Möt vår nya näringslivs­chef

Publicerad

Anna Holmström har bara arbetat som näringslivschef i kommunen i två veckor men har redan mycket tankar kring Enköpings näringsliv och företagande.

Den första tiden har Anna fått ägna mycket tid till att sätta sig in i hur näringslivsfrågorna hanteras internt i kommunen och att lära känna sina medarbetare och kollegor. Men hon har också påbörjat arbetet med att träffa företagen i Enköping för att lyssna in deras behov. Med koppling till den senaste företagsklimatranking som görs av Svenskt Näringsliv ser hon att det finns en del områden som behöver förbättras:

– Inledningsvis handlar det för mig att lyssna in företagen i Enköping och förstå deras behov. Jag vill ju att företag i Enköping ska trivas och uppleva att vi ger de bästa möjliga service och förutsättningar för att driva sina verksamheter i Enköping. När det fungerar väl bidrar det till att sprida en positiv bild av Enköping och att fler vill driva företag här. För att nå dit krävs kunskap om företagens villkor och ett gott samarbete både internt i kommunen och externt. Vi behöver arbeta strategisk men också göra fotarbetet och ha örat mot rälsen för att förstå och underlätta för dem.

Forum för företagare och näringsliv

Anna tycker också att hon sett att det saknas ett forum där kommunen möter näringslivet på regelbunden basis för att lyfta och samarbeta kring mer strategiska näringslivsfrågor. Sådana forum är viktiga för att jobba mer långsiktigt med näringslivsutveckling, menar Anna.

Det finns olika väl fungerande mötesplatser för företagen idag som till exempel God morgon Enköping där Anna medverkade för första gången förra veckan. Det finns också flera näringslivsorganisationer som organiserar företag såsom Företagarna med flera. De är viktiga aktörer som vi behöver kroka arm med om vi ska bli framgångsrika.

– Det var väldigt roligt att få träffa en hel del av Enköpings företagare på God morgon Enköping. Den här typen av mötesplatser behövs för att möjliggöra företag att träffa varandra, knyta kontakter och också inspireras av andra. Här är viktigt att vi är med och fånga upp frågor, idéer och tankar. Vi kommer att medverka framöver också för att berätta om det som händer och görs i kommunen.

Det krävs att vi är många som samarbetar

För att det är mycket som händer märks när man pratar med Anna. Hon berättar engagerat om hur hon vill göra det enkelt för företag att starta, driva och utveckla sitt företag i Enköping. Om att hon vill skruva på den näringslivsstrategi som redan finns idag och komplettera den med konkreta handlingsplaner.

– Det arbetet är påbörjat och här ska vi involvera företagen och våra samarbetspartners på ett bra sätt, säger hon. Bland annat behöver vi paketera vårt platserbjudande så att Enköping är en attraktiv plats för nya företagsetableringar vilket kräver att vi är många som samarbetar.

Ser fram emot att vara en del av allt positivt som händer

Avslutningsvis vill Anna trycka på att hon också sett väldigt mycket positivt under sin första tid i Enköping.

– Det händer otroligt mycket positivt redan i Enköping och vi behöver synliggöra det ännu mer. Berätta om de goda förutsättningar som Enköping redan har för näringsliv och företagande. Det ser jag verkligen fram emot att få vara en del av!

Foto på Anna Holmström, ny näringslivschef i Enköpings kommun.