Plexiglas har gjort efterlängtade besök möjliga

Publicerad 2020-07-31

Flera efterlängtade besök och till och med ett 100-årsfirande har gått att genomföra på omvårdnadsboenden i Enköping den senaste tiden. Det tack vare plexiglasställningar.

Alla omvårdnadsboenden i Enköpings kommun har numera plexiglasställningar. Det är för att boenden ska kunna träffa sina anhöriga på ett säkrare sätt och förhindra eventuell smittspridning.

På Björkbackens omvårdnadsboende användes plexiglasställningen bland annat när boende Bertil Wallin blev firad av släkt och vänner på sin 100-årsdag.

– Plexiglasmötena fungerar bra hos oss. De spritas efter varje användning och det är personalen som ansvarar för att hämta och lämna plexiglasen. Vid behov bistår personalen med hjälp under mötet genom att stå på samma sida som boenden. Exempelvis om en boende har problem med hörseln, då kan personalen förmedla vad den anhöriga säger, säger Kuryakos Dogan, resultatenhetschef.

Har köpt in surfplattor

Kuryakos Dogan uppmanar alla anhöriga att använda sig av plexiglaset, även om besöket sker på avstånd utomhus och alla är friska.

På Björkbacken har de också införskaffat två surfplattor för att möjliggöra videosamtal mellan boende och anhöriga som inte kan träffas på riktigt. För att värna om sekretessen sker samtalen på en speciell app som är krypterad.

Boka in ett möte

Liljegårdens omvårdnadsboende var en av de första som började använda sig av plexiglasställning vid besök. Där har det gått bra, även om mötesdeltagarna får prata lite högre än vanligt, menar Katarina Löfberg som är resultatenhetschef.

Det finns både instruktioner för mötesdeltagarna och personalen för hur mötena ska ske på ett säkert sätt. Vill du boka in ett ”plexiglasmöte” är det bara att höra av sig till aktuellt omvårdnadsboende.

Bild på plexiglasmöte. En man sitter bakom plexiglasställningen som har träramar. Framför honom sitter släkt och vänner vid ett långbord.

Bertil Wallin, som bor på Björkbackens omvårdnadsboende, blev ordentligt firad av släkt och vänner på 100-årsdagen. Tack vare plexiglasställningen kunde firandet ske på ett säkert sätt.

Par sitter på en bänk och framför dem står en plexiglasställning med träramar. På andra sidan skärmen sitter en kvinna.

Plexiglasställningen används när paret Gunhild och Göran Mellström får besök av dottern Anita Thanger.