Infor­mation om corona­viruset

Senast uppdaterad: 21 januari 2022, klockan 7.49

Vi följer händelseutvecklingen och har kontakt med ansvariga myndigheter. Här samlar vi information om rekommendationer, vaccination och eventuella anpassningar i våra verksamheter.

Senaste uppdatering­arna

Vaccination mot covid-19

Vaccinationerna mot covid-19 pågår i Uppsala län. Det är Region Uppsala som är ansvarig för att vaccinationerna genomförs. På webbplatsen 1177.se kan du läsa om turordningen.

Boka vaccinationstid

Du kan boka tid för vaccination för covid-19 i hela Uppsala län.

Statistik och telefonlinjer om vaccination mot covid-19

  • Har man frågor om vaccinationen i Uppsala län, exempelvis när och hur man kommer att få sin vaccination, kan man ringa till 018-617 45 40. Öppettider: vardagar 8.00–16.00.

Vaccination mot covid-19 inom vård- och omsorgs­verksamheterna

Varning för bedrägerier kring vaccination

Många vill vaccinera sig mot covid-19 och det utnyttjar bedragare. På Polisens webbplats kan du läsa mer om hur du skyddar dig mot bedrägerier. Där finns också informationsblad om bedrgägeri på olika språk som går att ladda ner.

Råd, rekommenda­tioner och beslut

Nedanför finner du vilka råd, rekommendationer och beslut som gäller för dig i Uppsala län och nationellt. För mer information om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet läs mer på ansvariga myndigheters webbplatser.

Nationella råd och restriktioner

Tillfällig pandemilag

Sedan den 10 januari 2021 gäller en ny tillfällig pandemilag som riksdagen beslutat om. Lagen betyder att regeringen och myndigheter kan besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Det är länsstyrelsen som kontrollerar att besluten följs.

Information från säkra källor

Här hittar du information från ansvariga myndigheter om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet.

Ansvariga myndigheters webbplatser

Förskola och skola

Enköpings kommunala förskolor och skolor följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Våra förskolor och skolor har öppet som vanligt, vilket betyder att friska barn ska vara i våra verksamheter som vanligt.

För information om vad som gäller på de fristående förskolorna och skolorna, besök deras webbplatser.

Vård och omsorg

Enköpings kommuns vård- och omsorgsverksamheter följer fortsatt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

Det råder inte besöksförbud på våra äldreboenden. Vi följer myndigheternas rekommendationer och har även gjort anpassningar lokalt så att vi kan genomföra säkra besök. Det är viktigt med fortsatt försiktighet vid besök för att förhindra smittspridning.

Äldre är en av de riskgrupper som är särskilt utsatta för coronaviruset och riskerar att bli mycket sjuka. Genom att så många som möjligt håller sig friska kan vi undvika en överbelastning av sjukvården. Vi arbetar för att begränsa smittspridning utan att någon samtidigt ska bli utan nödvändig vård och omsorg.

Näringsliv och företagare

Många företag i Enköpings kommun befinner sig i en mycket svår situation. Vi förstår att det är tufft och vi arbetar för att hitta åtgärder som kan underlätta för kommunens företagare. Företagarfrågorna står högt på agendan och alla våra verksamheter tittar på vilka åtgärder de kan göra för företagarna.

Vissa åtgärder kan vi genomföra snabbt och vissa kommer att ta lite längre tid, ofta för att det krävs ett formellt beslut. Vi måste alla ha förståelse för att vi måste anpassa oss till lagar och regler som gäller precis som vanligt.

Kultur och fritid

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har inför smittskyddsåtgärder för att minska smittspridningen av covid-19 i samhället. Läs om hur de påverkar verksamheter inom kultur och fritid.

Föreningsliv

Den rådande coronasituationen påverkar Enköpings föreningsliv. Följande stödåtgärder finns i samband med pandemin.

Other languages

Information about the coronavirus can be found on krisinformation.se and folkhalsomyndigheten.se, in amharic, arabic, dari, english, farsi, finish, french, chinese, kurmanji lulesamiska, meänkieli, davvisámegiela, pashto, polish, roman arli, romani lovari, russian, somali, sorani, spanish, sydsamiska, thai, tigrinya, turkish, german.

Vaccination against covid-19

Videos in different languages

To translate our web pages, you can use the translate button at the top of the page.

Tillgänglig information

Myndigheten för delaktighet har samlat länkar till information om sjukdomen covid-19 och coronaviruset i tillgängliga format. 

Film

  • Trossamfundsledare talar om coronaviruset - Företrädarna talar på svenska, somaliska, arabiska, syriska/suryoyo, tigrinja, serbiska, turkiska, thailändska och persiska.

Lättläst

Teckenspråk