Boende funktions­­ned­sättning

Boende med särskild service där omvårdnad, stöd och service anpassas efter dina behov och resurser.

I ett boende med särskild service ska du kunna leva ett så bra och självständigt liv som möjligt. Det finns två olika slags boenden med särskild service i kommunen: gruppbostad och servicebostad.

Vanliga frågor

I en gruppbostad har du egen lägenhet eller eget rum som är anpassad efter dina behovmen du har också tillgång till gemensamma utrymmen. Du kan få service och omvårdnad dygnet runt. Här bor personer som har ett stort behov av omsorg och tillsyn större delen av dygnet.

I ett serviceboende bor du i en egen lägenhet som är anpassad efter dina behov. Du har tillgång till gemensam service, larm och socialt stöd av personal. Det finns oftast flera servicebostäder i samma hus eller i närheten.

​Du betalar hyra, förbrukningsel och dina egna matkostnader.

Ja, kommunens nätverkslag kan hjälpa dig att kalla till ett nätverksmöte. Om du har bekymmer kan flera personer i din närhet bli inblandade och berörda på olika sätt.

Om Nätverkslaget och hur du kontaktar oss

Sedan 2017 gäller anhörigbehörighet. Det innebär att du som anhörig kan företräda en familjemedlem. Du kan till exempel ansöka om bidrag, betala räkningar eller kontakta en biståndshandläggare för att ansöka om hjälp och stöd för din närstående.

Mer om anhörigbehörighet.

Fördjupning

Relaterade sidor till boende funktionsnedsättning

Mer om boende funktionsnedsättning på externa webbplatser

Kontakt

Hittar du inte svaret på din fråga?

Relaterade ämnen