Ekonomisk rådgivning och stöd

Vi erbjuder stöd och rådgivning om din ekonomi och hjälp att ansöka om skuldsanering. Frivilliga organisationer och privatpersoner kan även söka bidrag från olika fonder.

Om du har problem med din ekonomi kan en budget- och skuldrådgivare hjälpa dig. Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning och har tystnads­plikt. Vi kan till exempel göra en plan för dina inkomster och utgifter, hjälpa dig att få kontroll över dina skulder eller hjälpa dig att räkna ut hur mycket som är rimligt för dig att betala varje månad. Om dubehöver du ansöka om skuldsanering kan vi hjälpa dig med ansökan. Skuldsanering betyder att du helt eller delvis kan bli fri från att betala dina skulder.

Hos socialnämnden kan du som privatperson och folkbokförd i Enköpings kommun ansöka om bidrag från tre olika fonder. Frivilliga organisationer som arbetar med att motverka drogmissbruk, våld, kriminalitet samt barn och ungdomar i riskzon kan ansöka om verksamhets­bidrag.

Vanliga frågor

Från vilka fonder kan jag ansöka om bidrag?

Du kan ansöka om bidrag från tre olika fonder: Stiftelsen Lindholmska fonden, Malmgrenska stiftelsen och Stiftelsen för behövande i Enköpings kommun.

Om socialnämndens fonder

Vad ska jag göra om jag får en räkning som jag inte kan betala?

​Om du får en räkning som du inte kan betala ska du kontakta företaget så snart som möjligt och tala om det. Om du kommer att kunna betala fakturan inom den närmaste tiden, kan du fråga om du kan få ett så kallat anstånd och betala fakturan lite senare. Om du kan betala del av fakturan, kan du fråga om du får dela upp betalningen på flera tillfällen.

Vem kan svara på frågor om min ekonomi?

​Du kan kontakta vår budget- och skuldrådgivare för att få stöd och hjälp. Du hittar också information och hjälpmedel om privatekonomi på konsumentverkets webbplats hallakonsument.se. Där finns också kontaktuppgifter till alla kommuners budget- och skuldrådgivning i Sverige.

Fördjupning