Landshövdingen på besök i Enköping

Publicerad

Onsdagen den sjätte oktober besökte Göran Enander flera företag för att se hur pandemin påverkade dem.

Dagen startades med möten med både tjänstemän och politiker under förmiddagen, där de pratade om utmaningarna pandemin förde med sig och hur kommunen arbetat med coronaåtgärder. Här nämndes exempel som inga avgifter för tillsyn, kortade betaltider och Enköpings presentkort till vårdpersonal, för att visa uppskattning under pandemin, vilket i sin tur också gynnade den lokala handeln.

Rundtur av Myran

Sedan var det dags att visa kommunens största stadsutvecklingsprojekt, den nya entrén till Enköping – Myran. Landshövdingen fick ta del av visionen och ambitionen för Myran som den moderna mötesplatsen och katalysatorn för Enköpings klimatomställning.

Besök hos företagare

Under eftermiddagen besökte landshövdingen flera av Enköpings företagare för att höra om hur de blivit påverkade av pandemin, hur de fått tänka om, stänga ner för att nu kunna öppna upp igen, och hur de mår i dag.

Foto på fem personer utomhus som pratar.

Landshövdingen pratade om näringslivet med Sara Olsson, Cinemas ägare, Lotta Stenberg, näringslivskoordinator, Jesper Englundh (S), kommunalråd, och Susann Karlsson, butikschef på Life.


Nattklubben Cinema

Ett av besöken var till nattklubben Cinema, som drivs och ägs av Sara Olsson. Nattklubben har varit stängd i elva månader, men efter att restriktionerna lättade den 29 september, kunde Cinema öppna sina dörrar igen fredagen den första oktober. Sara berättade att hon har renoverat nattklubben under pandemin och att det känns härligt att vara igång igen.

Företagares kreativa lösningar

Till nattklubben Cinema kom även Susann Karlsson, butikschef för Life och ordförande i Enköpings centrumsamverkan, för att prata om hur företagen i Enköpings centrum haft det. Hon nämnde även de kreativa lösningarna många företagare använt sig av, som exempelvis e-handel och marknadsföring till nya målgrupper. Susann pratade även om stödet de känt från konsumenter som vill stötta den lokala handeln.

Foto på två kvinnor som ler.

Anna Olsson, Cinemas ägare, och Susann Karlsson, butikschef på Life, berättade om deras situationer under pandemin.


Fruktjuice

Under pandemin ställde företaget Fruktjuice om sin vanliga verksamhet, där de levererar egengjord fruktjuice, till handsprit. I dag levererar de fruktjuice igen, men har handspriten kvar både i sortimentet och produktionen.

Inga konkurser

Under pandemin har inga företag gått i konkurs i Enköpings centrum. Däremot har nya företag etablerat sig, däribland ett konstgalleri och en retrobutik.

– Att företagare valt att etablera sig i Enköping under en pandemi visar en stark tro till Enköpings tillväxt, säger Lotta Stenberg, näringslivskoordinator.

Foto på flera personer ute på ett torg.

Från vänster främre raden: Cajsa Möller, Etableringsstrateg, Ulrika K Jansson, kommundirektör, Ulrika Ornbrant (C), kommunalråd, Susann Karlsson, Life och ordförande Enköpings Centrumsamverkan, Jesper Englundh (S), kommunalråd, Lotta Stenberg, näringslivskoordinator. Från vänster bakre raden: Anna-Klara Lindeborg, Länsstyrelsen Uppsala län, Anna Holmström, näringslivschef, Peter Book (M), kommunstyrelsens ordförande, landshövding Göran Enander, Sara Olsson, ägare till Cinema.

Foto på en man och två kvinnor som står utomhus och pratar.

Landshövdingen, Göran Enander, i samtal med Sara Olsson, Cinemas ägare, och Lotta Stenberg, näringslivskoordinator.