid ett tidigare tillfälle till den 17 november. Nu har Folkhälsomyndigheten i samråd med smittskyddsläkaren i Region Uppsala förlängt råden en till gång, denna gång till 13 december.

– Det pågår fortfarande en omfattande smittspridning i samhället. Därför har vi rekommenderat Folkhälsomyndigheten att förlänga de allmänna råden, säger biträdande smittskyddsläkare Anna Gillman.

Råden för Uppsala län är följande:

• Undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel.
  • I möjligaste mån undvika fysisk kontakt med andra personer än de man bor med (undvika fester och andra sociala umgängen).
  • Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de skärpta allmänna råden. Det kan handla om att arbetsgivare uppmanar personalen att arbeta hemifrån och begränsar resor och fysiska möten. Andra verksamheter bör försöka minimera antalet besökare.

Läs hela pressmeddelandet om att de skärpta allmänna råden förlängs på Region Uppsalas webbplats

Läs mer om de allmänna skärpta råden på Enköpings kommuns samlingssida om corona­viruset

Fortsatt publiktak på 50 personer

Publikgränsen på max 50 personer blir kvar i Uppsala län till åtminstone den 23 november. Det
beslutet fattade Länsstyrelsen i Uppsala län den 17 november.

Slutdatumet är satt i avvaktan på regeringens eventuella beslut om max åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Foto på Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.