Första spadtaget för samsjuklighets­boendet

Publicerad

I dag tog socialnämndens vice ordförande första spadtaget till samsjuklighetsboendet i Örsundsbro.

– Det är roligt att bygget är igång, säger socialnämndens förste vice ordförande Amanda Forsberg (L) som fick ta det första spadtaget med hjälp av en grävskopa.

Samsjuklighetsboendet ska ligga i Gryta-Husby och kommer att ha tolv lägenheter, gemensamhetsytor och personalutrymmen. Det är till för människor med dubbel­diagnoser som beroende eller missbruk i kombination med psykisk ohälsa. Boendet kommer att vara bemannat med personal dygnet runt.

– Vi kommer att använda olika verksamheter inom kommunen för att skapa sysselsättning till de boende. Att boendet ligger på en sån här plats på landet skapar möjligheter till sysselsättning som att ta hand om en träd­gård eller höns, säger Elisabeth Kántor som är socialchef.

Tomten kommer inte att färdigställas helt i samband med bygget utan de boende kommer att få möjligheten att påverka vad den ska innehålla och hur det ska utformas.

– Det är tänkt att det här ska likna ett eget boende så långt det är möjligt. Här ska du kunna bo på en rogivande plats under en längre tid. Det handlar inte om ett kort perspektiv, säger Elisabeth Kántor.

Boende i samverkan mellan två nämnder

Samsjuklighetsboendet byggs i samverkan mellan socialnämnden och vård- och omsorgsnämnden. Uppdraget och ansvaret för driften kommer att vara social­nämndens ansvar, men nämnderna och för­valtningarna kommer att samverka kring kompetens och medarbetarresurser.

– Jag ser fram emot att få nyttja vår gemensamma kompetens och göra det så bra som möjligt för de här individerna, säger Lotta Tronêt som är chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

– Socialförvaltningen och vård- och omsorgs­förvaltningen har redan en lång tradition att samverka i olika individärenden, men det här är första gången som vi samverkar kring ett boende.

Står klart nästa höst

Planen är att samsjuklighets­boendet ska tas i bruk hösten 2020.

– Just nu gör vi markarbetena och förbereder för att gjuta grunden, säger Jennifer Laurin som är projektledare på kommunens fastighets­avdelning.

– I början av nästa år kommer vi att börja resa stommen och i vår kommer vi att ha huset taklagt, säger Patrik Toresäter som är VD på general­entreprenören Andersson Company.

Läs mer om projektet och dess utveckling på vår webbplats Enköping växer.

Enköping

Amanda Forsberg i förarhytten. Från vänster Elisabeth Kántor, Lotta Tronêt och Patrik Toresäter. Foto: Jessica Lindegren