Håll omtänksamt avstånd utomhus och inomhus

Publicerad 2020-07-08

För många betyder sommaren en tid att få vara tillsammans. I år behöver vi njuta av den på nya sätt.

För många betyder sommaren en tid att umgås många tillsammans. Kanske på stranden ätandes sandiga smörgåsar, eller på en spontan grillfest med vännerna. I år behöver vi njuta av sommaren på nya sätt.

Håll ett omtänksamt avstånd oavsett om du är inne på jobbet och längtar till semestern eller är på en badstrand och bygger sandslott.

Varför då?

För att minska risken att smitta andra och för att själv inte bli smittad ska du hålla avstånd. Försök, så ofta du kan, att hålla lite mer än en armlängds avstånd till andra människor som du inte bor med.

Tre tips för hur du kan hålla avstånd:

  • Håll ett fysiskt avstånd – men glöm inte att du fortfarande kan hålla kontakt med vänner och familj via telefon, chatt och video.
  • Visa hänsyn när du går ut. Ta en extra sväng förbi den du möter och försök att respektera tejp, skyltar och de anvisningar som butiker, kaféer och restauranger satt upp.
  • Låt det vara okej att någon säger till om du råkar komma för nära. Och kom ihåg att du också kan påminna att hålla avstånd. 2-metersreglen är en bra måttstock.

Källa: 1177 Vårdguiden

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats om hur du kan begränsa smittspridningen.

Illustration av två personer med en pil mellan varandra. Med texten Njut av sommaren på nya sätt! Håll omtänksamt avstånd utomhus och inomhus.