Bli vår kollega

Enköpings kommun är arbetsplatsen för dig som vill vara med och skapa det långsiktigt goda samhället, samtidigt som du får chansen att utveckla ditt allra bästa jag.

Bild på kvinna som ler.

Foto: Thomas Henrikson

Gör karriär hos kommunen

Välkommen till Enköping! Här får du och alla andra medarbetare inom kommunen möjligheter till personlig utveckling samtidigt som du får chansen att göra verklig skillnad för alla som bor och lever i Enköping. Kommunen är tillräckligt stor för att ha resurser, men tillräckligt liten för att du ska få överblick och se resultat.

I Enköpings kommun satsar vi på våra talanger och främjar ett gott ledarskap. Du kan till exempel gå vårt aspirantprogram för att bli chef inom någon av våra verksamheter. Är du lärare finns möjlighet att göra karriär som förstelärare. Om du redan är chef har vi särskilda utbildningar som hjälper dig att utveckla ditt ledarskap.

Som områdets största arbetsgivare är det vi inom Enköpings kommun som tillsammans ansvarar för servicen till en växande befolkning i alla åldrar. Har du idéer finns det utrymme för dig att förverkliga dem tillsammans med dina kollegor.

I Enköping behöver du inte heller välja mellan att göra karriär och leva ett bra liv. Här är det tryggt och nära till allt. Här kan du ha ett aktivt liv vare sig du gillar storstad och kultur eller natur och rekreation. Du har nära till gräs under fötterna samtidigt som du befinner dig i en av Sveriges mest expansiva regioner.

Filmen nedanför handlar om hur det är att jobba inom Enköpings kommun. Läs mer om Enköpings kommun som arbetsgivare på denna sida.

Balans i livet

Här är avstånden korta mellan människor och till det som är viktigt i livet; vardagsliv, familj, vänner, upplevelser. Det gör att dygnets timmar kan utnyttjas till livets väsentligheter. Alla söker balans i tillvaron. Den finns i Enköping.

Balans i livet kan betyda mycket. Hur kan vi kombinera arbete med privatliv – utan att det kostar för mycket energi, kraft och frustration i vardagen? Att förbättra den möjligheten tjänar både du som arbetsgivare och du som anställd på! Oavsett om du är kvinna eller man strävar vi efter en bra vardagsbalans mellan arbete och fritid.

Närheten i de mindre geografiska avstånden i Enköping gör tillvaron enklare. Närheten gör det lättare att hitta balans mellan fritid och arbete.

Balans i livet kan vara

 • när jag kan hantera de krav som ställs på mig.
 • när mängden energi räcker till både arbete och fritid.
 • när jag känner mig nöjd med det jag valt att göra.
 • att känna att läget är under kontroll.
 • arbetsbekymmer inte spiller över hemma – eller tvärtom.
 • att få fullfölja tankar, idéer och arbetsmoment hemma och på jobbet i lugn och ro.
Foto på en tjej som ler in i kameran.

Foto: Scandinav Foto

Kommunen som arbetsgivare

Enköpings kommun är arbetsplatsen som satsar på sina medarbetare och chefer. Vi erbjuder bland annat friskvårdsbidrag, kompetensutveckling och möjlighet till distansarbete.

Enköpings kommun är områdets största arbetsgivare. Vi är ungefär 3000 personer som ger service till en växande befolkning i olika åldrar och med olika behov.

Många av de cirka 150 yrken som finns samlade hos oss kännetecknas av kontakten mellan människor. Jobben inom vård, skola och omsorg är några av de mest kvalificerade serviceyrkena man kan ha. Hos oss finns också kunskap om bland annat teknik, samhällsbyggande och miljö.

Här finns en stor bredd och goda möjligheter att utvecklas, samtidigt som du har ett meningsfullt jobb.

Våra förmåner

Som anställd* i Enköpings kommun har du bland annat rätt till:

25-32 dagars semester per år, beroende på din ålder

Möjlighet att semesterväxla, vilket ger dig ytterligare 5-6 semesterdagar per år

Möjlighet att jobba på distans när arbetet så tillåter

Flextidsavtal

 • Friskvårdsbidrag på 2000 kronor
 • Rabatt på bad och gym i Idrottshuset
 • Kompetensutveckling, bland annat genom kommunens kompetensutvecklingsfond
 • Möjlighet att löneväxla till pension
 • Tio procents extra ersättning vid sjukdom från nittionde dagen
 • Föräldrapenningtillägg – motsvarar 10 procent av lönebortfallet och betalas ut under max 180 dagar. Betalas ut en gång per födsel till medarbetare som haft en sammanhängande anställning i 365 dagar i Enköpings kommun.
 • Företagshälsovård

*Förmånerna kan variera något beroende på vilken anställningsform du har och vilken förvaltning du arbetar på.

Kompetens­utveckling

Eftersom vi tror att bra chefer är nyckeln till en bra arbetsplats satsar vi på chefs- och ledarutveckling. Alla chefer går ”Utvecklande Ledarskap” och utbildningen följs upp årligen. De får också utbildning inom till exempel arbetsmiljö och kommunikation.

Du som medarbetare har också rätt till kompetensutveckling. Du bestämmer tillsammans med din chef vad du behöver för att utvecklas och bidra till arbetsplatsen.

Film om utvecklande ledarskap

I filmen nedan får du träffa Enköpings kommundirektör Ulrika K Jansson, som berättar om hur vi i Enköpings kommun jobbar med ledarskapsfrågor.

– I Enköping är ledarskapet jättecentralt och vi har valt att jobba med en modell som heter Utvecklande Ledarkskap, UL. Det är en utbildning vi kör med alla chefer och även politik har gått den. Den fokuserar på att identifiera, utveckla och uppmana till positiva ledarbeteenden i hela organisationen, säger kommundirektör Ulrika K Jansson.

Se filmen om Utvecklande Ledarskap på Enköpings kommuns YouTube-kanal

Foto ovanifrån på en lyftkran, skog och hus.

Foto: Thomas Henrikson

Sveriges närmaste jobb

Enköping växer i rasande fart och nya företag väljer att etablera sig här. Det skapar många nya jobbtillfällen och ger dig möjlighet till ett bredare utbud.

Utöver Enköpings kommun som arbetsgivare finns det runt 4500 aktiva företag där Lasarettet i Enköping och Ledningsregementet är stora arbetsgivare. Vill du göra ett karriärbyte finns det många företag du kan välja mellan. Vi har också vuxenutbilning för dig som vill utveckla dig och byta karriär.

Fler företag skapar fler arbetstillfällen

Fler företag väljer att etablera sig i Enköping och befintliga företag växer och expanderar. Under 2017 hade kommunen hela 293 nystartade företag.

Under 2019 har bland annat möbeljätten Mio och lågprisvaruhuset Dollarstore etabelerat sig i Enköping, vilket skapat jobbtillfällen för de som bor i och utanför Enköping.

Sveriges närmaste stad

Vår kända slogan "Enköping - Sveriges närmaste stad - kom till på sextiotalet. Den bygger på Enköpings geografiskanärhet till 38 städer inom 12 mils radie. I dag står den för så mycket mer än avstånd i tid och kilometer. Den står för närheten mellan människorna som bor, lever och verkar i vår kommun. Relationer och gemenskap är saker som värderas högt. Det får du om du väljer Enköpings kommun.