Stanna hemma om du är sjuk

Publicerad 2020-07-22

På sommaren kanske du vanligtvis går ut och njuter av vädret och en glass, fast du är genomförkyld och borde ligga nerbäddad. Det kommer inte att gå denna sommar.

I sommar måste du stanna hemma om du är sjuk, till och med om du bara känner dig lite sjuk. Vi vet att det kan vara tråkigt att vara hemma när vädret är som bäst men kanske går det att njuta av sommaren på nya sätt. Exempelvis med en bra serie, film eller bok hemma.

Varför då?

Det är allas ansvar att hindra spridningen av covid-19 och det är därför viktigt att du stannar hemma vid minsta symptom.

Tre tips på hur du kan tänka:

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk. Vänta sedan minst 48 timmar efter att du blivit frisk och symptomfri, innan du går ut igen.
  • Du som har en konstaterad covid-19-infektion ska stanna hemma i minst sju dagar efter att du insjuknade. Du ska även ha varit feberfri i två dagar och må betydligt bättre, innan du går ut igen.
  • Fortsätt att följa rekommendationerna när du har blivit frisk. Håll avstånd till andra du träffar för att undvika att smittan sprids.

Källa: 1177 vårdguiden

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats om hur du kan begränsa smittspridningen.

Illustration av en person som snyter sig i en näsduk. Med texten "Stanna hemma om du är sjuk" och "Njut av sommaren på nya sätt".