Undvik besök hos äldre och personer i riskgrupp

Publicerad 2020-07-29

För många betyder sommar och semester tid till att hälsa på hos äldre släktningar och vänner. Men i år måste vi njuta av varandras sällskap på nya sätt.

Kanske är du van med att åka hem till en äldre släktning om somrarna, där du nästan föräter dig på jordgubbar och glass. Men i år måste vi undvika besök hos äldre och personer i riskgrupp. Därför måste vi också hitta på nya sätt för att njuta av sommaren och varandras sällskap.

Varför då?

Äldre och personer i riskgrupp kan få svårare symptom om de blir smittade med covid-19. Vi vet att det är svårt att inte få umgås som vanligt med personerna som betyder mest för en, speciellt under sommaren, men det är allas ansvar att se till att de inte blir smittade.

Tre tips på hur du kan tänka:

• Inför ett dagligt telefonsamtal till varandra eller ha ett videostamtal med varandra om det är möjligt.
  • Om du har barn som längtar efter mor- och/eller farföräldrar kan de få i uppdrag att skicka roliga vykort eller brev till dem.
  • Om alla är friska går det i vissa fall att genomföra besök, men då ska besöket ske utomhus och på ordentligt avstånd. Alla äldreboenden i Enköping har infört plexiglasställningar för att kunna genomföra säkrare möten. Det är bara att kontakta boendet och boka in en tid för ett "plexiglasmöte".

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats om hur du kan begränsa smittspridningen.

Illustration av en vit stoppskylt på en grön bakgrund. Med texten "Njut av sommaren på nya sätt!" och "Undvik besök hos äldre och personer i riskgrupp".