Miljö- och byggnadsnämnden ansvarar för kommunens myndighetsutövning och rådgivning enligt lagstiftning för byggnation, miljöskydd, livsmedel, tobak, hälsoskydd och lägenhetsregister.
Hitta på sidan
Alla som bor eller verkar inom Enköpings kommun är miljö- och byggnadsnämndens kunder. Utöver direkta kunder finns många andra intressenter med behov av våra tjänster.
Miljö- och byggnadsnämndens uppdrag är att fullgöra kommunens myndighetsutövning och rådgivning enligt miljöbalken, plan- och bygglagen, livsmedelslagstiftningen, smittskyddslagen, strålskyddslagen, lagen om lägenhetsregister med mera. Nämnden ska i alla situationer ge god service och rådgivning till sina kunder.
Nämnden arbetar med:
Miljö- och byggnadsnämnden är en opartisk myndighet. I nämnden sitter förtroendevalda politiker.
Till sin hjälp har nämnden en förvaltning som består av cirka 60 tjänstemän. Miljö- och byggnadsförvaltningen har tre avdelningar: byggavdelningen, miljöavdelningen samt kart- och GIS-avdelningen.
Byggavdelningen arbetar med byggärenden enligt plan- och bygglagen samt energirådgivning. Vi ansvarar även för strandskyddsdispenser och obligatorisk ventilationskontroll (OVK) samt tillsyn av hissar, olovliga byggnationer, lekplatser, tillgänglighet, byggnaders säkerhet och underhåll.
Miljöavdelningen arbetar främst med tillsyn av verksamheter enligt miljöbalken och livsmedelslagen. Vi beslutar om tillstånd för bergvärmepumpar och enskilda avlopp samt registrerar nya livsmedelsverksamheter. Vi ansvarar också för rådgivning och information om bland annat radon, enskilt dricksvatten och andra hälsoskyddsfrågor.
Miljöavdelningen är indelad i fem enheter: avlopp, hälsoskydd, livsmedel, miljöskydd och lantbrukstillsyn.
Kart- och GIS-avdelningen arbetar med insamling, lagring och tillhandahållande av geografisk information. GIS (Geografiska Informations System) ger bra beslutsunderlag när det geografiska läget har betydelse. Vi gör också inmätningar, förbereder lantmäteriförrättningar samt producerar kartor och utför GIS-analyser. Vi har även huvudansvaret för namngivning av gator, torg samt adressättning i kommunen.
Vi planerar, genomför, utvärderar och förbättrar kvaliteten i ett systematiskt kvalitetsarbete.
Nämndens ansvar och uppgifter framgår av reglementet och utgörs till största delen av myndighetsutövning. Nämnden fokuserar också på hur myndighetsutövningen upplevs, d v s hur nämnden bemöter medborgare och företag. Nämndens arbete ska vara rättssäkert men också upplevas effektivt, tillgängligt och serviceinriktat.
Nämndens uppdrag har sin styrning från såväl statliga som kommunala lagar, regler, mål, policys och riktlinjer. Hur den statliga styrningen hanteras återfinns i förvaltningen verksamhetsplaner, tillsynsplaner och kontrollplaner. Förvaltningen har också planer för arbetsmiljö och säkerhet,. Nämnden beslutar om nämndplan, detaljbudget, jämställdhetsplan och intern kontrollplan med en årsplan som redovisas nedan.
Varje medarbetare ska känna till och beakta kommunens strategiska mål och nämndens mål. I respektive avdelning formuleras aktiviteter för att nå målen. Nämnden har genom sitt arbetsmiljöansvar en viktig roll för en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö. Kommunens värdegrund är en utgångspunkt så att såväl medarbetare som medborgarna ska utveckla sitt allra bästa jag.
Sambandet mellan nöjda medarbetare och nöjda kunder är tydligt. För att åstadkomma ett bra resultat är det väsentlig för nämnden att fokusera på både medarbetarna och kunderna. Regelbundna mätningar görs av nöjdheten hos såväl medarbetare som kunder. Resultatet analyseras och slutsatserna används i förbättringsarbetet.
För att uppnå hög kvalitet är det viktigt att förvaltningen
Vi publicerar inte miljö- och byggnadsnämndens kallelser och protokoll på webbplatsen för att de innehåller personuppgifter.
Protokollen finns i kommunens kontaktcenter, på miljö- och byggnadsförvaltningen och på Enköpings bibliotek cirka tio dagar efter sammanträdet.
Miljö- och byggnadsnämndens effektmål utgår från kommunens strategiska mål.
Viktiga delar att styra verksamheten efter är minskade kostnader för försörjningsstöd, färre antal placeringar i privata familjehem och fler invånare som känner att deras situation har förbättrats sedan de kom i kontakt med socialtjänsten.
Fullgör våra uppdrag till största delen
Nämnden fullgör sina uppdrag till största delen. Vissa uppgifter som tillkommit under senare år genom ändringar i miljöbalken och plan- och bygglagen har varit svårare att genomföra. Arbete utifrån nya GDPR har genomförts. Smiley har införts inom livsmedelsbranschen. Kart- och GIS-verksamheten har utvecklats genom regionalt och nationellt samarbete. Samtliga kart- och mätuppdrag inom plan- och byggprocesserna utförs löpande i enlighet med beställningarna.
Digitalisering
Digitalisering i syfte att förenkla för kunderna har bedrivits på alla avdelningar. Hemsidorna har setts över och kundanpassats. Åtta e-tjänster har införts på byggavdelningen. Två digitaliseringsprojekt har genomförts. Det ena i syfte att på sikt digitalisera plan- och byggprocessen. Det andra innebär ett nytt ärendehanteringsssytem som möjliggör en mer rationell handläggning och nya e-tjänster.
Ekonomiskt underskott
Ekonomiskt gör nämnden ett underskott främst orsakad av flytt av förvaltningen till nya lokaler, men också andra oförutsedda arbetsuppgifter som gav lägre intäkter under våren.
Tjänster enligt lagkrav
Tjänster utöver lagkrav