Näringslivsavdelningen uppmuntrar fler att starta eget

Publicerad

Genom samarbeten, mässor och rådgivningar arbetar näringslivsavdelningen för att fler ska ta steget och bli egna företagare.

Foto på kvinna som sitter i en soffa och ler mot kameran.

Lotta Stenberg arbetar som näringslivskoordinator på kommunens näringslivsavdelning. Hon ser kommunens samarbeten med näringslivet som en viktig del i hennes arbete för att kommunen ska kunna erbjuda medborgare bra arbetsmöjligheter.

Näringslivsavdelningen tror att ett starkt näringsliv kan bidra till kommunfullmäktiges mål om att hjälpa arbetssökande etablera sig på arbetsmarknaden. Ett sätt att göra detta på är att starta eget.

– Vi ser exempelvis vårt samarbete med Ung företagsamhet (UF) som en satsning på våra unga invånare. Genom UF får de lära sig om entreprenörskap, träffa människor från branschen och ta del av hur eget företagande kan se ut. Att i ung ålder få denna erfarenhet tror jag är enormt givande och kommer vara till stor fördel när man ska ut i arbetslivet, oavsett om man väljer att starta eget eller inte, säger Lotta Stenberg, näringslivskoordinator.

Samarbete med Nyföretagarcentrum

Näringslivsavdelningen samarbetar även med Nyföretagarcentrum. De erbjuder ett mentorprogram under nystartade företagares första år och rådgivning till de som är intresserade av att starta eget. Under rådgivningen går man igenom följande:

  • Varför vill du starta företag?
  • Hur ser din affärsidé ut? Vad ska du sälja för vara eller tjänst?
  • Vem är din kund?
  • Vilka är dina främsta konkurrenter?
  • Hur ser din affärsmodell ut?
  • Hur ser din budget ut och vilka finansieringsmöjligheter finns?
  • Har du skapat en affärsplan?

– Genom vårt partnerskap med Nyföretagarcentrum kan vi erbjuda gratis rådgivning för de som vill starta eget. Vi har även en starta eget mässa ihop en gång per år, med undantag under pandemin så klart, säger Lotta och fortsätter.

– Men vi ser fram emot att starta upp den igen och träffa alla de som vill starta eget och dela med oss av vad vi kan hjälpa till med på deras resa mot ett eget företag.

Del av kommunfullmäktiges långsiktiga plan

Näringslivsavdelningens arbete med att uppmuntra till att starta eget företag i Enköping är en del av deras arbete för att nå kommunfullmäktiges långsiktiga mål, för uppgiften Självständigt liv.

Kontakta oss vid frågor

Om du har frågor eller vill veta mer är du välkommen att kontakta oss.

Lotta Stenberg
Näringslivskoordinator
Mejl: charlotta.stenberg@enkoping.se